04 / 10 / 2024

Uluslararası sanat çevresi 9. İstanbul Bienali 'ne katılacak!

Uluslararası sanat çevresi 9. İstanbul Bienali 'ne katılacak!

İstanbul, 16 Eylül ile 30 Ekim tarihleri arasında dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüşecek. 9. Uluslararası İstanbul Bienali 'nin küratörlüğünü Van Abbemuseum Direktörü Charles Esche ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkez




İstanbul, 16 Eylül ile 30 Ekim tarihleri arasında dünya sanat çevrelerinin ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüşecek. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı 'nın düzenlediği ve Avrupa 'da Venedik Bienali ile beraber 2005 yılının en önemli sanat etkinliği olarak anılan 9. Uluslararası İstanbul Bienali 'nin küratörlüğünü Van Abbemuseum Direktörü Charles Esche ve Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi Yöneticisi Vasıf Kortun üstleniyor. İstanbul Bienali, bu yıl tarihi mekanları kullanmak yerine İstanbul 'daki kültürel hayatın merkezine yerleşmek amacıyla Galata bölgesine yerleşiyor. Bienal 'in sergi mekanları: şžişhane 'deki Deniz Palas, Bankalar Caddesi 'ndeki eski Garanti Bankası Binası, Tophane 'deki Tütün Deposu, Tünel 'deki Bilsar Binası, Tophane 'deki Antrepo no. 5, İstiklal Caddesi 'ndeki Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ile Garibaldi Binası 'ndan oluşuyor. 9 Uluslararası İstanbul Bienali 'nin bir özelliği, hem İstanbul 'da, hem de Hollanda 'nın Eindhoven şehrindeki Van Abbemuseum 'da eşzamanlı olarak gerçekleşecek olması.


Tiyatroda yeni arayışlar


Avrupa 'daki yeni oyunların ortaya çıkarılması ve farklı ülkelerde sahnelenme olanaklarının araştırılması için Avrupa Topluluğu Kültür 2000 Programı 'nın sponsorluğunda gerçekleşecek olan ‘Janus Project ' bu yıl 8 ile 14 Ağustos tarihleri arasında 20 ülkeden tiyatro adamının katılımıyla gerçekleşecek. Bu yıl 37. kez düzenlenecek ve Finlandiya 'nın Tampere kentinde yapılacak olan Tampere Uluslararası Tiyatro Festivali programına dahil olan toplantıya,  Ankara  Devlet Tiyatrosu sanatçısı Kemal Başar da resmi davetli olarak katılıyor.


Bir dahinin izinde


20. yüzyıla damgasını vuran, Kübizm akımının öncülerinden Pablo Picasso 'nun çeşitli dönemlerini kapsayan eserleri, 21 Kasım 2005-26 Mart 2006 tarihlerinde Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi 'nde sergilenecek. Sergi, daha önce hiçbir yerde sergilenmemiş emsalsiz bir koleksiyon ile Paris ve Barcelona Picasso müzelerinden gelen eserlerden oluşuyor.


Yoğun ilgi gördü


Modern Türk resminin önde gelen isimlerinden Fikret Mualla 'nın İstanbul Modern 'de İlk kez 35 koleksiyondan bir araya getirilen yapıtların tematik ve tarihsel olarak sunulduğu Fikret Mualla Retrospektifi sanatseverlerin yoğun ilgisi üzerine 25 Ağustos 'a kadar uzatıldı. Retrospektif sergi sanatçıyı hep sıra dışı, çalkantılı yaşam tarzıyla aktaran bakışı tersine çevirmeyi amaçlıyor ve en kapsamlı Fikret Mualla retrospektifi olma özelliğini taşıyor.


çehov Anadolu yollarında


İstanbul Devlet Tiyatrosu 'nun ‘çok Yaşa Komedi ' adlı oyunu 20 Ağustos 'a kadar Anadolu turnesinde. Oyun, çağdaş dram sanatının kurucusu Anton çehov 'un yazdığı oyun yazarın kısa güldürülerinden oluşuyor.


Sartre 'dan edebiyat eleştirisi


‘Varlık ve Hiçlik ' adlı felesefe denemesiyle, zamanında pek çok tartışmaya yol açan Varoluşçuk akımının önde gelen temsilcilerinden Jean Paul Sartre, ‘Edebiyat Nedir 'de yazarı çağının dünyasına sırt çevirmeyen, yaşadığı dönemin gerçeklerindenesinlenerek tavrını belirleyen bir aydın olarak görüyor. Edebiyat Nedir / Jean Paul Sartre / Can Yayınları


Geleneksel bir yolculuk


Gaye Özen 'in ‘Eklisia 'da bir elif melek ' adlı ilk kişisel sergisi, Türk İslam sanatlarından tezhip, minyatür ve hat çalışmalarından oluşuyor. 560 yıllık bir kilise olan Gümüşlük Eklisia 'da açılan sergi 15 Ağustos 'a kadar açık kalacak.

Özen

halen, Kayseri ve  İzmir  agora mezar taşları ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalarına atölye bünyesinde devam ediyor.


Tarih doyumsuz bir denizdir


Reşad Ekrem Koçu 'nun İstanbul 'daki yangınlara müdehale eden delikanlıların hikayelerini anlattığı ‘İstanbul Tulumbacıları ' yeniden okurla buluşuyor. Yazar, tulumbacıların renkli hayatlarını, onlara ait yazılmış ya da söylenmiş manileri, destanları, bu eserlere konu olmuş aşkları, aşklardan doğan cinayetleri satırlara döküyor. İstanbul Tulumbacıları / Reşad Ekrem Koçu / Doğan Kitap
Gulru incuceler
Star


Geri Dön