22 / 11 / 2024
fuzul

Ülkü Uçar: Herkesin emlak danışmanı olmalı!

Ülkü Uçar: Herkesin emlak danışmanı olmalı!

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, emlak alım satım işleri sırasında ve sonrasında Tapu Müdürlüğü’nde ve belediyede ön araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Uçar, “Aile Hekimi gibi Emlak Danışmanımız da olmalı” dedi.




Gayrimenkul alım,satım ve kiralama işlemlerinde mutlaka odalarına kayıtlı emlakçılardan alışveriş yapılmasını isteyen Uçar, “Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için  emlak ofislerine gittiklerinde mutlaka oda ve maliye kaydına baksınlar,  kayıtları var mı ? diye sorsunlar” diye konuştu. Uçar, herkesin aile hekimi olduğu gibi emlak danışmanının da olması gerektiğini söyledi.                                                             

“ADANA’DA KONUT SATIŞLARI YAVAŞ”

Adana’daki konut satışlarının diğer illere göre daha yavaş olduğunu da anlatan  Adana  Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, “Adana eskiden pamuk ağalarının, yüksek gelir gurubuna mensup kişilerin şehriyken şu anda niteliksiz göç alan illerin basında gelmektedir. Buda satışları oldukça olumsuz etkilemektedir” dedi.


Vatandaşların odalarına kayıtlı emlak ofislerindeki danışman arkadaşlarının yol gösterici olarak en doğru yatırım yaptıracaklarını ve güvenli alışverişlerin bu çatı altındaki ofislerin olduğunu anımsatan Uçar’a yönelttiğimiz sorular ile aldığımız yanıtlar şöyle;


“TÜREYEN SAHTEKARLARA DİKKAT EDİLMELİ”

-Ev, iş yeri (emlak)  alırken, kiralarken Vatandaş nelere dikkat etmelidir? Nasıl yapılmalıdır?

Gayrimenkul satın alırken öncelikle deprem yönetmeliğine uygunluğu (1998 öncesi binalarda)  konumu, cepheleri ,okula, ulaşıma ,alışveriş merkezlerine yakınlığı çok önemlidir. yatırım yapılacak yer, pirim yapacak bölgede mi? ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek mi? ilerde sattığınızda değer kazanabilecek mi? bunlara dikkat edilmelidir.Dükkan alımı yapacaksak öncelikle lokasyonu çok önemli olup projedeki metrekare  ve mevcut dükkan metrekaresi aynımı kontrol edilmelidir,bu çok önemli bir konudur.. Metrekare  farklılığı varsa İleriki dönemlerde  apt. yönetimiyle ciddi  sorunlar yaşanabilir. Satıcı görünen kişinin kimliğine göre satılacak yerin sahibi olup  olmadığı muhakkak araştırılmalıdır..Vekaletli satış ise vekaletin doğruluğu tapudan ve noterden kontrol edilmelidir. 


Kiralamalarda da dikkat edilmesi gereken en önemli konuların basında kira kontratını düzenleyecekleri kişi gerçek mal sahibimi mutlaka kimlik ve tapu kontrolü  yapılması gerekir. Vekaletle yapılacaksa da vekaletin doğruluğu araştırılmalıdır. son zamanlarda özellikle  kiralamalarda vatandaşı mağdur eden sahtekarlar türemiş olup, bu konulara mutlaka dikkat edilmesi gerekir.. Aslında alım ,satım ve kiralama işlemlerinde odamıza kayıtlı emlakçılardan alışveriş yapılması vatandaşın menfaatine olup mağduriyet yasamazlar.. Emlak ofislerine gittiklerinde mutlaka oda ve maliye kaydına baksınlar  kayıtları var mı  diye sorsunlar…                                                          

    

“MAALESEF TÜRKİYE’NİN KANAYAN YARASI”

-Adana'da ve Türkiye'de çok sayıda emlak kuruluşu oluştu. Denetimleri yapılıyor mu, Ruhsatsız (kaçak) alım satım yapanlar vatandaşı mağdur edebilir mi?

Kacak emlakçılar, çantacı ayakçı tabir ettiğimiz kişiler maalesef Türkiye’nin kanayan yarası…adam eline defteri alıp ben emlakçıyım diye ortaya çıkıyor… internet ilanı veriyor vatandaş ta bilmeden bu insanlarla alış  veriş yapıp para kaptırabiliyor, mağduriyet yaşayabiliyor..  Biz oda olarak gerekli denetimleri yapıyoruz ancak yaptırım gücümüz sınırlı, emlak yasası çıkmasıyla birlikte kayıtsız kaçak çalışanlar ciddi ceza alacaklar bu cezalar hem para hem de hapis cezası olacaktır.                                                        


-Emlak sektöründe internet üzerinden kiralama ve satış yaygınlaştı. Bu konuda uyarılarınız var mı, bu firmalar denetlenebiliyor mu ?


