22 / 12 / 2024

Üsküdar'da kentsel dönüşüm başlıyor!

Üsküdar'da kentsel dönüşüm başlıyor!

İstanbul'un en değerli ilçelerinden olan Üsküdar'da kentsel dönüşüm çalışmaları başlıyor. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar’da kentsel dönüşüm ile ilgili bilgiler verdi.



İstanbul’un en kıymetli ilçelerinden biri olan Üsküdar’daki kentsel dönüşüm çalışmaları başlıyor. Üsküdar Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen, Üsküdar’da kentsel dönüşüm ve Validebağ Korusu hakkındaki sorularımızı yanıtladı.


1)Sayın Başkanım, Üsküdar İstanbul için çok değerli bir ilçe. Üsküdar’da kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?


Üsküdar için değerli kelimesi az. İstanbul’un taşı toprağı altın diyoruz ya, Üsküdar’ın taşı toprağı yakut. Üsküdar tarihiyle, kültür şehri, İslam şehri, bir medeniyetin merkezi olması ve geleceğe yönelik uluslararası projeleriyle önemli bir değer olduğunu ispatlıyor. Türkiye’nin tanıtımında dünyada eşi benzeri olmayan Kız Kulesi kullanılıyor. Doğal olarak böyle özel bir ilçe olması sebebiyle emlak değeri de yüksek.


Benim kentsel dönüşüm konusunda şöyle bir iddiam var. Önümüzdeki 20 yıl içersinde Türkiye yeniden dönüşmek zorunda. Köyünden şehrine kadar her yer yeniden yapılmalı. Türkiye bir deprem ülkesi, deprem kuşağındayız. Bu yüzden Türkiye adeta bir şantiye alanına dönüşmeli. Bunun olmazsa olmazı da şudur, dönüşüm vatandaş ile yapılmalıdır. Halka rağmen dönüşüm olmaz. Dönüşüm için siyasi ve ekonomik istikrar gerekir.


Bu söylediklerim Üsküdar için de geçerli, hatta Üsküdar’da durum daha acil. Üsküdar’ın nüfusu 550 bin. Ne yazık ki yapı stoğumuzun neredeyse yüzde yetmişi kaçak yapı. Depreme dayanıksız, ruhsat ve iskan yok. Bu yüzden kentsel dönüşüm İstanbul’da ve Üsküdar’da bir an önce hayata geçmeli.


Eylül ayında başlıyor


Üsküdar’da kentsel dönüşüm Eylül ayında başlıyor. Dönüşüm için olmazsa olmaz iki kriterimiz var. Beton yığını olmasına karşıyız, saçağıyla balkonuyla kapısıyla penceresiyle estetik bir görünüm istiyoruz. Silüeti bozacak hiçbir yapıya izin vermeyeceğiz. Estetik için bir kurul kurduk ve bu kuruldan geçmeyen hiçbir yapı ruhsat alamayacak. Site yapılaşmasına da müsaade etmeyeceğiz ve Üsküdar’daki mistik Anadolu havası devam edecek. Esnafın, halkın, çocukların, gençlerin işine yarayacak bir durum olacak. En önemlisi de yerinde dönüşüm istiyoruz. Yani burada şu an kim oturuyorsa dönüşümden sonra da o otursun, yerine başkası gelmesin. Biz inşaat harcı almıyoruz, bakanlık da ciddi oranlarda düşük faizli konut kredisi veriyor. Aynı zamanda vatandaşa 12 ay kira yardımı yapılıyor. Vatandaşa öncelikle kendisinin dönüşüm yapmasını tavsiye ediyoruz. Buranın rantını başkası  kazanacağına vatandaş kazansın. Bir daireyi 100 bin liraya yapacaksınız, 500 bin liralık daireniz olacak. Yine de biz bu işi yapamayız diyorsanız  TOKİ  ile anlaşın.


Bizim 2013’te inşaat harçlarından gelirimiz 30 milyon liraydı, şimdi 9 milyon lira. Biz burada  belediye olarak 2/3 oranında bir fedakarlık yaptık.


