22 / 12 / 2024

Üsküdar Yavuztürk Mahallesi'nde 40 yıllık binalara çivi çakılamıyor!

Üsküdar Yavuztürk Mahallesi'nde 40 yıllık binalara çivi çakılamıyor!

İstanbul Anadolu Yakası Üsküdar'da bulunan Yavuztürk Mahallesi sakinleri, 40 - 50 yıldır oturdukları ve artık deprem güvenliği acısından risk oluşturan eski binalarını yenilemek isti yor...



Muhtar Ahmet Basbaydar, "Boğaz'ı görmüyoruz; ama sanki görüyormuş gibi muamele görüp, imar izni alamıyoruz." diyor. Basbaydar, evlerin çok hasarlı olduğunun altını çiziyor. 


İSTANBUL Üsküdar'a bağlı ve 50 bin nüfusu ile İstanbul'un en büyük mahallelerinden biri olan Yavuztürk, yıllardır imar sorunu yaşıyor. Boğaz ön görünümüne dahil olan mahallede bu yüzden evlere bir çivi çakmak bile yasak. Özel bir yasa olan 2960 sayılı Boğaziçi Yasası, tarihî değeri olan bu binalara imar yasağı getirdiği için vatandaşlar 40-50 yıllık harabe binalarda oturmak zorunda. Çevre sakinleri korku içinde yaşadıklan evler için bir an önce imar izni verilmesini ve sonrasında binalarını yenilemeyi istiyor. 


Çengelköy sırtlarında belli bölgelere imar izni verildiği öğrenilirken, Yavuztürk Mahallesindeki sorun yıllardır çözüm bekliyor. Vatandaşlar bazı inşaat firmalarının Boğaz ön görünüm bölgelerine villa yapmak için izin aldığını ileri sürüyor. 


12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra çıkarılan 2960 sayılı Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Yasası'nda Boğaz'ı gören mahallerde hiçbir şekilde imar çalışması yapılamayacağını kararlaştırıldı. Yavuztürk Mahallesi sakinleri, söz konusu yasa sonucu Boğaz'ı görmediği halde mahallelerinin bu yasaya tabi tutulduğunu belirterek hiçbir şekilde imar çalışmasına izin verilmemesinden şikayetçi. 1989 yılından bu yana Yavuztürk Mahallesi'nin muhtarlığım yapan Ahmet Başbaydar, mahallede bulunan binalann çoğunun depreme karşı dayanaksız olduğunu ve binalar yıkılıp yerine yeni binalar yapılmazsa meydana gelecek bir sarsıntıda mahallenin çok ciddi hasar göreceği uyarısında bulunuyor. 

YÜZDE 15'LİK İMAR HAKKI YETMİYOR Yavuztürk Mahallesi'nde yaşanan imar sorununa karşın vatandaşlar diğer bölgelerde verilen imar izinlerini eleştiriyor. 40 yıldır mahallede oturan Oktay Turan, çevredeki Atatürk ve Ferah mahallelerinde imar verildiğini; fakat kendi semtlerinde ise durumun tam tersi olduğunu söylüyor. Evlere bir çivi çakmanın bile yasak olduğunu ifade eden mahalle sakini Turan, "Bizim evlerimiz 1999 depremini gören evler. 35-40 yıllık evlerde oturuyoruz. Tadilat yapmak mümkün değil. 


Biz evlerimizi yenilemek istiyoruz; fakat imanınız yok. Devlet, bazı yerlere imar izni veriyor. Bizim hemen yanımızda Atatürk Mahallesi var. 


Kurulalı 15 yıl oldu, orada büyük inşaat şirketleri rahatlıkla çalışabiliyor." diyor. Evlerin, depreme karşı büyük risk taşıdığının altını çizen Turan, "Bir deprem olsa Yavuztürk'ün yüzde 80'i büyük hasar görecek. Tek istediğimiz sağlam bir binada oturmak. Ferah Mahallesi imara açıldı. Bütün binalan yenilendi. Belediye bizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlıyor. Onlar da bize, 'Boğaz ön görünümünde olduğunuz için kanunun değişmesi lazım.' diyor. Bize yüzde 15 imar veriyorlar. Buna bir tuvalet bir de banyo sığar. 100 metreye 15 metre alan! Nasıl yaşarız bilmiyoruz." diyor. 


Yavuztürk Mahallesi sakinleri, çevrelerindeki diğer mahallelerin imar izni alıp eski evlerini yenileyebildiklerini söylüyor. Vatandaşlar, "Devletin verdiği yüzde 15'lik imar izni ile aynı arsaya WC ve banyo bile yapılamaz." diyor. 


Zaman


Geri Dön