22 / 11 / 2024
fuzul

Üretici fiyat endeksi Mayıs 2014!

Üretici fiyat endeksi Mayıs 2014!

Yıllık kira artış hesaplamalarında etkili olan Üretici fiyat endeksi nedir? Üretici fiyat endeksi nasıl hesaplanır? Üretici fiyat endeksi ne zaman açıklanır? İşte Üretici fiyat endeksi Mayıs 2014 verileri...




Üretici fiyat endeksi nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan; Üretici fiyat endeksi yeni adıyla; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.


Verinin kapsamı:

Üretim Kapsamı: Yurt içi üretimde önemli paya sahip üreticiler Yİ-ÜFE kapsamındadır.

Sektörel Kapsam: Madencilik ve Taşocakçılığı, İmalat, Elektrik ve Gaz, Su Temini.

Fiyat kapsamı: Üretici fiyatı, yurt içinde üretimi yapılan ürünlerin, KDV ve benzeri vergiler hariç, peşin satış fiyatıdır.


Üretici fiyat endeksi ne zaman açıklanır?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi sonuçları her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00’ da haber bülteniyle kamuoyuna duyurulur. 


Veriler, veri tabanında ve haber bülteni aracılığıyla tüm ilgililere eş zamanlı olarak dağıtılmaktadır.


Kamuoyuna açıklama yapılmadan önce başka kurumların verilere ulaşması mümkün değildir. Yöntem değişiklikleri ve endeks güncellemeleri ile ilgili bilgiler kamuoyuna duyurulmaktadır.


Üretici fiyat endeksi Mayıs 2014

Üretici fiyat endeksi 2014 Mayıs dönemine ait verileri, bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Üretici fiyat endeks oranlarına göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Mayıs 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,52 düştü


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,66 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,11 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,20 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe %3,60 düşüş ve su sektöründe %1,40 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış basım ve kayıt hizmetleri sektöründe gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; basım ve kayıt hizmetleri (%4,63), tütün ürünleri (%2,98), suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması (%1,40) alt sektörleridir. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı (%-3,60), ham petrol ve doğal gaz (%-3,26) ve bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (%-2,89) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Mayıs ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.


Haziran enflasyon oranları 2014!


Geri Dön