09 / 01 / 2025

Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri'nin sosyal tesisleri yıkılıyor mu?

Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri'nin sosyal tesisleri yıkılıyor mu?

Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri içerisinde, sosyal tesisler ve heykeltıraş Mehmet Aksoy'un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak'a ait olduğunun mahkeme kararıyla kesinleştiği gerekçesiyle, belediye sosyal tesislerinin yıkımı başladı.



12 yıl önce yapılan Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri içerisinde, sosyal tesisler ve heykeltıraş Mehmet Aksoy'un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak'a ait olduğunun mahkeme kararıyla kesinleştiği gerekçesiyle, belediye sosyal tesisleri bugün yıkmaya başladı.


İddiaya göre, Ümraniye'de bulunan Soyak Yenişehir Kibele Evleri'nden daire satın almak isteyen alıcılara, sosyal tesislerin siteye ait olduğu belirtilerek daireler satıldı. Ancak yaklaşık 3 yıl önce, Ümraniye Belediyesi, sosyal tesislerin ve heykeltıraş Mehmet Aksoy'un heykelinin bulunduğu alanın Milli Emlak'a ait olduğunu öne sürdü. Bunun üzerine belediye tarafından açılan dava sonuçlandı ve mahkeme Soyak Yenişehir Kibele Evleri yönetimi aleyhine karar verdi. Site içerisindeki alanın Milli Emlak'a ait olduğunun mahkeme kararıyla kesinleştiği gerekçesiyle belediye ekipleri yıkım işlemine başladı. Yıkımdan haberdar olan heykeltıraş Mehmet Aksoy ise belediyeye heykeli kendisi kaldırmak için başvuruda bulundu. Yıkıma başlayan belediye personelinin heykele dokunmadığını vurgulayan Aksoy, heykeli yarın kendisinin kaldırarak atölyesine götüreceğini söyledi.


"AYNI BELEDİYE 12 YIL ÖNCE İZİN İMAR İZNİ VERMİŞTİ"


Yaşanan olayla ilgili konuşan heykeltıraş Mehmet Aksoy şunları söyledi:


“Aslında bu 10-12 sene öncesine dayanan bir olay. Soyak Evleri yapılıyordu. Soyak Kibele Evleri'ne heykel yapmamı istediler. Ben de kabul ettim. Soyak Kibele Evleri heykellerle bütünleşen bir site olarak yapıldı. 12 sene sonra burasının Milli Emlak'a ait olduğu Ümraniye Belediyesi tarafından iddia ediliyor, mahkemeye gidiliyor. Hakikaten de Milli Emlak'a ait olduğu görülüyor. Yıkılmaya bugün başlandı. Benim heykelim de burada duruyor. Ben de belediyeye rica ettim. Belediyeye, 'Heykelimi kendim kaldırayım, siz kaldırırsanız parçalanır' dedim. Bu da aslında milli bir servettir, heykel sonuçta kamuya ait bir alanda duruyor. Aslında durabilir. Benim yarın kaldırmama müsaade ettiler. Ben yarın geleceğim, kaldıracağım, heykeli kendi atölyeme götüreceğim. İşin tuhafı, 12 sene önce aynı belediye buraya yapı ruhsatı veriyor, sınırlar belirleniyor, yapılıyor, en az 2-3 sene yapımı sürüyor, açılıyor, insanlar geliyor, sonra bir anda deniliyor ki 'Burası Milli Emlak'a aittir. Burayı yıkacağız.' Sorun bence bu."


“BİNA SAKİNLERİ ÇOK MUTSUZ"


Heykeltıraş Mehmet Aksoy, bina sakinlerinin de bu durumdan çok mutsuz olduğunu belirterek, “Çünkü onlar suçlanıyor. Belediye, 'Siz bunları bilecektiniz' diyor. İnsanlar da mağdur durumda. Bir Soyak var, yanlış bir şey yapıyor ve benim heykelimi kanunsuz bir şekilde bir yere koyuyor. Ben buna karşıyım, bunun tanzim edilmesini de isterim dedi.


TEHDİT İDDİASI


Site sakini Mehmet Ali Akpınar ise Soyak'ın kendilerine Milli Emlak'ın arsasını kendi arsası gibi pazarladığını ileri sürerek, “Buradaki herkes, 326 daire de bu alanın tamamen siteye ait olduğunu düşünerek aldı ifadesini kullandı.


Belediyenin bu yapıya izin verdiğinin altını çizen Akpınar, “Belediye bunu yaptı. Büyük ihtimalle 9 sene sonunda bu işe başladı. Bence daha önce anlaşmalıydılar. Belediye Başkanı Hasan Can'ın kendisi de buraya geldi. Bizi açıkça tehdit etti. Kendisine oy verilmediği için 'Siz göreceksiniz' diye tehdit etti iddiasında bulundu.


