Üsküdar 29 Mayıs Sitesi'nde kentsel dönüşüm nöbeti: Rezerv alan ilan edilmişti, tahliye için 29 gün süre verildi!
Üsküdar Çengelköy’de bulunan 29 Mayıs Sitesi'nde kentsel dönüşüm nöbeti başladı. Evlerini tahliye etmek için 29 gün süre tanınan site sakinleri, Bakanlığa çağrıda bulunarak rezerv alan kararının iptal edilmesini talep etti. İşte ayrıntılar...
Yeni kentsel dönüşüm yasasının 7 Kasım'da Meclisten geçmesinin ve 9 Kasım'da da Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, mülksüzleştirme ve rantsal dönüşüm tartışmaları gündeme geldi.
Geçtiğimiz günlerde Bakan Özhaseki, konutların olduğu alanların rezerv alan ilan edilmeyeceğini söylemişti. Bu gelişmelerin ardından, Üsküdar Çengelköy'deki 29 Mayıs Sitesi'nde yapılmak istenen kentsel dönüşüm çalışması gündeme geldi.
Çengelköy’de bulunan 29 Mayıs Sitesi'nde üç katlı toplam 10 blok yer alıyor. Söz konusu site yıkılarak, yerine lüks konutlar yapılmak isteniyor. Toplam 134 dairenin yer aldığı projede 110 adet daire Türkiye Diyanet Vakfı Eğitim Yatırımları AŞ’ye ait.
Halk TV'nin aktardığı habere göre; 29 Mayıs Sitesi, 2016'dan beri yıkılmak isteniyor. 2022'de binalardan karot örnekleri alındı. Site sakinlerinden habersiz karot örneklerinin alınmasının ardından, söz konusu şirketin lisansının Bakanlık tarafından daha önce iptal edildiği ortaya çıktı. Ayrıca söz konusu raporun karot örnekleri alınmadan önce alındığı, bu durumun Üsküdar Belediyesi tarafından da kabul edildiği ancak Savcılıktan konu ile ilgili bir karar gelmediği ileri sürüldü.
Bunların ardından Haziran 2023'te 29 Mayıs Sitesi, rezerv alan ilan edildi. Bakanlık burayı rezerv alan ilan ettiğinde son yasa henüz çıkmamıştı.
Aktarılan son dakika bilgilerine göre, sitede yaşayan vatandaşlara evrak yollandı ve dairelerin boşaltılmasının gerektiği, elektrik, su ve doğalgazın kesileceği belirtildi.
İlk belge Diyanet'ten yollanırken, hemen ardından Bakanlıkta sakinlere bir belge gönderdi ve sitenin tahliye edilmesi istendi. Yeni yasanın çıkmasından sonra harekete geçildi.
SİTE SAKİNLERİ NÖBETTE
Yeni kentsel dönüşüm yasası ile rezerv alan konusu tepkilere neden oldu. Vatandaşların oturdukları evin, rezerv alan ilan edilerek yıkılabileceği gündeme geldi. 29 Mayıs Sitesi'nin bu durumun ilk örneği olduğu da ileri sürüldü.
29 Mayıs Sitesi sakinleri, geçtiğimiz akşam nöbete başladılar.
Site sakinleri yaptıkları açıklamada, sitenin yer aldığı Küçüksu bölgesinin deprem açısından sağlam bir zemin olduğuna dikkat çekerek, aylar öncesinde alınan karot örneklerinin ardından sitenin riskli alan ilan edilmek istendiğini belirtti. Ancak site sakinlerinin şikayetleri üzerine riskli alan ilan edilmesinin önüne geçilmiş olduğu belirtildi.
Site sakinleri, rezerv alan ilan edilmesinin ardından kendilerine 29 gün süre tanındığını dile getirerek, kendilerinin burada bu süre boyunca nöbet tutacaklarını vurguladı.
Bakanlığa çağrıda bulunan site sakinleri, çoğu kiracı olan vatandaşların kışın ortasında sokağa atılmamasını, yeni bir ev bulmalarının mümkün olmadığını söyledi.
Yürütmeyi durdurma başvurularının yapıldığını aktaran sakinler, rezerv alan kararının iptal edilmesini talep etti.
Hatay Defne'deki kentsel dönüşüm çökme mi, kurtarma mı?
Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?
Bakan Özhaseki'den rezerv alan açıklaması: Kimsenin malında, mülkünde gözümüz yok!