10 / 05 / 2024

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı kara tabloyu çıkardı: Türkiye’nin inşaat sorunu nasıl çözülür?

Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem nedeniyle, yıkılan ve hasar gören yapıların müteahhitleriyle ilgili soruşturmalar devam ederken, Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı Türkiye’nin inşaat sorununu ve çözümlerini tek tek anlattı...



MÜHENDİSLER USTANIN BİLGİSİNE GÜVENEREK İLERLİYOR

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, bahsetmiş olduğu uluslararası standartlara benzer hiçbir standardın Türkiye’de geliştirilememiş olmasına değinerek,  “Örnek vermek gerekirse, Amerika’da ASME (Amerikan Makina Mühendisleri Odası), ASCE (Amerikan İnşaat Mühendisleri Odası) gibi kurumların inşaat projelerinde kullanılacak olan en ufak bir malzeme ya da en ufak bir yöntem için bile prosedürleri var, ülkemizde ise mühendisler ustaların bilgilerine güvendikleri zaman saha ziyareti bile yapmadan işleri tamamlıyorlar, müteahhit firmalar da yalnızca kar/zarar hesabını yapmakla meşguller” diye konuştu.


İNGİLİZCE BİLEN MÜHENDİS NEREDEYSE YOK! 

Yaptığı açıklamada ülkemizin Avrupa Birliği standartlarına uyum çabasında olduğunu dile getiren Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, “Bu standartlarla ilgili TSE’nin yaptığı tek iş İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde hazırlanmış olan standartların Türkçe’ye tercüme edilmesi, bir standardın tercümesi en az 1 sene devam ediyor ve defalarca çeviri hatalarına rastladık, üstelik söz konusu bu hatalar kelime hataları değil. Yapılan işin kalitesini direkt şekilde etkileyecek olan teknik hatalar” diyerek, korkunç ihmallerin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. 

Yaptığı açıklamada “Bu hataları fark eden mühendisler yabancı standartları takip ederek iş yapıyorlar” diyen Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı şöyle konuştu:  “Ama maalesef ülkemizde yabancı dil bilen mühendis sayısı çok az. Şu ana dek 10’dan çok ülkede iş yaptım, İngilizce bilmeyen mühendislere Türkiye’den başka hiçbir ülkede rastlamadım” dedi.

MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI SİYASETLE İLGİLENİYOR

Yaptığı açıklamada Türkiye'de mimar ve mühendislik odalarında siyasi rekabetin hakim olduğuna da değinen Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, “Bu kurumlarda normalde mühendislik gelişmeleri, yeni metodlar üzerinde tartışmalar olması gerekirken, yeni gelecek olan yönetimin hangi siyasi kanattan olacağından başka bir konu tartışılmıyor. İlgilenilmesi gerekli olan alanda özgün çalışmalar, yeni deneyimler de hiç tartışılmıyor bile. Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketi gösteriyor ki bu kurumların esas yapması gereken çalışmalar da siyasetin çok çok üzerinde önemli konular” dedi.


RÜŞVET ÇARKI

Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı yaptığı açıklamada birçok projenin rüşvet çarkıyla tamamlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “İşin ekonomik boyutu da bambaşka bir konu, kontrol kuruluşlarında çalışan personellerin, belediyelerde sorumlu olan kişilerin hediyeler karşılığında ya da tanıdıklar vasıtasıyla her şeyi çözmesi bütün ülkenin bildiği en acı gerçek.”

PEKİ ÇÖZÜM NE? 

Yaptığı açıklamada inşaat risklerine dünyanın en gelişmemiş ülkelerinde bile uygulanan çözümleri olduğunu dile getiren Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı, iş yapmayı bilmeyen şirketler, teknik bilgisi çok az olan ya da hiç olmayan mimarlar/mühendisler, kontrol kuruluşlarının eksikliği ve teknik yetersizlikleri, parayla satılan evraklar, parayla satılan iş deneyim belgeleri, ücretlerin yetersizliğinin bir tane bile yabancı dil bilmeyen ve uluslararası arası hiçbir yayını takip edemeyecek teknik personeller gibi sayısız sorun olduğuna değindi. Uluslararası Mühendis Erhan Mataracı açıklamasında söz konusu problemin kaynağının ekonomi ve eğitime gittiğini belirterek sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "Evet bazı müteahhitler kasıtlı şekilde kusurlu yapı inşa etmiş olabilirler ama bu risklerin de dünyanın en gelişmemiş ülkelerinde bile uygulanan çözümleri var”

Bakan Kurum açıkladı: Yeni inşa edilecek deprem konutları için zemin etüdü başladı!

Diyarbakır'da yıkılan binalardaki kusurlara ilişkin gözaltı sayısı 53'e çıktı!

Dünyada deprem riski en düşük ülkeler ve bölgeler!


Geri Dön