Sektörel

Ünlü ekonomistten konut fiyatları açıklaması: Ev sahibi olmak zorlaştı ama fiyatlar düşebilir! 

Ekonomist Selçuk Geçer, konut ve otomobil fiyatları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve konut ve otomobil sahibi olmanın giderek daha zor hale geldiğine dikkat çekti. İşte o açıklama... 

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 53 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremlerle, 11 ilde büyük yıkım yaşandı. Pandemi döneminde artışa geçen konut fiyatları, 2023 depremleri ile resmen uçtu.

Türkiye’de özellikle dolar kuruna ilişkin yaptığı açıklamalarla dikkat çeken isimlerden biri olan ünlü ekonomist Selçuk Geçer, bu defa dolar dışındaki yatırım araçları ile ilgili konuştu. Geçer, otomobil ve konut yatırımını değerlendirdi. 

Milli Gazete'de yer alan habere göre; Geçer, bu yatırımlardan birinin düşeceğine, diğerinin de yükseleceğine dikkat çekti. 

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında konut fiyatlarında yaşanan ciddi artış ve Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybetmesiyle yükselen otomobil fiyatları, piyasalarda büyük dalgalanmalara neden oldu. Bu süreçte, özellikle ikinci el otomobil piyasasında fiyatların zirveyi gördüğü belirlendi. 

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, otomobil araç almak isteyen vatandaşlara, üretim merkezlerindeki maliyet artışlarının otomobil fiyatlarına yansıyacağını anımsattı ve hükümetin 6+6 kuralıyla fiyatları kontrol altına alma çabalarına ilişkin konuştu. 

Ayrıca, Geçer, küresel çapta yaşanan tedarik sorunlarının da fiyat yükselişlerine katkıda bulunacağını belirtti. 

Selçuk Geçer, konut fiyatları ile ilgili de konuştu ancak, otomobilden farklı bir tablo çizdi. 

Geçer, TOKİ projeleri ve azalan talep nedeniyle konut fiyatlarında gerileme olabileceğine dikkat çekti. Ekonomist Geçer, "Araç fiyatları yükselecek, konut fiyatları ise gerileyecek" şeklinde konuştu. 

Ünlü ekonomist, bu dönemde konut ve otomobil almayı planlayan vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğine de vurgu yaptı. 

Bunların yanı sıra 15 Eylül'de başlayacak olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi düzenlemesi ile internetteki sahte konut ilanlarının önüne geçilmesi planlanıyor. 

Uygulama ile sahte ilanların önüne geçilerek internet üzerinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyon engellenmiş olacak. Bu kapsamda da konut fiyatarının gerileyebileceği, kira bedellerinin düşeceği öngörülüyor. 

Aile Bakanlığı resmen duyurdu! 12 bin 500 TL emekli maaşı yanına 9000 TL alabilecekler

İnşaat demir fiyatlarına Ağustos zammı! 1 ton demirin fiyatı fırladı! 8 mm ile 32 mm inşaat demiri ne kadar?

Ev sahibi 'İhtiyacım var, evden çık' diyorsa kiracı ne yapmalı?