16 / 05 / 2024

Urartu Kralı'nın su kanalı sağlam, şebeke hattında kaçak var!

Urartu Kralı'nın su kanalı sağlam, şebeke hattında kaçak var!

Büyük Urartu Kralı Menua'nın 2 bin 800 yıl önce yaptırdığı ve Van Ovası'na hayat veren su kanalı asırlara meydan okurken, kentin içme suyu şebekesinde ciddi su kaçakları yaşanıyor.



Van'daki depremlerin ardından kentte başlatılan yapı çalışmaları kapsamında, içme suyu hattındaki borular, İller Bankası'nın yaklaşık 15 milyonluk projesiyle yenilenip, modern hale getirilecek. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Van'da 9 Kasım ve 23 Ekim'de yaşanan depremlerin ardından imar planı çalışmalarına başladıklarını söyledi.


Kentin içme suyunun, tarihi Şamran Kanalı'ndan sağlandığını belirten Kahraman, bu kanalın Gürpınar ilçesi Mecingir (Yukarı Kaymaz) Köyü'nün yakınlarındaki kaynaktan çıkan suyu kente taşıdığını ifade etti. 


Büyük Urartu Kralı Menua'nın açtırdığı kanalın 2 bin 800 yıldır kullanıldığını anlatan Kahraman, içme suyunun Şamran üzerinden Zernek Barajı'na oradan da DSİ kanalıyla şehre ulaştırıldığını anlattı. 


Şehirdeki içme suyu hattını belediyenin yönettiğini belirten Kahraman, ''Mevcut hatta çok ciddi kaçaklar vardı. İçme suyunun yüzde 60-70'i kayboluyordu. Bu kayıp, kent için büyük bir sıkıntıydı. Bu sorunu çözmek için kollar sıvandı. Hem kaçakları önlemek hem de boruları yenileyip, modern hale getirmek için çalışma yürütülüyor'' dedi. 


Kahraman, belediyenin imkanlarının şu anda müsait olmaması nedeniyle içme suyu hattı çalışmalarının İller Bankası'nca yürütüldüğünü dile getirdi. 


Kirlilik de önlenecek


İller Bankası'nın, belediyenin mevcut şebekesi üzerinden ilerleyen bir proje hazırladığını belirten Kahraman, kirlilik konusunda da yeni önlemler alınacağını bildirdi. 


Projenin yaklaşık maliyetinin 15-16 milyon lira olduğunu söyleyen Kahraman, şöyle konuştu: 


''İhalesi yapıldı, inşaatlar başladı. Çalışma, çok geniş kapsamlı bir proje çerçevesinde yürütülüyor. Yeni borularla hem kaçaklar azaltılacak ve hem de depremde zarar gören yerler onarılacak. Çalışmalar merkezden başlayacak. Erciş'te sıkıntı görülmedi, bu yüzden orayı kapsamayacak. Edremit ilçesi ise sıfırdan yapılan bir yerleşim alanı. Bu nedenle Edremit'e DSİ ve  TOKİ  ortaklaşa çalışmayla su götürülecek.'' 


AA


Geri Dön