23 / 12 / 2024

Ülkü Uçar: Gelişen bölgelerden ev alın!

Ülkü Uçar: Gelişen bölgelerden ev alın!

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, verdiği röportajda konut satışlarını ve sektördeki ipuçlarını anlattı. İşte o haber...



Piyasaların durgun olduğu bir dönem yaşandığını vurgulayan  Adana  Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Ülkü Uçar, konut almak için en doğru zaman olduğunu belirterek, ev alırken gelişime açık bölgelerin tercih edilmesini istedi. 


Gayrimenkul sertifikasının önemini anlatan Ülkü Uçar, Bu sertifikaya sahip vatandaşların hisse satın alarak alınan hisse oranına göre daire sahibi olabileceklerini belirtti. Ülkü Uçar 'Gayrimenkul sertifikasına sahip vatandaşlar ellerinde yeterli sayıda sertifika var ise proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre daire sahibi olabilecek. Haklarını bu şekilde kullanmak istemeyenler ya da hisse oranları yeterli olmayanlar ise izahname ile ilan edilen oranda faiz alabilecek." dedi. 


ŞUANDA EN İYİ YATIRIM ARACI HANGİSİ ARSA MI DAİRE Mİ İŞ YERİ Mİ? 

Kira gelirine ihtiyacımız yoksa önceliğimiz arsa ve arazi yatırımı olmalıdır. Şehrimizin gelişime acık bölgeleri tercih edilmelidir... 5-10 yıl ilerisini düşünüyorsanız arsa, daha uzun vadeli düşünüyorsanız arazi yatırımı tercih etmelisiniz. Kira geliri düşünüyorsak bütçemize göre konut ya da dükkân alınabilir. Bunda da yine lokasyonu cok önemlidir. Konutta olsa dükkân da olsa prim yapan bölgede olması tercih edilmeli. Kira gelirinin yüksek olduğu bölgeler tercih edilmelidir. Bölgemizde alınan gayrimenkulün kira geliri oranına göre ortalama 15-18 yıl arası kendini amorti ettiği görülmektedir 


ŞUAN DAİRE ALMA ZAMANI MI? 

Konut almak için şimdi tam zamanı. Bu ara piyasa biraz durgun seyrediyor. Bence bunu fırsata çevirip konut almak için değerlendirmek lazım... Üstelik konut kredileri de şu anda çok uygun kira öder gibi kredi ödeyerek konut sahibi olunabilir. Kiralar son zamanlarda oldukça arttı bunun nedeni de arz talep dengesi. Konut alamayacak durumda olan vatandaş kiraya yöneldi... 


EV ALIRKEN YA DA KİRALARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Ev alırken ya da kiralarken önce kendinize bir emlak danışmanı bulmanız lazım. Nasıl aile hekimimiz varsa iyi bir emlak danışmanınız da olmalı. Sizlere en iyi şekilde yatırımı odamıza kayıtlı emlakçı arkadaşımız bildirecektir... Hangi bölge pirim yapar? Kira geliri nedir? Bunların hepsinin cevabını arkadaşlarımız verecektir. Ev alırken öncelikle konut edinme amacımızı belirlememiz gerekir. Yatırım amacıyla satın alınıyorsa getirilerine, kullanma amacıyla alınıyorsa ihtiyaçlarımıza göre karar vermemiz gerekir. Satın alınması planlanan konutun yaşam kalitesine ve konforuna olumlu etkiler yaratan toplu taşıma, okul, hastane, alışveriş merkezi, yeşil alanlar gibi yakın olmasına dikkat edilmelidir. Satın almayı düşünülen konutun vaziyet planı ve mimari projesi incelenmeli, resmi evraklardaki konumu ile mevcuttaki konumunun aynı olup olmadığı tespit edilmelidir. 


Satışta belirtilen alanı ile kullanım alanı arasında fark olup olmadığına dikkat edilmelidir. Yani net ve brüt alanların mimari projedekiyle aynı olmasına dikkat edilmelidir. Satış veya kiralama vekâletnameyle yapılıyorsa mutlaka doğruluğu incelenmelidir. Son zamanlarda çok ciddi sahte vekâletnameyle iş yapan şebeke türemiş olup mağdur olmamak için çok dikkat edilmesi gerekiyor. 