2)Üsküdar sakinleri kentsel dönüşüme nasıl bakıyor?


Üsküdar sakinleri bizim iyi niyetimizi görüyorlar. Biz kentsel dönüşümü her türlü siyasi münazaradan uzak tutuyoruz.  Hayat meselesinin siyaseti ve partisi olmaz.  Deprem kapımızı çalmadan hazırlıklı olalım. Yavuztürk Mahallesi’nde gönüllü danışmanlık ofisi açtık. Halkımız bizimle görüşmeden hiçbir sözleşmeye imza atmasın.


3)Boğaz’da kentsel  dönüşüm nasıl olacak?


Boğaz’da 14 mahallemiz var ve kentsel dönüşüm bu 14 mahalle başta olmak üzere bir an önce başlamalı. Orada yaşayan 270 bin kişi var ve bu Üsküdar’ın nüfusunun yarısı anlamına geliyor. Biz 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden beri bu mahalleler için çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde TOKİ ile protokol yapıldı ve İlk kazmayı Yavuztürk Mahallesinde vuruyoruz.


Biz üç şey üzerinde duruyoruz. Mahalle hayatı devam edecek, estetik bir görünüm olacak ve bu bölgenin rantını buranın sakinleri alacak. Bizim 180 tane dairemiz var. O daireleri rezerv alanı ilan ettik, satmayacağız. Kentsel dönüşüm yapılan evlerin sahipleri gelip orada oturacak ve kira ödemeyecek.  Bu noktada vatandaşa nakliye ücretine kadar destek veriliyor.


4)Trafikle ilgili bir çalışma var mı?


İstanbul’un olduğu gibi Üsküdar’ın da en önemli sorunu ulaşımdır. Her nimetin bir külfeti var. Boğaz trafiği bizi de etkiliyor.  Marmaray  bizi biraz rahatlattı ama yeterli değil. 2016’nın sonuna doğru Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosu açılınca yüzde 30 daha rahatlayacağız.


Seneye belediye binamız yıkılacak, Türkiye’nin en büyük ilçe belediye binası yapılacak. 100 bin metrekare alana kuracağız. Yeni binanın altı otopark olacak, eski binanın da altı otopark üstü meydan olacak. 2018 yılına kadar bambaşka bir Üsküdar bizi bekliyor olacak.


5)Validebağ Korusunda son durum nedir?


Validebağ Korusu’ndaki cami bitti, inşallah yakında ibadete açacağız. Validebağ  projesi bizim çılgın projemiz. Oraya bir Hyde Park getirmeyi  istiyoruz gibi cümlelerim var ama bunu Acıbadem Dayanışma Grubu’na anlatamıyoruz.


“On bin ağaç dikilecek”


350-400 dönümlük bir arazi, doğal sit alanı. Maliye Bakanlığı’ndan  Büyükşehir’e tahsisi yapıldı. Oraya on bin ağaç dikeceğiz, doğal göletler olacak. Muazzam bir koro bizi bekliyor. Oraya zaten imar açılamaz çünkü şimdiki sayın Cumhurbaşkanı  1998 yılında Validebağ’ı sit bölgesi ilan etti.


Gezi’de neydi? İşte ağaç kesildi burada da kesilecek falan. Öyle bir şey yok. Sonra bu camiye karşı çıktılar. Bizim cami yaptığımız alan Validebağ Korusu’nda değil ki. Korunun dışında, mülkiyeti bize ait bir yerde planlı ruhsatlı bir cami. Türkiye’deki camilerin yüzde 80’i 90’ı ruhsatsız. Biz orada ilk defa ruhsatlı bir cami yapıyoruz, karşılığını da böyle görüyoruz.


Orada cami yoktu, mahallenin ihtiyacı vardı. Bir marketin altında, bodrumda namaz kılıyordu insanlar. Biz belediye olarak  cami için 1 lira harcamadık, hayırsever vatandaşların katkısıyla yapıldı.


Vatan


Geri Dön