02 / 05 / 2024

Uşak’ta asansörlerin yarısı kırmızı etiketli!

Uşak’ta asansörlerin yarısı kırmızı etiketli!

İstanbu l'da yaşanan ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciasından sonra, Uşak 'taki kontrol edilen bin 400 asansörün yarısından fazlasının kırmızı etiketli olduğu ortaya çıktı.




İstanbul'da yaşanan ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği asansör faciasından sonra, Uşak'taki kontrol edilen bin 400 asansörün yarısının kırmızı etiketli olduğu ortaya çıktı. Uşak Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi Ozan Bayık, "Uşak'ta bilinen bin 600 asansörden 200'ünün hiç bakıma girmediği tespit edildi. Bakıma giren bin 400 asansörün yüzde 50'si de kırmızı etiketli. Yani insan taşıması tehlikeli dediğimiz asansörlerden" dedi. 


Vatandaş yine de kullanıyor

Bayık, asansörlerin 2008 yılında çıkan bakım ve işletme yönetmeliğine göre kontrolden geçirildiğini belirterek, "Ancak bu yönetmelik 2013'te tekrar revize edildi. Kontrolleri A tipi muayene kuruluşları gerçekleştiriyor. Yapılan denetim ve kontrollerin ardından hazırlanan rapor doğrultusunda asansörlere kırmızı, sarı ve yeşil etiketler yapıştırılıyor. Bunun amacı vatandaşları bilinçlendirmek" diye konuştu. Yeşil etiket yapıştırılan asansörün güvenli bir şekilde kullanılabileceğini dile getiren Bayık, "Oda olarak yaptığımız kontrollere göre, Uşak'ta asansörlerin yüzde 50'si kırmızı etiketli. Yani, kullanılmaması gereken asansörler. Ama bilinçsizlik ve eğitimsizlik nedeniyle kullanılıyor. Vatandaşlar da bu konuda çok bilinçli olmadığı için, bu kırmızı etiketli asansörlere maalesef biniyor. Bunlar tamamen can ve mal güvenliğine zarar verici tehlikeli asansörler" dedi.


Dikkat edilmiyor

Vatandaşların, kullandıkları asansörlerde yeşil, sarı veya kırmızı etiket olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini dile getiren Ozan Bayık, "Asansörde hiç etiket yoksa, A tipi muayene kuruluşu size hiç gelmemiş demektir. Belediyeye veya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'ne müracaat edip asansörünüzün kontrol edilmesini istediğinizi bir dilekçeyle beyan edebilirsiniz" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön