26 / 11 / 2024

Ümraniye ve Halkalı konut projeleriyle gelişti!

Ümraniye ve Halkalı konut projeleriyle gelişti!

39 cana mezar olan Ümraniye Hekimbaşı ve Halkalı'daki kötü görünümlü çöplüklerde şimdi hayat var. Yerlerinde muhteşem yaşam ve spor merkezleri yükseliyor.




Ümraniye ve Halkalı'da iki ayrı çöplük... Tarihte iki kara leke... İlki 1993'te metan gazı patlaması sonucu 39 kişinin öldüğü Ümraniye'deki Hekimbaşı Çöplüğü... Günde 2 bin 300 tondan fazla çöpün depolandığı, 350 bin metrekare alan üzerine kurulu Ümraniye Hekimbaşı Çöplüğü'nde 28 Nisan 1993 sabahı tüm Türkiye'nin yüreğini yakan bir facia yaşandı. Çöplükte açığa çıkan metan gazı birikerek sıkıştı ve bir yanardağ gibi patladı. 



NEŞTER ERDOĞAN'DAN 

Tonlarca çöp, civardaki gecekonduların üzerine yığıldı. Çoğu çocuk ve kadın 27 vatandaş hayatını kaybetti, 12 kişi ise kayboldu. Onlarca insan da sakat kaldı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu ihmal iddialarına karşılık ölümlerin sorumlusunun bölgeye gecekondu inşa eden vatandaşlar olduğunu söyledi. Patlama, İstanbul'un çöp depolama alanlarındaki sorunu günyüzüne çıkardı ve seçimlerde birçok siyasi parti öncelikli olarak bu sorunu çözeceği vaadiyle seçimlere girdi. 1994 seçimlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan Tayyip Erdoğan, neşteri vurdu. 




MODERN TESİSLER 

Bölgeyi büyük bir spor tesisi haline getirmek için kolları sıvadı. Futbol, tenis, voleybol, basketbol ve her türlü sporun yapılabildiği modern tesisler inşa edilen alan yemyeşil spor kompleksi, kafe ve restoranlarla donatıldı. Ümraniye Hekimbaşı Spor ve Sosyal Tesisleri adı altında hizmet vermeye başlayan alan, daha sonraki yıllarda ilgisizlikten dolayı bakımsız bir hale geldi. Ancak, 2004'te AK Parti'den seçilen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Hekimbaşı Tesisleri'ni tamamen yenileyip her türlü spor aktivitelerinin yapılabileceği bir ortam haline getirdi. 




HALKALI DEVRİMİ 

1.5 milyon metrekare alana sahip Halkalı çöplüğü de Erdoğan'ın başkan seçilmesi ile 1994'te kapatıldı. Çöp dağlarının üzeri tonlarca toprakla örtülüp ağaçlandırıldı. 2003'te  TOKİ  start verdi. 10 milyon metrekarelik alanda kentsel dönüşüm yapılıp konutlar inşa edildi. Düşük taksitle dar gelirli vatandaşlara verildi. Düzenlenen yeşil alanların yanı sıra okullar ve spor tesisleri de yapıldı. TOKİ 12 yılda Küçükçekmece'de toplam 53 proje ile 47 bin 600 konuta imzasını atarak çöp dağlarıyla anılan bölgeyi tamamen dönüştürdü. 




YILDA 50 MW ELEKTRİK SAĞLIYOR

İstanbulluyu bezdiren o çöp dağları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde, 1994'te kurulan, İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret A.Ş. (İSTAÇ) ile eritildi. Anadolu yakası çöpleri Şile'ye, Avrupa yakası çöpleri ise Eyüp Odayeri'nde oluşturulan modern katı atık dönüşüm tesisine gönderildi. Günlük 17 bin ton atık işleme kapasitesine sahip tesisler sayesinde patlama riski ortadan kalktı. Eskiden ölüm saçan çöpler, artık kente yıllık 50 MW elektrik sağlamaya başladı. İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül, "Arzumuz, Atık Yakma, Biyogaz ve Çamur Kurutma gibi çevre dostu iyi teknolojileri en kısa zamanda hayata geçirmek" dedi. 



Sabah


Geri Dön