30 / 04 / 2024

Ünlü ekonomist Murat Kubilay dolar için korkutan senaryoyu açıkladı! 3 ay sonra göreceğiz dedi

Ünlü ekonomist Murat Kubilay dolar için korkutan senaryoyu açıkladı! 3 ay sonra göreceğiz dedi

Ünlü ekonomist Murat Kubilay, BDDK’nın döviz nakdi açıklamasını tane tane açıklayıp, bunun dolara nasıl yansıyacağını duyurdu.



"YARGILAMA KORKUSU"

Kubilay, bunlara ek olarak, "Son olarak uygulamanın bir makro ihtiyatı önlem olmadığını; 128 milyar dolar satışı ve KKM’nin oluşturulması nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’ndakilerin yargılama korkusunun bir benzerinin BDDK’dakiler için geçerli olmaması için uydurulduğunu ekleyeyim" dedi.

Bugünden sonra olacakları tek tek açıklayan Kubilay, "TL cinsi krediye muhtaç firmalar, eğer döviz varlıkları yeni sınırı az miktarda aşıyorsa bu dövizi hızlıca bozacaklardır. Eğer aşım daha fazlaysa kısa vadede KKM’ye geçerek, uzun vadede de eurotahvil alımıyla çözebilirler. Vadeli işlemler yoluyla veya ana şirkete varlık aktarımıyla girişilen işlerin hukuki sonuçları olabileceği için tercih edilmesi daha az ihtimal. Bankalar da bu tip durumlarda gönüllü olmayabilirler. Şirketler offshore’a varlıklarını kaydırabilir veya temettü de ödeyebilirler” dedi.

"FİRMALAR YATIRIMI KESECEK"

Kubilay, tüm bunların yanında, asıl meselenin ne olduğunu açıklarken, "Asıl mesele; karlı olduğu için krediyle işletme sermayesine ihtiyaç duymayan, döviz varlığı bulunan, hükumete güvenmeyip bu uygulamayı gelecekteki daha ciddi sermaye kısıtlamaları için ilk adım gören büyük firmalardan gelecek. Bu firmalar yatırımı kesecekler. Yani ucuz kredi ve emek gücüne rağmen; geleceğe dair beklentilerinden ötürü ihtiyatlı duruma geçecekler. Bunun yaratacağı üretim ve istihdam kaybını 3 ay sonra net bir şekilde görmeye başlayacağız. İşte o zaman ekonomi yönetimi ne derece büyük hata yaptığını idrak edecek. Dikkat edilmesi gereken bir başka husus bazı firmaların rica ile talimat arasındaki bir tonla aranıp döviz bozmaya itilmesi. Bu durum kredi yapılandırmalarının onayı için baskı unsuru. Yine yönetiminde doğrudan kamu etkisi olan firmalarda baskı daha da artar" şeklinde cümlelerini noktaladı.

Ünlü ekonomist Murat Kubilay dolar için korkutan senaryoyu açıkladı! 3 ay sonra göreceğiz dedi

EDİTÖR NOTU: Bu haber 29 Haziran 2022 tarihinde saat 01:25’de yazılmıştır An itibarıyla dolar kuru 16,61 Türk Lirası, euro 17,48 Türk Lirası, altının gramı ise 973 Türk Lirası değerinde.

Ayçiçek yağına yine zam geldi! İşte BİM, A-101, Şok, TMO marketlerinde güncel ayçiçek yağı fiyatları

Asgari ücret zammı nasıl belirlenecek? İşçi sendikaları ne kadar zam istiyor? İşte detaylar

Piyasa Kahini İslam Memiş ciddi bir yükseliş olabilir dedi! Gram altın ve dolar için yeni tarih verdi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön