03 / 05 / 2024

Ulucanlar Cezaevi müze oluyor!

Ulucanlar Cezaevi müze oluyor!

Türk siyasi ve sosyal hayatının yakın tanığı Ulucanlar Cezaevi'nde tarih yeniden canlanıyor



Müze olarak kapılarını açacak cezaevi için Çin'de 21 balmumu mahkum ve gardiyan heykeli yaptırıldı. Bülent Ecevit, Yılmaz Güney, Necip Fazıl, Nazım Hikmet gibi ünlü konuklarının heykelleri de  cezaevindeki  yerlerini alacak

2009 yılında kapatılıp Altındağ Belediyesi'ne devredilen tarihi Ulucanlar Cezaevi, kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor. Ancak bu kez Kültür ve Sanat Merkezi olarak... Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiği proje kapsamında, cezaevinde bir de müze kurulacak. Aslına uygun olarak restore edilen koğuş ve hücrelerden oluşan müzenin eylülde hizmete girmesi hedefleniyor. Müzede, cezaevi atmosferi oluşturabilmek için Çin'e 21 adet balmumu mahkum ve gardiyan heykeli siparişi verildi. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, temmuzda teslim edilecek heykelleri incelemek üzere Çin'e gitti. Kısa süre içinde ikinci parti heykel siparişi de verilecek. Böylece bir dönem Ulucanlar'ın konuğu olan Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Yılmaz Güney, Bülent Ecevit, Yaşar Kemal ve Kemal Tahir gibi ünlülerin heykelleri de cezaevinde yerini alacak. EXPO 2010 Fuarı'na katılan Bakan Ertuğrul Günay'la Çin'de buluşan Tiryaki, projeye ilişkin bilgi verdi. Görüşme sonrası  AKŞAM'ın sorularını yanıtlayan Tiryaki şöyle konuştu: Ulucanlar, Cumhuriyet tarihine tanıklık etmiş bir mekan. Koğuşlar, sanat galerileri, filmlerin çekileceği plato ve müzeyi sonbaharda açmayı planlıyoruz.

CEZAEVİ YAŞAMINI ANLATACAK: Ulucanlar, birçok acıya, ayrılığa ve drama sahne olmuş bir mekan. Cezaevi yaşamını, gerçek koğuş ve hücreleri kullanarak oluşturacağımız müze ile ziyaretçilere anlatacağız. Hücre duvarlarına yazılan şiirler, yazılar, düşünce suçlularının portreleri ve mahkeme kararlarıyla cezaevlerinde kullanılan aletler de sergilenecek.

EN İYİSİ ÇİN'DE YAPILIYOR: Ziyaretçilerin cezaevi atmosferini yaşamalarını, istiyoruz. Koğuş, hücre, avlu ve koridorlarda balmumu mahkum ve gardiyan heykelleri de olacak. Gerçeğe en yakın balmumu heykeller Çin'de yapılıyor.

ADETA CANLI GİBİLER: Heykelleri yerinde inceledim. Adeta canlı görünümündeler. Büyük bölümü mahkum heykellerinden oluşuyor. Birkaç tane gardiyan ve ziyaretçi heykeli de var.
Akşam/Volkan Yanardağ


Geri Dön