09 / 01 / 2025

URB Group, ortaklıklarla Hindistan'a ve Türkiye'ye fabrika kurmaya hazırlanıyor!

URB Group, ortaklıklarla Hindistan'a ve Türkiye'ye fabrika kurmaya hazırlanıyor!

Romanya'daki özelleştirmeden Barlad Rulman Fabrikası'nı 27 milyon dolara satın alarak 12 yıl içinde 160 milyon dolarlık ciroya ulaştıran Türk müteşebbisler, makinenin hareket aksamını sağlayan rulmanda dünyada söz sahibi haline geldi



2006'da Düzce'de fabrika kuran, 2007'de de Macaristan'da fabrika satın alarak dünyanın en büyük ilk 10 oyuncusundan biri olan URB Group, ortaklıklarla Hindistan'a ve yine Türkiye'ye fabrika kurmaya hazırlanıyor. Kombassan'a bağlı faaliyet gösteren URB Group'un Üst Yöneticisi (CEO) Harun Adıgüzel, Hindistan'da 100 milyon dolarlık yatırımla inşa edilen fabrikayı Mart 2013'te açmayı planladıklarını söyledi. Şirketin bir diğer önemli projesi de, yerli otomobil üretimine destek olmak amacıyla Türkiye'de yeni bir fabrika inşa etmek.

UBS Group dünyanın rulmanda söz sahibi ülkelerinden Romanya'da 'Özelleştirme Sonrası Başarı' başlıklı panel düzenledi. Başkent Bükreş'teki panele Romanya Ekonomi Bakanı Lucian Bode, Barlad Belediye Başkanı Constantin Constantinescu, Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil ve şirket yetkilileri katıldı. URB Group CEO'su Adıgüzel, 12 yıl önce satın aldıkları fabrika ile dünyada sektörde söz sahibi haline geldiklerini söyledi. 2006'da Düzce'de rulman fabrikasını hizmete açan şirket, yerli otomobil üretimi projesini de dikkate alarak Türkiye'de yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor. Rulmanın otomobil üretimi için hayati öneme sahip olduğuna işaret eden Harun Adıgüzel şöyle konuştu: "Yerli oto tartışmaları başladığında Türkiye'de rulman fabrikası yok ki yerli oto yapılsın deyip üretimi başlamadan bitirmek isteyenler oldu. Fakat biz yüzde yüz Türk firması olarak dünyanın en önemli üreticilerinden biriyiz. Tabii ki rulman ihtiyacını karşılarız." Şirket, dünya rulman üretiminin yüzde 25'ini tek başına karşılayan Çin'in 12 milyar dolarlık büyüklüğe sahip bir otomobil yedek parça ve demiryolu firmasından ortaklık teklifi almış. CEO Adıgüzel, "Büyük bir hızlı tren projesine girmek isteyen bu firma, bizden know-how isteyerek 'Gelin ister ortak çalışalım, isterseniz gelin üretimde bize destek olun.' dediler. Bu işe çok sıcak bakıyoruz. Kısa zamanda işe başlayabiliriz." şeklinde konuştu. Orta vadede başta ABD olmak üzere Singapur ve Latin Amerika'da da fabrikalar kuracaklarını anlatan Adıgüzel, "Şu an üretimimizin yüzde 97'sini 87 ülkeye ihraç ediyoruz. Uzak kıtalara yapacağımız bu yatırımlarla da pazar payımızı en az iki kat artıracağız." dedi. Yılda ortalama yüzde 25 büyüyen URB Group, geçen yıl 260 milyon dolarlık ciroya ulaştı. Şirketin hedefi 2023 yılına kadar toplam cirosunu 1 milyar dolara çıkarmak.

Dünya sahte rulman kaynıyor

Harun Adıgüzel, sektörün en büyük sorununun sahte rulman olduğunu anlatarak, şu noktalara dikkat çekti: "Çin ve Hindistan hemen her alanda olduğu gibi taklit rulman üreterek, dünya rulman pazarını da altüst etti. Asıl önemlisi, sahte rulmanlar kalite laboratuvarlarından geçmediği için insan hayatını tehlikeye atıyor. Romanya hükümetinin bu noktada kararlı olduğunu görmek bizi sevindirdi. Romanya'daki sahte rulman pazarı yüzde 70, AB genelinde yüzde 20, Türkiye'de yüzde 50 iken İran'da bu oran yüzde 100'lere kadar çıkıyor." Programda konuşan Romanya Ekonomi Bakanı Bode, enerji, kimya ve sağlık alanlarında özelleştirmelerin devam ettiğini belirterek, "Türklerden de ciddi yatırım bekliyoruz. Kısa süre önce Türkiye ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladık." dedi.
Zaman


Geri Dön