Ünlü Fransız jeolog Le Pichon'un öğrencileri yeni büyük depremler hakkında bilgi verdi!
Ünlü Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon'un öğrencileri, jeofizikçi Pierre Henry ve Romain Bousquet Türkiye'de meydana gelebilecek olan yeni depremler ve aktif fay hatları ile ilgili açıklamalar yaptı.
Marmara Fay Hattı'nın haritalandırılmasında önemli bir katkısı olan ünlü Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon'un öğrencileri, deprem bilimci jeofizikçiler Pierre Henry ve Romain Bousquet, Halk TV'de yaşanabilecek yeni depremler ile ilgili olarak açıklamalar yaptılar.
KIRILMA OLMAZSA DEPREM BEKLERİZ
Doğu-Anadolu fayı üzerinde Kahramanmaraş'ta çok büyük bir deprem yaşandı. 2020 yılında da Elazığ'da da büyük bir deprem oldu. Şimdi aynı fayın başka bir parçası yani Bingölvar. Orada da büyük bir deprem bekleyebiliriz. Aslında haritada gözüken bütün kırmızı bölgelerde eğer yakın bir zamanda kırılma olmadıysa deprem beklemeliyiz diye belirttiler.
Öte yandan, Bingöl civarı çok kısa bir fay alanı, Kahramanmaraş bölgesine göre çok daha kısa bir alan dolayısı ile mantıksal olarak Kahramanmaraş'takinden çok daha küçük bir deprem beklenmeli.
DENİZDE DEPREM İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK
ekonomim.com'da yer alan habere göre; Bu süreçte fayın güney ucu var. Ölüdeniz fayı yani. Deniz'den Kıbrıs ile de bağlantısı da bulunuyor. Burada da denizde bir deprem ihtimali olabilir. Yapılara daha az zarar verecek olsa da, bu mümkün. Aslında burası daha az bildiğimiz bir alan. Her zaman denizin altını daha az biliriz. Güncel olarak denizde çok fazla gelişmiş sismik faaliyet gözükmüyor. Ama Hatay'ın altından geçen fay, denizin altından geçerek Kıbrıs'a kadar uzanıyor. Bu da risk demek.
MARMARA DEPREMİ HAKKINDA
Marmara depremi hakkında da fayın Silivri'den İstanbul'a olan bölgesi kırılacak ama belki de buna Marmara Adaları segmanı da eklenebilir. 7.2-7.4'e uzanan bir büyüklükte deprem beklenmekte. Güncel senaryoya göre Silivri-İstanbul arasında bir depremin olmasını bekliyoruz. Ama bir segman kırıldığında bitişik segmanda bir deprem olduğunda eskiden kırılan segman bir daha kırılmaz diye bir şey yok. Hatta bu çok sık olur. Yani kırılan bir segmanın bitişik bir segmanda deprem olduğunda yeniden kırılması mümkün olabilir.
Ayrıca, 1912'de Çanakkale Ganos'ta büyük bir deprem meydana gelmişti. Bu bölümdeki kırılma ciddiydi. Ama daha az önemli olsa da bu denizden Marmara'nın merkezi havzasına kadar uzandığını düşünüyoruz. Diğer tarafta büyük İzmit Depremi'nde kırılma karada çok daha ciddiydi. Körfezde ise giderek gücünü yitirdi. Paleosismik kayıtlar gösteriyor ki, tarihsel olarak İzmit Körfezi'nde Marmara Denizi'nin merkez hafzasına oranla çok daha fazla deprem olmuş.
1766 YILINDA DA FAY 3 AY ARA İLE KIRILMIŞTI
Yapılan son araştırmalar fayın Silivri-İstanbul sürekli bir biçimde kaydığını gösteriyor. Doğudaki segmanlar ile batıdaki segment arasında yer alan kırılmanın muhtemel sınırı olacağını düşünüyoruz. Ama 1766'daki depremde bir kırılmanın daha doğudaki bölümde mayıs ayında diğer bir kırılmanın da ağustos ayında daha batıda olduğunu gözardı etmememiz lazım. İkiside 7'den büyüktü, 7,2 ve 7,4 olması lazım. Eğer aynı fayda 3 ay geçtikten sonra deprem oluyorsa bu 3 saat geçtikten sonra da olabilir. Kesin bir kural yok.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2 ayda deprem bölgesi genelinde 75 bin konut teslim edilecek!
Prof. Dr. Naci Görür'den 5 il için deprem uyarısı!
Deprem riski olan bölgelerde nüfus yoğunluğu azaltılmalı!