Ünlüler hangi semtlerde yaşıyor!
ABD’deki Güney Carolina Üniversitesi üşenmemiş araştırmış. Ünlü insanlar nerede yaşıyor, nerede takılıyor Ve neden Los Angeles, New York ya da Londra merkezli bir hayat sürüyor
ABD’deki Güney Carolina Üniversitesi üşenmemiş araştırmış. Ünlü insanlar nerede yaşıyor, nerede takılıyor Ve neden Los Angeles, New York ya da Londra merkezli bir hayat sürüyor Ne kadar kaynak harcadılar bu araştırmaya bilmiyorum ama sonuç şuymuş: Ünlü kişilerin yaşadıkları yerleri piyasa belirliyormuş. Yani şairler şairlerin, oyuncular oyuncuların, yazarlar yazarların yaşadığı yerde oturmayı tercih ediyormuş. Bir çeşit ünlüler gettosu yaratılıyormuş. Aynı alışveriş merkezlerine gidiliyor, aynı yerlerde yemek yeniliyor, eğleniliyormuş.
Yaşadığım yere yakın bir yerde şu ünlü İsveç mobilya (köftecisi mi demeliyim yoksa) mağazası açılana kadar sokakta hiçbir zaman bir ünlüye rastlamadığım için, Güney Caroline’lı sosyologların epey kafa patlatarak yaptığı bu araştırmanın sonucunu tüm hayatım boyunca zaten bildiğimi söylemeliyim. Aslında köfteci açıldıktan sonra da mahallede bir değişiklik, bizim oraya taşınan ünlü olmadı. Candan Erçetin’i yastık, Bergüzar Korel’i vazo alırken gördük, sonra ‘o güzel arabalarına binip gittiler!’
Yani sanki İstanbul yıllardır, kişinin ‘ün’ niteliğine göre bir eleme yapıp, semtine göre dağıttı durdu. “Şair misin Geç baba sen şöyle Kadıköy’e”, “Oyuncu musun Cihangir’e alalım seni”, “Karadeniz kökenli şarkıcı Hmm, seni Beykoz paklar!” İstanbul dağıtıyor, ‘ünlü’ kişi yaşadığı yere bukalemun misali adapte olup, çevreyle uyumlu takılıyor. İstanbul’un taşı toprağı ünlü dedik, nerelere serpiştirilmişler baktık.
Ünlü ne demek
Bir kere şunu netleştirelim. ‘Herkesin 15 dakikalığına ünlü olduğu’ çağa geldiğimize göre aslında ‘ünlü’ denilen şey epey flu. Ama yine de burada kastedilenin televizyona, sinemaya sahneye iş yapan insan demek olduğunu söyleyelim.
Güney Carolina’daki araştırma sonucundan ilerlersek, ‘ünlü’ olan kişinin belli bir bölgede takılması da gayet normal. Piyasada olmak, işine, iş yaptığı kişilere yakın olmak daha konforlu geliyor. Kentin en güzel, en pahalı bölgelerinde oturmak epey prestijli de bir şey. Bir çeşit ayrıcalık. Bütün bunlar bir araya gelince ünlüler genelde Boğaz hattında konuşlanıyor, eğlenmek için de Beyoğlu, Nişantaşı, Bebek hattını tercih ediyor.
Kurtarılmış bölgeler
İstanbul’un ünlü haritası kabaca şöyle: Şair, oyuncu, yönetmen, ressamlar Cihangir, Beyoğlu, Gümüşsuyu hattında, ünü televizyon programından yakalamış olanlarla şarkıcılar Ulus, Etiler hattında, model, gazeteci, televizyoncu işadamı/kadını tayfası Bebek, Arnavutköy, Sarıyer hattında, yine şair, yazar ve ressamlardan biraz ‘loser’ sayılabilecekler Kadıköy’de, Karadeniz kökenli şarkıcılar Beykoz’un daha mahalle hayatı yaşayan bölgelerinde, ünlü şarkıcılarsa Beykoz sırtlarındaki konaklarda yaşıyor. Yandaki haritadan da görüldüğü üzere Boğaz hattından uzaklaştıkça yolda bir ünlüye rastlama ihtimali çok düşük. Anadolu yakasında Kartal, Maltepe, Pendik ya da Avrupa yakasında Esenler, Bağcılar hattındaysa hiç ünlü yok. Sadece Latif Doğan Beylikdüzü’nün tek ünlüsü olarak camiayı serhatta temsil ediyor.
Ünlü olma psikolojisi ve sosyolojisi
Alman sosyolog Tönnies yıllar evvel tanımı yapmıştı. Ondan yardım alalım: Tönnies’in cemaat (Gemeinschaft) ve cemiyet (Gesellschaft) tanımlarına bakarsak toplum cemaat ve cemiyetler halinde yaşıyor. Ünlüler cemiyetiyse toplumdaki en güçlü cemiyetlerden. Her ne kadar homojen olmasa da önemli bir ağı temsil ediyor. ABD’li sosyologların ‘Celebrity effect’ dediği mesele de devreye girince durum tadından yenmiyor. Artık, yolda görüldüğünüzde ‘aa, bilmem kim’ denilecek biriyseniz yavaş yavaş, bunun denilmeyeceğini bildiğiniz, yani herkesin az çok ünlü olduğu yerlere taşınıyorsunuz. Ortak duygular, aidiyet, empati kurmak istiyorsunuz.
‘Normalde’ yanlarına yaklaşmak…
Bundan bir süre önce oyuncu Pınar Altuğ’un, geçen yıl Aile Reisi adlı dizinin setinde çalışan kostüm sorumlusu Semanur Yaşar’la yaşadığı tartışma tekrar gündeme gelince, Twitter’a, “Normal hayatta yanına bile yaklaşamayacak biri, görevi gereği senden üstün konuma gelince, aklınca seni ezmeye çalışır, ne zavallı bir durum” yazdı, sosyal medyada anında tepki aldı. Ekşisözlükte, ‘Pınar Altuğ’un yanına yaklaşmak’ başlıkları açıldı, Twitter’da, Altuğ’a verip veriştirenler oldu.
Şimdi ünlüler haritasına bakıp, hangi ünlünün yanına ‘normal hayatta’ yaklaşıp yaklaşamayacağınıza kendiniz karar verin.
İstanbul’dan kaçanlar Nejat İşler Cihangir’in karmaşasından bunalıp Bodrum’a kaçtı. Özlem Tekin, Sertab Erener ve Demir Demirkan da Bodrum’da yaşayan ünlülerden.
Ferdi Tayfur çok uzun süredir Marmaris’te yaşıyor. Hande Yener, İstanbu’un dışı sayılabilecek Çekmeköy’deki villasında mangal da yapıyor, bahçeden meyve de topluyor. Aşkın Nur Yengi ve Haluk Bilginer Ömerli’de köy hayatı, yaşayanlardan. Seyyal Taner ve Ferdi Özbeğen de Bodrum’a kaçanlardan. Banu Alkan yılın büyük bölümünü Altınoluk’ta Kaz Dağları’na nazır evinde geçiriyor.
ELİF TÜRKÖLMEZ/Radikal