Kira

Ünlü iktisatçıdan kira sorununu 1 saatte çözecek yöntem! Bu formülde kaybeden taraf olmayacak...

Ülke genelinde kira soruları devam ederken, Prof. Dr. Aziz Konukman'dan bu sorunu bir saatte çözecek formül önerisi geldi. Konukman, önerdiği formülde ne kiracı ne de mülk sahibi kaybedeceğini söyledi. İşte ünlü iktisatçının o formülü...

Yaşanan ekonomik kriz içinde kira sorunu en önemli gündem maddesi olmaya devam ederken Prof. Dr. Aziz Konukman, geliştirdiği formül ile bu sorunun 1 saat içinde çözülebileceğini ileri sürdü. Konukman, konu hakkındaki görüşlerini ilk kez Cumhuriyet Gazetesi'ne anlattı. Konukman, “Önerdiğim formül ile kaybeden yok. Mülk sahibi de kazanıyor, kiracı da kazanıyor. Bunların dışında bir de belediyeler kazanıyor. Yani kazan, kazan, kazan” dedi.

KİRA SORUNUNA 1 SAATTE ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Kira sorununun özellikle son bir yıldır Türkiye’nin en önemli sorunu olduğuna dikkat çeken  Prof. Dr. Aziz Konukman, sorunun can yakıcı boyutta olduğunu belirtti.  Kiracının gücünün yetmediğini mülk sahibinin ise aldığından mutlu olmadığına değinen Konukman, AKP iktidarı'nın, konut kira zammına yüzde 25 sınırlama getirilmesi  uygulamasnın kalktığını  ama başarılı olamadığını söyledi. 

Konukman ''Şimdi hep salıverdi. Yargı devre dışı kalınca orman kanunu devreye girdi. Kavga, yaralanma hatta ölümleri okur olduk. Dar gelirli sahipsiz, mülk sahibi başına buyruk. Oysa TBMM’de 1 saatte yapılacak yasal bir düzenleme ile çözüm mümkün" dedi.

ÇÖZÜM: EMLAK BEYANNAMESİNE DAYALI YASALAR

Türkiye’de kira sorununun sorun olmaktan çıkabileceğini Cumhuriyet’e değerlendiren iktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, tek çözümün emlak beyannamesine bağlı yasalarda düzenleme yapmaktan geçtiğini söyledi.

Gayrimenkul sahibi her bireyin emlak beyannamesi vermesi ve buna bağlı, belediyeye emlak vergisi ödemesinin bir zorunluluk olduğuna işaret eden Konukman, “Şimdi düşünün, kişi konutunu 50 bin liraya kiraya veriyor. Bu kişinin emlak beyanına bakarsanız neredeyse yok gibi bir şey.

Acilen bir yasa çıkarılarak konutun kira değeri emlak beyan değeri ile orantılı olması sağlanmalıdır. Yani kişinin belediyeye verdiği beyan değeri ne ise bu beyan üzerine bir oran oturtularak kira bedelinin bu orandan yüksek olamayacağı hükmü getirilmelidir.

Şöyle düşünün; bir konut var, kentin çok önemli bir semtinde ve kirası 30 bin lira. Bir başka konut var, kirası 30 bin lira olan konutun yarı değerinde bile değil. Ama o da 30 bin lira istiyor. Vatandaş bunalmış sokakta kalacak değil. Vatandaş kişilerin vicdanına bırakılamaz" diye konuştu.

KAZAN, KAZAN, KAZAN!

Konukman yasada düzenlemenin herkesi rahatlatcağını belirtti.  Bunda iddialı olduğunu söyleyen Konukman ''Ayrıca kira değeri emlak değerine orantılı olacağından mal sahibinin aç gözlülüğünün yerini daha ahlaklı ve yasaya dayalı durum alacak, kişi keyfiyeti de ortadan kalkacaktır.

Ancak bu arada belki emlak beyan değerlerinin, bir kereye mahsus tüm Türkiye genelinde güncellenmesi gerekebilir. Kişi yüksek kira geliri istiyorsa beyanını güncellesin ama bu kez de belediyeye ödeyeceği emlak vergisi de yükselecektir.

Böylece kiracı kazanırken, konut sahibi de kazanmaktadır. Diğer yandan belediye emlak vergisinde de artış sağlanacağından belediyeler de kazançlı  olacaktır. Hatta belediyeler böyle bir yasal düzenleme yapıldığında tüm ilin emlak beyan değerlerini topluma açık hale getirebilirler.

Böylece kiralık konut ihtiyacı olan kişi ilgili belediyenin sitesi aracılığı ile bütçesine uygun konutları rahatlıkla tarayabilirler. Bundan emlakçılarımız çok memnun kalmasalar da Türkiye’nin böyle bir düzenlemeye acil gereksinimi var.

Bu düzenlemenin adı ‘’kazan, kazan, kazan’’ düzenlemesidir.  TBMM’ nin bu konuda adım atması Türkiye’yi rahatlatacaktır.”dedi.

Kira ödemelerini banka ve PTT’den yapmayanlara tam bu kadar ceza kesilecek!

1 Eylül'den bugüne kira konusunda arabulucuya başvuru sayısı 240 bin 852 kişi oldu! 108 bin 751'i anlaştı! 

Kira sorunu resmen şehirden köye tersine göç başlattı: Kiracısını çıkartamayan ev sahibi, memleketine döndü!