29 / 04 / 2024

Ünlü ekonomist Murat Kubilay dolar için korkutan senaryoyu açıkladı! 3 ay sonra göreceğiz dedi

Ünlü ekonomist Murat Kubilay dolar için korkutan senaryoyu açıkladı! 3 ay sonra göreceğiz dedi

Ünlü ekonomist Murat Kubilay, BDDK’nın döviz nakdi açıklamasını tane tane açıklayıp, bunun dolara nasıl yansıyacağını duyurdu.



Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde sahip olunan dövizlerin, Türk Lirası karşılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şekilde olan şirketlere kredi kullanım için vade boyunca döviz varlıklarını 15 milyon TL'nin üzerine çıkaramama şeklinde bir şart getirdi.
15 milyon Türk Lirası’nın üstünde nakit döviz varlığı olan şirketler ise bu varlıkları aktiflerinin ya da satışlarının yüzde onunu aşması durumunda yeni nakdi Türk Lirası ticari kredi kullanamayacak. Bu engeli aşmanın tek yolu ise; şirketin döviz satması.

"TARTIŞMASIZ EN RADİKAL OLANI"

Konu ile ilgili resmi sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaşımda bulunan ünlü ekonomist Murat Kubilay, ekonomi yönetimi rezervleri tükettiği bir ortamda; döviz ve faiz arasındaki sıkışmışlıktan çıkmak için çözümleri açıklarken, “Geri adım yerine ileri bir adım atıp özel şirketlerin sermaye serbestisini açıkça kısıtladı. Bu kulvarda ilk karar olmasa da şimdiye kadarki tartışmasız en radikal olanı" şeklinde konuştu.

"DÜŞÜŞ MÜMKÜN DEĞİL"

"Öncelikle üç noktayı netleştirelim" ifadelerini kullanan ekonomist Kubilay, "Döviz kurunda Aralık 2021’de olduğu gibi ekonomi yönetiminin hatalı açıklamalarıyla oluşturulmuş bir köpük yok. Haliyle o dönemdekine benzer hızlı ve keskin bir düşüş mümkün değil. Unutmayalım ki rezerv satışı da sürüyor, buna rağmen olmaz. İkinci nokta, mevcut sermaye kısıtlamalarının serbest piyasanın başarısız taraflarını düzenlemeyi amaçlayan sol ideolojiyle bir alakası yok. Bizim yaşadığımız sıkışan ve patlama ihtimali bulunan bir ekonomide tüm delikleri panikle ve uzun vadeyi feda ederek kapatma çırpınışı" söylemlerinde bulundu.

 Ünlü ekonomist Murat Kubilay dolar için korkutan senaryoyu açıkladı! 3 ay sonra göreceğiz dedi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön