27 / 12 / 2024

Uluslararası İslami Mimari Mirası Konferansı başladı!

Uluslararası İslami Mimari Mirası Konferansı başladı!

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ortaklığında düzenlenen 2. Uluslararası İslami Mimari Mirası Konferansı başladı. Konferansta sürdürülebilir kentsel gelişim konusunda farklı yaklaşımlar ele alınacak.



Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) ve Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi (IIUM) iş birliğiyle düzenlenen "2. Uluslararası İslami Mimari Mirası Konferansı" (ISL@H 2019) başladı. Üniversitenin Topkapı Yerleşkesi'nde gerçekleşen etkiliğin açılış konuşmasını FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Numan yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İbrahim Numan, uluslararası konferansların önemine değinerek, "Böyle etkinliklerin devamlılığı da daha fazla önem arz ediyor. Bu seneki konferans gelecek için ve gelecek senelerdeki konferanslar için beklentilerimizi arttırıyor. Umudum sonraki konferansların farklı ülkelerden yeni üniversiteleri de ağırlayarak daha geniş Müslüman toplulukları bir araya getirmesi." ifadelerini kullandı.

Konferans Organizasyon Komitesi adına  Dr. Öğr. Üyesi Mine Esmer konuştu. Esmer, Tarihi Yarımada'nın siluetinin dini ve sivil mimarisiyle karakterize olduğu söyledi. Esmer, "Osmanlı'nın İslami karakteri, 16. yüzyıldan bu yana Mimar Sinan'la birlikte mimaride daha çok vurgulanır hale geldi. İslami mimariyi burada, etrafımız dikkat çekici İslami mimari eserlerle çevriliyken tartışmak büyük bir ayrıcalık." ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Lana Kudumoviç sürdürülebilir kentsel gelişim, kentsel koruma, yeni teknolojilerin yenilenme uygulamaları ve sosyoekonomik etkilerin çevreye katkı sağladığını belirtti.

Ana tema "Mamur Çevre ve Gelecek"

İki üniversitenin 2016'dan bu yana deneyimlerini paylaştığına belirten Kudumoviç, İslam mimarisi ve çağın zorlukları hakkındaki bilgilerini genişlettiklerini vurguladı. İslami mimari alanında çalışan farklı ülkelerden uzmanlara göre, uluslararası İslami Mimari Mirası Konferansı"nda kültür mirasının önemli bir bölümünü oluşturan mimari miras varlıklarının korunması, yönetimi ve geleceğe aktarımı konusunda yürütülen çalışmaları tartışmaya açacak.

"Mamur Çevre ve Gelecek" ana temasıyla toplanan konferansta "Politika ve Yönetim", "Teori ve Felsefe", "Teknoloji", "Tasarım İnovasyon" ve "Sürdürülebilir Gelişme" alt temalarında hazırlanan tebliğler Türkçe ve İngilizce olarak sunulacak.

Katılımcılar 8 ülkeden

2 gün sürecek konferansta sürdürülebilir kentsel gelişim konusunda farklı yaklaşımlar ele alınacak. Türkiye, Malezya, Endonezya, İtalya, Bosna Hersek, Kosova, Ürdün ve Cezayir'den katılımcıların yer aldığı ISL@H 2019, 28 Ağustos'ta Tarihi Yarımada gezisi ve Boğaz turu ile sona erecek.


Geri Dön