02 / 05 / 2024

Üsküdar'da site sakinleri evlerinden oldu!

Üsküdar'da site sakinleri evlerinden oldu!

Üsküdar’da, bir inşaat çalışması yüzünden duvarlarında çatlaklar oluşan evlerin sahipleri, söz konusu firmaya karşı 59 dava açtı. Vatandaşlar inşaat çalışmaları sebebiyle muhtemel bir çökmeye karşı korku yaşadıklarını anlatıyor...




Üsküdar’da, bir inşaat çalışması yüzünden duvarlarında çatlaklar oluşan evlerin sahipleri, söz konusu firmaya karşı 59 dava açtı.


Garanti Sitesi’nde oturan vatandaşlar, yanlarında yükselen inşaattan muzdarip. Vatandaşlar inşaat çalışmaları sebebiyle evlerinde çatlaklar oluştuğunu ve muhtemel bir çökmeye karşı korku yaşadıklarını anlatıyor. 13 bloklu sitenin 7’sinde meydana gelen değişik boyuttaki çatlaklıklar, site sakinlerini zor durumda bıraktı. Vatandaşlar, mahkeme kararıyla inşaatın durdurulmasına karar verilmesine rağmen firmanın çalışmayı sürdürdüğünü belirterek, yaşananlara tepki gösterdi. Üsküdar Belediyesi’nin firmanın yanında tavır aldığını söyleyen site sakinleri, şikayetlerinin dikkate alınmadığını ileri sürdü.


Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Mümin Yapar adıl site sakini, “İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’nce tayin edilen bilirkişi heyeti, sitemizde 7 blokta meydana gelen bu hasarların halen inşaatı devam etmekte olan projeden kaynaklandığını 09.04.2014 tarihinde yazdığı bir raporla tescil etmiştir.” dedi. Yapar, “Bizim burada amacımız sitemize verdiği zararın tazmini konusudur. Bunun dışında herhangi bir talebimiz söz konusu değildir. Bütün isteklerimiz verilen zararların karşılanmasına yöneliktir.” dedi. Yapar, “Üsküdar Belediyesi yanımızda yer almamış, olaya seyirci kalmış ve 700 civarındaki daire sakinimizin kaderiyle oyun oynamaya devam etmektedir.” diye konuştu.


Site sakinlerinin avukatı Taner Güngör ise, “Öncelikli olarak meydana gelen zararla ilgili tespit yaptırdık.” dedi. Olayın peşini bırakmayacaklarını belirten avukat Güngör, şu an itibarı ile 59 dava açıldığını, 25 davanın daha açılmasının beklendiğini ifade etti. İnşaat tarafına yakın olan bloklardaki çatlaklıklar kimi yerlerde 5-6 cm’yi buluyor. Bir vatandaş yaşanan çatlaklıkların vahametini bir çatlağa elini sokarak gösterdi. Vatandaşlar, evlerindeki çatlaklıkların daha da büyümesinden endişe ederken, özellikle muhtemel bir depremle bloklarda ciddi hasar olmasından korkuyor.


‘BÖLGENİN DENGESİNİ BOZDULAR’


İnşaat mühendisi olduğunu söyleyen site sakinlerinden Selahattin Özçıtak da “Tabiatta milyonlarca yılda kurulmuş dengeyi siz bir anda yok edemezsiniz; yok ettiğiniz anda onun tekrar sabitlemesi için gerekli önlemleri almak zorundasınız. Bu önlemler eksik alınırsa işte bu gördüğümüz manzara ortaya çıkıyor.” dedi.


Yaşanan hasar sonucu evini terk etmek zorunda kalan Nezahat Uğur, mahkeme kararlarının uygulanmamasından yakınarak, “Birtakım mahkemeler kazanıldı. Fakat karşımıza şirket değil de Üsküdar Belediyesi çıkıyor. Üsküdar Belediyesi bu şirketin avukatlığını mı yapıyor? Benim muhatabım şirket. Niçin bu şekilde uzatılıyor? Çok mağdur durumdayım.” diye tepkisini dile getirdi.


Hülya Koseyka ise “Evlerimiz çok sağlamdı. İki deprem geçirdik dolap kapağımız bile açılmadı. Sonra 56 katlı bir AVM yapılacak dendi.” dedi. Köseyka, şöyle konuştu: “Bir şirket geldi bütün hayatımız altüst oldu. Şu an çok kötü durumdayız. Yük bindikçe bu çatlaklıklar daha da büyüyecek sonra belki hepimiz ortada kalacağız. Nereye gideceğiz? Hepimizin güvencesi Üsküdar Belediyesi, Ataşehir Belediyesi ve devlet. Başvurmuşuz ve kazanmışız davayı. Üsküdar Belediyesi ne yapıyor bizim yanımızda olacağına gidiyor firmanın yanında oluyor. Biz hakkımızı arıyoruz. Fazla hiçbir şey istemiyoruz.” dedi.


Bu arada duvarları çatlamış binaların yanı başındaki inşaat ise devam ediyor. İnşaatın etrafına çakılan ve boyları 10 katlı binaları geçen beton kazıklar, görenleri korkutuyor. Kazıklar, temel çalışmalarının ne kadar derinde yapıldığını gösteriyor. Yüksekten daha net olarak görünen beton kazıklar, ürkütücü bir görüntü veriyor.


Zaman 


Geri Dön