10 / 05 / 2024

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem nedeniyle, yıkılan ve hasar gören yapıların müteahhitleriyle ilgili soruşturmalar devam ederken, Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı Türkiye’nin inşaat sorununu ve çözümlerini tek tek anlattı...



IRAK BİLE BİZDEN İYİ DENETLİYOR! 

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı’nın ülkemizdeki inşaat projeleriyle dünyadaki projeler arasında karşılaştırma yaptığı bölümde listesine Almanya, Amerika, Japonya gibi mühendisliğin ilerlemiş olduğu ülkeleri almadan verdiği bilgiye göre ülkemizde denetim mekanizmasının üçüncü dünya ülkeleri seviyesinin de altında olduğu da ortaya çıkıyor.  Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı’nın Irak, Moritanya ve Afganistan’dan verdiği örnekler de ülkemizden ne kadar ileri düzeyde olduğu gerçeğini de gözler önüne seriyor. 

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

İŞTE O ÖRNEKLER: 

IRAK: Uzun seneler Irak’ın Basra şehrinde petrol boru hattı inşaatlarında çalıştığını söyleyen Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, bu projelerin en başında kontrol personellerinin sahip olması gereken uluslararası sertifikalar çok net şekilde tanımlandığını ve bu sertifikasyon ve kalifikasyona sahip olmayan personellerin kesinlikle çalıştırılmadığını sertifikası olanlarda İş sahibi şirket tarafından teste tabi tutulduğunu kaydetti. Bu sertifikaların edinilmesi için yine uluslararası deneyimlere dayanarak geliştirilmiş standartlar konusunda ciddi bir bilgiye sahip olmak gerektiğini söyleyen Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, "Türkiye’nin son yıllardaki en büyük yatırımlarından olan bir Rafineri projesinde kalite kontrol yapan personeller ise sertifikaya sahip olmayı bir yana bırakın, işin hangi standartlara göre yapıldığını bile bilmiyordu. Bu projede işin sahibi firma yüklenicilerine böyle bir personel bulundurma şartı getirmemişti ve yüklenici de doğal olarak daha fazla para ödememek için sertifikasyon sahibi bir tane bile mühendis işe almamıştı." dedi. Erhan Mataracı, zaten bu tip sertifikalara ve uluslararası standartlar konusunda bilgiye sahip mühendislerin hemen hemen tamamının yurtdışında projelerinde çalıştığını kaydetti.

MORİTANYA: Şu anda Moritanya’da bir proje yaptıklarını söyleyen Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, filmlerde bile espri konusu olmuş bir ülkede iş yapmamıza rağmen 8 aydır hala projelerin hazırlanması aşamasında olduklarını söyledi. Açıklamasında "İnşaata yakında ancak başlanabilecek. Bu tip bir proje bu kadar zamanda ülkemizde testleriyle beraber çoktan teslim edilirdi. Projenin Tunuslu müşavir firması çok ciddi deneyimlere sahip, her personelinin en az 3 dil konuştuğu, deneyimle değil, uluslararası standartlarla ve teknik dokümanlarla konuşan bir ekipten meydana geliyor. Anlayacağınız söz konusu iş şansa ya da şahısların deneyimine bırakılmıyor, Dünya’nın her tarafında deneyimlenmiş olan mühendislik temellerine göre şartlar oluşturulmuş ve işin içindeki bütün taraflar bunlara uyarak iş yapmak zorundalar." diye konuştu.

AFGANİSTAN: Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı açıklamasında Türkiye’ye göre çok daha az gelişmiş bir ülke olan Afganistan’da en fazla 500  metrekare alana yapılacak bir su rezervuarı projesinin mühendislik hesaplamaları çizimleri ve onayları için tam 1,5 sene çalıştıklarını kaydederek, söz konusu projenin Almanya’da bulunan müşaviri kullanılacak en küçük bir cıvatanın bile hesabını onaylamak amacıyla aylarca hesaplar yaptırdığını belirtti. Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı açıklamasında "İnşaatın yapılması sırasında uygulanacak olan en ufak bir işlem için bile onlarca sayfalık dokümanlar hazırlayıp onaylatmak durumunda kaldık ve sonrasında işe başlayabildik. Proje esnasında bu durum bizi çok germiş olsa ddahi proje tamamlandıktan sonra herkes vicdanen çok rahattı." dedi.


Geri Dön