27 / 04 / 2024

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem nedeniyle, yıkılan ve hasar gören yapıların müteahhitleriyle ilgili soruşturmalar devam ederken, Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı Türkiye’nin inşaat sorununu ve çözümlerini tek tek anlattı...



Şu ana kadar 29 bin 605 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, 80 bin 278 vatandaşımızın da yaralandığı depremden sonra en çok tartışılan konu müteahhitler oldu. Kentlerin yeniden inşasının katı bir uygulamayla yapılıp sadece yıkılan binaları yapanları değil, imzayı atanların da tutuklaması gerektiği görüşü dillendirilmeye başlarken Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, dünyadan örneklerle projelerin nasıl olması gerektiğini anlattı.

MÜTEAHHİTLERİN YAPI DENETİM FİRMASIYLA ANLAŞTIĞI TEK ÜLKE TÜRKİYE 

Yaptığı açıklamada inşaat projelerinde Dünya’nın her yerinde geçerli olan bazı kurallar ve bir hiyerarşi olduğunu kaydeden Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı,  işin sahibi olan kurumların işin tamamını ya da belli kısımlarını firmalarla sözleşmeler imzalayarak yaptırdıklarını ve hemen hemen her yerde, bir de üçüncü taraf gözetim kuruluşu denen kuruluşlar olduğunu ve bunların işin sahibi tarafından tutulduğunu söyleyerek, işin proje aşamasından başlarlar ve teslimatın sonuna kadar her aşamayı tek tek kontrol ettiklerini kaydetti. Açıklamasında Türkiye'nin üçüncü taraf kontrol kuruluşlarının işi yapan müteahhitler tarafından tutulduğu ve parasının ödendiği tek ülke olduğunun söylenebileceğini kaydeden  Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı. "Normalde bu firmalar işin sahibinin, işi yapanı kontrol etmesi için ayrı bir ihaleyle kararlaştırılmalıdır” dedi.

PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR

Yaptığı açıklamada müteahhitlerin yapı denetim firmalarıyla anlaşma imzalamasının sakıncalarına da değinen Erhan Mataracı, “Parayı veren düdüğü çalıyor, müteahhit kontrolcü kuruluş karşısında istediği yaptırım gücüne de sahip oluyor. Maalesef 3. taraf kuruluşlar da konu ile ilgili yeterli bilgiye genelde sahip değiller” diyerek inşaat projelerinde denetim mekanizmalarının bu yöntemle fiilen devre dışı bırakıldığını söyledi.


Geri Dön