1+1 LER 2+1 DAİRELERİN ÖNEMİ NEDİR? 

Emlak satışlarında 1+1 ve 2+1 genelde yatırım amaçlı alınmakta olup kira getirisi yüksek dairelerdir... 

"Gayrimenkul Sertifikası Uygulaması", devlet güvencesindeki konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alınmasına olanak tanıyor. Yani, bir nevi menkul değerler vasıtasıyla gayrimenkullerde pay sahibi olma. Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İller Bankası, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) işbirliğinde hayata geçiriliyor. Bu nedenle özellikle yatırım amaçlı alınmaktadır. 2+1 daireler yeni evli çiftler ve kalabalık olmayan aileler tarafından da tercih ediliyor. Müteahhit firmalarda talep daha çok bu şekilde olduğu için projelerinde bu dairelere ağırlık veriyorlar. 


KONUT PROJELERİNDE HİSSE ALINMASI KONUSUNDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ? BU UYGULAMANIN NE GİBİ FAYDALARI OLACAK? 

Gayrimenkul projelerine önemli bir finansman sağlayacak uygulama ile kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması ve sürecin önünün açılması hedefleniyor. Bu projeler, gayrimenkul sertifikasının yanı sıra başka finansman kaynakları ile de finanse edilirse sertifika sahibi yatırımcıların haklarına zarar vermeden projenin sadece sertifika ihracına konu edilmeyen bölümleri üzerinde kısmi teminat verilebilecek. Böylece, projenin finansman kaynakları çeşitlenmiş olacak. 


GAYRİMENKUL SERTİFİKASINA SAHİP OLMAK VATANDAŞA NE ARTILAR SAĞLAYACAK? 

Gayrimenkul sertifikasına sahip vatandaşlar ellerinde yeterli sayıda sertifika var ise proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre daire sahibi olabilecek. Haklarını bu şekilde kullanmak istemeyenler ya da hisse oranları yeterli olmayanlar ise izahname ile ilan edilen oranda faiz alabilecek. Bununla beraber talep görmeyen dairelerin bankaca satılması sonucu elde edilen gelirin paylarına bölünmesi sonucu çıkan tutarı da alacaklar. SPK'dan gerekli izni alan inşaat şirketleri sertifika ihraç edebilecekler... Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla satışa sunulacak sertifikalar, borsada da satılabilecek. İhraçtan elde edilen fonun yüzde 10'luk kısmı, inşaat başlamadan önce doğrudan ihraççıya, yüzde 80'lik kısmı ise inşaat ilerleme raporlarında belirlenen oranlar ölçüsünde yetkili kuruluş tarafından ihraççıya aktarılacak. Kalan yüzde 10'luk kısmının ise vade sonunda ihraççıya verilecek. Böylece projenin tamamlanması desteklenecek. 


YATIRIMCILARIN HAKLARI NASIL KORUNACAK? 

Gayrimenkul sertifikası yatırımcılarının haklarının korunması amacıyla inşaat tamamlanma raporları, yapı denetim kuruluşlarınca hazırlanacak. Sertifika ihracından toplanan fonlar, yapı denetim kuruluşları tarafından hazırlanan inşaat ilerleme raporları dikkate alınarak inşaatın tamamlama yüzdesi çerçevesinde inşaat şirketine aktarılacak. Bu suretle projenin yarım kalma ihtimali önlenecek. Sertifika vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenler, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alabilecek. Konut edinmek yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyen yatırımcılar, bu sertifikalara karşılık gelen konut ya da işyeri projesinin yatırımcı taleplerinin alındığı tarihten vadeye kadar olan sürede satabilecek. Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sıhhatli olmadığı yönünde SPK veya Borsa'nın tespitinin bulunması halinde geri ödeme fiyatının gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi. Adana'da bu uygulamanın su anda hayata geçirilmediğini söyleyebilirim. İlk uygulama Başakşehir de uygulanan bir projede talep toplama yöntemiyle hayata geçirilecektir...



Adana Günaydın 


Geri Dön