KARS'TAKİ TARTIŞMALI HEYKELİ DE MEHMET AKSOY YAPMIŞTI


Mehmet Aksoy, Kars'ta yıkılan İnsanlık Anıtını da yapan heykeltıraştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Sarıkamış şehitlerini anma törenleri için gittiği Kars’ta heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı İnsanlık Anıtı'nı ucubeye benzeterek, anıtın belediye tarafından yıkılacağını ve yerine park yapılacağını söylemişti. İnsanlık Anıtı, 14 Haziran 2011 tarihinde yıkılmıştı.


Bugün


Habertürk Gazetesinin yazarlarından Esra Boğazlıyan bugünkü yazısında Soyak Yenişehir Kibele Evleri’nin sosyal tesislerinin yıkımını anlattı. İşte o köşe yazısı...


Ümraniye Belediyesi’nin yaptığı yıkımın ardından site sakinleri isyan etti: “Madem sosyal tesislerin bulunduğu alan kamuya ait ve halka açılması isteniyor, o halde niye yıkım yapıldı? Şimdi ne olacak? Bu molozları kim kaldıracak?”


Önceki gün, Ümraniye Belediyesi’nin yaptığı bir yıkım çok konuşuldu. Mevzu; Soyak Yenişehir Kibele Evleri’nde bulunan sosyal tesisin yıkılması... Aslında olay, tesis içinde ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’a ait bir heykelin de bulunması ve Aksoy’un ‘Toprak Ana’ heykelini yıkımdan kurtarmasıyla gündeme taşındı. İki gündür de tartışmalar heykel üzerinden devam ediyor. Ne var ki bu olayın bir de site sakinleri boyutu var. Zira onlar da sosyal tesislerini kaybetmiş durumdalar ve yıkıma isyan ediyorlar. Seslerini duyurmak için de Şikâyet Hattı vasıtasıyla belediye yetkililerine şöyle sesleniyorlar:

‘MOLOZLAR KALDI’

“12 yıl önce evlerimizi bütün sosyal donatılarıyla birlikte aldık. Daha doğrusu öyle olduğunu sanıyorduk. Fakat 2010 yılında tenis kortunun, basketbol sahasının da bulunduğu sosyal donatı alanlarının Milli Emlak’a ait olduğu ortaya çıktı. Belediye de bizden ecrimisil talep etti. Konuyu yargıya taşıdık ve haklı bulunduk. Dava henüz kesin karara bağlanmadı, hâlâ Danıştay’da. Belediye, ecrimisil alamayınca bu kez alanı kamuya açma yoluna gitti. Elbette böyle bir hakkı var. Biz alanın kamuya açılacağını beklerken bir de baktık ki yıkım ekibi geldi, sitenin yollarını ve araç park alanını yıktı. Spor sahaları yıkılmadı ancak kullanılabilecek durumda değil. Madem alan kamuya ait ve halkın kullanımına açılması isteniyor, yıkım yapılmadan kullanım hakkı sağlanabilirdi. Şimdi sitenin içi moloz yığınlarıyla dolu ve bu molozları kimin kaldıracağı bile belli değil. Binamızdan çıktığımız anda molozlarla karşı karşıya kalıyoruz. Eğer bu sosyal donatılar projeye, usule aykırıysa belediye bu sitenin ruhsatı, tapusu, iskânı verilirken neredeydi?”

 

OYUN SAHALARI DURUYOR AMA...

Belediye ekipleri, basketbol sahasını ve tenis kortunu yıkmadı ancak site içindeki yollar ve araç park alanı yıkıldı. Dolayısıyla oyun sahaları da kullanılamaz halde. Site sakinleri molozların bir an önce kaldırılmasını istiyor.

 

‘KISIRKAYA DERHAL KAPATILSIN’

Sarıyeri’deki Kısırkaya Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’yle ilgili aylardır vahim iddialar yansıyor kamuoyuna... Merkezin toplama kampına dönüştüğünü öne süren hayvanseverler, köpeklerin kötü koşullarda yaşadığını söylüyor ve çeşitli eylemler yapıyor. Hatta bu konuda açılmış davalar bile var. Bağımsız Hayvan Özgürlüğü aktivistleri, son olarak da açılan davada, inşaatın yapıldığı arazinin imar mevzuatına aykırılık teşkil etmesi ve inşaat için gerekli izinler alınmaması sebebi ile iptal kararı verildiğini açıkladı ve merkezin kapatılmasını istedi. Bakalım bu açıklamaların ardından belediye nasıl bir adım atacak?

 

İDO’DAKİ KART KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Önceki gün, Kabataş İDO İskelesi’ndeki İstanbulkart krizini gündeme taşımıştım. Kredi kartıyla kart dolumu yapamayan İstanbulluların şikâyetlerini ilettiğim İDO yetkilileri, “Cihazlar değişiyor, sistem yenileniyor. Birkaç gün içinde sorun çözülecek” yanıtını vermişti. Dün gelen bilgilere göre, sorun tamamen çözüme kavuşmuş. Öncelikle Kabataş ve Bakırköy terminallerine, ardından da Kadıköy ve Bostancı’ya yeni dolum cihazları yerleştirilmiş. Artık İstanbullular, İDO terminallerinde kredi kartıyla İstanbulkart dolumu yapabilir.


Habertürk/ Esra Boğazlıyan


Geri Dön