04 / 05 / 2024

Ürdün'den İsrail'in Batı Şeria'da 7 bin konut yapılması kararına tepki!

Ürdün'den İsrail'in Batı Şeria'da 7 bin konut yapılması kararına tepki!

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dayfullah el-Fayiz yaptığı açıklamada İsrail'in söz konusu kararını iki devletli çözüm fırsatını baltalayan çok tehlikeli bir adım olarak belirtti.



Ürdün, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimine 7 bin ek konut inşa edilmesi kararına tepki verdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dayfullah el-Fayiz, yazılı olarak yaptığı açıklamada, İsrail'in söz konusu kararının uluslararası hukukun, insan haklarının ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının açıkça ihlali olduğunu bildirdi.

Bu kararı uluslararası kararlar temelinde iki devletli çözüm fırsatını baltalayan çok tehlikeli tek taraflı bir adım olarak belirten Fayiz, bu adımın sonuçlarına karşı uyarı yaptı.

Fayiz, uluslararası toplumun yerleşim birimleri ve ilhak planlarının uygulanmasını önlemek amacıyla etkili ve ciddi bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, bugün işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan  yasa dışı Efrat Yahudi yerleşim birimine 7 bin ek konut yapılmasına onay vermişti. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın 28 Ocak tarihinde sözde Orta Doğu barış planını açıklamasından sonra İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine yeni konut inşasına hız verdi.

İsrail yönetimi, sadece şubat ayında Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerine 9 bine yakın ek konut inşa edileceğini açıklamıştı.

İsrail'in 1967 yılında işgal ettiği Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 270'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi mevcut. Bu bölgelerde yaşayan 650 bine yakın Yahudi yerleşimci işgalin boyunduruğu altında yaşayan Filistinlilerin hayatını daha da zorlaştırıyor.

Uluslararası hukuka göre, işgal altında bulunan topraklardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

 

İsrail Savunma Bakanından Batı Şeria'daki 7 bin konutun inşasına onay!


Geri Dön