28 / 04 / 2024

Ürdün'den yatırımcıya sıfır vergi, ücretsiz arsa!

Ürdün'den yatırımcıya sıfır vergi, ücretsiz arsa!

Ortadoğu Gümrük Birliği'nin temelinin atıldığı Levant İş Forumu'nun üçüncü ve son ülkesi Ürdün, yatırımcıları özellikle vergi avantajları ile cezbediyor  



4 milyon nüfuslu, Irak ve Suudi Arabistan'a komşu bu ülke Türk yatırımcıları için son derece cazip fırsatlar sunarken, komşu pazarlar ve ABD'ye iş yapmak isteyenler için de parlak yaldızlı bir geçiş kapısı özelliği taşıyor.
Ülke, başta Türkler olmak üzere yabancı ya tınmaya sıfır vergi ve ücretsiz arsa gibi imkanlar tanırken, bürokrasi ve altyapısı sağlam finans sistemiyle de dikkat çekiyor.
Bunun dışında Irak'a 2003 yılında yapılan çıkarmada üs olarak kullanılan Ürdün'den ABD'ye yapılan tekstil ihracatına kota uygulanmaması de bu ülkeyi çok daha cazip hale getiriyor.

Bu ülkeyi tek basına düşünmeyin

Arap Ülkeleri Serbest Ticaret Bölgesi (GAFTA) üyesi de olan Ürdün, alt ve üst yapı projelerinin yüzde 70'ini Türklere vermiş durumda. Türk - Ürdün İş Konseyi Başkam Şerif Egeli, Ürdün'ün üretim ve satış açısından Türk işadamları için fırsatiarla dolu bir pazar olduğunu bildirdi.

Ürdün'deki 4 milyonluk iç pazarın dışarıdan bakıldığında pek cazip gözükmediğini, ancak buranın tek başına düşünülmemesi gerektiğini dile getiren Egeli, "Özellikle Suriye, Suudi Arabistan ve Irak'a iş yapmak isteyen Türk işadamlarının bu ülkeye mutlaka konuşlanması gerektiğinin altını çizdi.

Egeli, başta tekstil olmak üzere Ürdün'de pek çok alanda yatırım imkanı bulunduğunu dile getirerek, "GAFTA üyesi Ürdün'de, yabancı yatırımcıya çok büyük teşvikler var. Örneğin Akabe'deki serbest bölgede yabancı yatırımcıya sıfır vergi, ücretsiz arsa gibi inanılmaz teşvikler var" diye konuştu.

Irak'ın işgaliyle pek çok işadamının bu ülkeden Ürdün'e kaçûğmı hatırlatan Egeli, Irak'ta istikrar sağlanmasıyla ül-kelerine geri dönecek bu işadamlarıyla da şimdiden Irakpazan için bağlantıya geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Projelerin yüzde 70'i Türkler'e

Egeli, Ürdün'de otoyol, altyapı, sulama tesisleri ve üst yapı inşaadan gibi çok büyük projeler bulunduğunu ve bunların yüzde 70'inin de Türk işadamlarına verildiğini bildirdi. Egeli şunları söyledi:
 
"Ürdün bu projelerde 'Yap - İşlet -Devret' (YİD) modeli ile çalışıyor. Örneğin 1 milyar doların üzerinde bir yatırım bütçesi olan 'Güney'den Amman'a su getirme' projesi bunların başında geliyor. Türk taahhüt sektörü bu ülkede de çok güçlü. Tüm bunların dışında inşaat malzemeleri ve mobilya (montaj) sektörlerinde de imkanlar var. Ülkede ağaç bulunmamasına karşın, Türk yatırımcısı hammadesini getirdiğinde ucuza üretim ve açılımlı bir pazar imkanı bulacaktır."

Petrol ve ağır sanayü bulunmuyor

DEİK ülke bültenine göre, bir Ortadoğu ülkesi olan Ürdün'de petrol bulunmuyor. Akaryakıt enerjisini ithal eden ülke, halkın alım gücünün az olması ve düşük gümrük vergileriyle, giren ucuz ithal ürünlerinden dolayı, önemli bir imalat sanayiine sahip değil. Özel yatırımcılar çoğunlukla gıda işleme, tekstil, tüketim ürünleri ve inşaat malzemeleri gibi hafif smai faaliyetlere yönelmiş durumda. Çimento, petrol antma ve gübre gibi büyük ağır sanayiler ise devlet kuruluşlarının elinde, bununla birlikte yabancı yaranmaların iştiraki teşvik ediliyor.
Dünya

 


Geri Dön