27 / 04 / 2024

Üniversiteye yakın mahallelerde ev kiraları yükseliyor!

Üniversiteye yakın mahallelerde ev kiraları yükseliyor!

Yurtlardaki yetersizlik, hem üniversitesine yeni kaydolmuş öğrencileri, hem de belli bir süre yurtlarda kalmış üniversitelileri ev kiralamaya doğru itiyor. Üniversiteye yakın mahallelerdeki ev kiraları ise cep yakıyor...



Yurtlardaki yetersizlik, hem üniversitesine yeni kaydolmuş öğrencileri, hem de belli bir süre yurtlarda kalmış üniversitelileri ev kiralamaya doğru itiyor. Üniversiteye yakın mahallelerdeki ev kiraları ise cep yakıyor.

Özellikle İstanbul'da "öğrenci mahallesi" olarak anılan ve çeşitli üniversitelere yakınlığı nedeniyle eve çıkmak isteyen öğrencilerin yoğun şekilde tercih ettiği semtlerde ev fiyatları gittikçe yükseliyor. Üniversite kayıtlarının da tamamlanmasıyla, eğitim yılında hangi kampüste olacağı kesinleşen üniversiteliler, yurt imkanlarının da yetersizliği nedeniyle çareyi ev tutmakta buluyor.

Öğrenciler büyük şehirlerde bütçelerine göre ev arıyor. Veriler ise geçen yıldan bıı yana istanbul ve diğer öğrenci şehirlerindeki kira oranlarında önemli artışlar olduğunu gösteriyor. Mesela Bahçeşehir ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bulunduğu Beşiktaş'ta, kiralar geçen seneye göre yüzde 15 ile 30 arasında artmış durumda.Yine öğrencilerin yoğun olarak tercih ettiği Üsküdar'da ise geçen yıl ortalama 550 TL olan 1 + 1 tipi dairelerin kirası bu yıl 750 TL'ye yükseldi. Kadıköy'de ise kentsel dönüşüm projelerinin yan etkisi olan yığılma, bazı mahallelerde kiraları bir bııçuk katına çıkarmış durumda. Fikirtepe'deki kentsel dönüşüm projeleri, bölgede oturan mahalleliyi Kadıköy'e doğru yöneltmiş ve kiraların yükselmesine neden olmuş. Bu bölgede eve çıkmak isteyen öğrenciler, geçen seneye göre oldukça yüksek kiralar ödemek zorular.

Bazı mahallelerde ise üniversitelerle içli dışlı olmanın avantajı görülse de gecekondu tipi yapılaşma nedeniyle yüksek fiyatlara kötü ve yaşama uygun olmayan konutlar kiralanıyor.Örneğin Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin, üniversiteye en yakın muhit olan Rumelihisarüstü Mahallesi'ndeki evlere rağbet göstermesi, ev sahiplerinin de acımasız fiyat politikasıyla birleşerek ilginç bir ekonomi yaratıyor; Hisariistü'nde çoğunluğu çok rutubetli evler yüksek fiyatlara kiralanıyor.

Şişli ve Beyoğlu gibi bölgeler ise ulaşım olanakları açısından elverişli görünse de çevrelerinde hiçbir üniversite yerleşkesinin bulunmaması nedeniyle ikinci planda düşünülüyor. En büyük nüfusa sahip üniversite olan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin ise çoğunlukla Kocamustafa Paşa'da ev tutmayı tercih ettikleri ve mahalledeki kiraların farklı oranlarda artış gösterdiği görülüyor.


Sol Gazetesi

Geri Dön