-İnterneti yoğun kullandığımız için artık satışlar kiralamalar internet üzerinden yapılabilmekte   ancak bunu kötüye kullanan art niyetli kişiler var. İnternete kendilerini emlakcı gibi gösterip, (özellikle daire kiralamalarında çok yaygın)  kiralanacak evde buluşup kaparo almak suretiyle vatandaşları dolandırmaktadırlar.Bunların aslında meslektaşlarımızla ilgisi olmayıp sadece emlakçı meslektaşlarımızın adını lekelemektedirler.. Vatandaşlar mutlaka  gayrimenkul alımında satımında kiralamasında emlakçı arkadaşımızın ofisine giderek maliye ve oda  kaydına baksın daha sonra internetten baktığı  ilanı görmeye gitsinler..maalesef interneti denetleyemiyoruz başı boşluk  çok fazla…herkes internete girip pazarlama yapabiliyor..            

                                                                                     

“EMLAK YASASI’NIN ÇIKMASIYLA DÜZELECEKTİR”

- Özellikle internet üzerinden kiralama ve satış yapılırken verilen ilanda verilen adres ve bina özellikleri farklı oluyor ve vatandaş beğendiği özelliklere sahip binaya gittiğinde farklı özelliklerle karşılaşabiliyor. Hatta emlak satış temsilcileri, farklı bilgi vermeyi haklı çıkarmak adına, kendilerine göre haklı nedenler gösteriyorlar. "Doğru adres verirsek başka emlakçılar da müşteri getirir ve satış komisyonunu o emlak şirketi alır" gibi nedenler. Bu etik midir. Ve yasal mıdır. Bununla ilgili yaptırım mekanizması var mıdır ? Vatandaş kime şikayetçi olabilir.


Özellikle internet üzerinden verilen kiralama ve satış ilanlarında resimler farklılık gösterebiliyor…Emlakcı  arkadaşımız ilanı resimleri ve bilgileri doğru yazmak zorunda dır. Ancak bunlar yapılmayabiliyor, bununda en büyük sebebi çok sayıda emlakcımız  maalesef ki  sözleşmesiz çalışmakta…


Devre dışı kalırım korkusuyla ilanda bütün ayrıntıları gösteremeyebiliyor. Gayrimenkullerle ilgili sözleşme yaparak çalışsa arkadaşlarımız ilanın en ince ayrıntısına kadar bilgileri resimleri yayınlar  kendiside rahat eder  ilanı inceleyen vatandaş da doğru bilgi almış olur…


Birebir adres ve resimleri doğru ilan veren arkadaşlarımızda çoğunlukla mevcut olup mesleğini layıkıyla yapan sözleşmeli çalışan arkadaşlarımızda çoğunluktadır…


Emin olun ki etik davranmayan  yanlış bilgilendirme yapanların çoğunluğu yine kayıtsız ruhsatsız çalışan kişilerdir..İnşallah emlak yasasının çıkmasıyla bunlar düzene girecektir..yanlış iş yapanlar sistem içerisinde yer bulamayacaktır…          

                                                                                           

“GÜVENLİ ALIŞ VERİŞLER ODAMIZ ÇATISI ALTINDAKİ OFİSLERDİR”

 - Adana'da emlak sektörünün hacmi ne kadardır.. Yani Adana'da ayda kaç konut veya iş yeri alınıp satılıyor. (Bakanlık bunları zaman zaman paylaşıyor) Adana’daki konut satışları diğer illere göre daha yavaştır.Adana eskiden pamuk ağalarının yüksek gelir gurubuna mensup kişilerin şehriyken şu anda niteliksiz  göç alan illerin basında gelmektedir.Buda satışları oldukça etkilemektedir...Konut satışları aylara göre değişmektedir…


2016 verilerine bakacak olursak   toplamda 28 bin civarında konut satısı yapılmış olup   en az satış Ocak, Şubat, Temmuz aylarında ,en yoğunda Ekim, Kasım ve Aralık aylarında  yapılmıştır..Satısın Yoğun  olduğu aylar Cumhurbaşkanımızın bankalara kredi faizini düşürün talimatı doğrultusunda oranların düştüğü dönemdedir... Son olarak hepimizin bir aile hekimi olduğu gibi birer emlak danışmanımız olmalıdır demek istiyorum… Vatandaşlarımıza odamıza kayıtlı  emlak ofislerindeki  danışman arkadaşlarımız  yol gösterici olarak en doğru yatırımı yaptıracaklardır… Bunun içinde diyoruz ki : Güvenli alışverişler odamız çatısı altındaki ofislerdir.’’                       




Çukurova Press


Geri Dön