30 / 04 / 2024

UNICEF'ten Kırgızistan'da Özbek mahallerine 400 konut!

UNICEF'ten Kırgızistan'da Özbek mahallerine 400 konut!

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, Kırgızistan'da Özbek mahallerine 400'e yakın geçici konut inşaatını sürdürüyor



Kırgızistan´ın Haziran ayında etnik çatışmanın yaşandığı güneyindeki Oş ile Celalabad eyaletlerinde veliler, çocuklarını okula göndermekten çekiniyor.

Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, velilerin endişesini göz önünde bulundurarak, ülke genelinde okulların yarın açılacak olmasına karşın güneyde yeni eğitim-öğretim yılının 10 Ekimde başlamasına karar verdi.

Hükümet, bölgede geçici konutların inşaatına, çocukların okullarda güvenliğinin sağlanmasına ve kayıp kişilerin bulunmasına öncelik veriyor.

Güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği kontrol altına tutmasına rağmen, Fergana Vadisi´nde tarih boyunca birlikte yaşayan Kırgızlar ve Özbekler yan yana gelmemeyi tercih ediyor.

Etnik çatışma sırasında her iki tarafta çok sayıda rehin olayı yaşandığı için veliler özellikle çocuklarının rehin alınmasından endişe ediyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) çocukların güvenliğini sağlamak için maddi yardımda bulunacağı ve bölgede okul güzergahlarında özel güvenlik koridorları oluşturulduğu belirtiliyor.

Oş ve Celalabad eyaletlerinde genelde Özbek asıllı vatandaşların yaşadığı mahallelerde okulların yakılıp yıkıldığı dikkati çekerken, harabeye dönen bazı mahallelerde babasını, kardeşini veya annesini kaybeden çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) da Özbek çocukların gideceği çadırdan okul, kreş ve ev kurmaya destek veriyor. UNICEF ayrıca Özbek mahallerinde geçen ay başlattığı 400´ye yakın geçici konut inşaatını sürdürüyor.

Hükümet, bölgede geçici konut inşaatına katkı sağlayacağını bildirirken, güneyin imarından sorumlu Başbakan Yardımcısı Cantoro Satıbaldiyev, devletin geçici konutları bedava yapamayacağını, sahiplerine karşılığını ödemeleri için uzun vadeli kredi sağlamayı planladıklarını ifade etti.

Güneyde 3 milyon nüfusun yaklaşık bir milyonunu oluşturan Özbeklerin sahip olduğu küçük ve orta işletmelerin yakılıp yıkılması bölge ekonomisine de büyük zararı oldu. Zaten yüksek olan işsizlik oranı had safhaya ulaştı.
AA


Geri Dön