06 / 05 / 2024

Üsküp Büyük İskender Havalimanı terminali 6 Eylülde açılacak!

Üsküp Büyük İskender Havalimanı terminali 6 Eylülde açılacak!

TAV Havalimanları Holding, inşaatını tamamladığı Üsküp Büyük İskender Havalimanı terminalini 6 Eylülde açacak. Yeni bir terminal inşa eden TAV, Makedonyada Üsküpün yanı sıra Ohride St. Paul the Apostle Havalimanlarının işletim haklarını 20 yıllığına kazan



 İzmirden Üsküpe seferlere başlayan Pegasusun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Balkanlara da açıldıklarını belirterek, Biz buraya göz kırpmaya gelmedik. Burada büyük bir pazar var. Bunu genişletmeye geldik dedi. İlk seferle Üsküpe giden Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, meslektaşı Mile Janakievski ile hava ulaşım anlaşmasını imzaladı. Sabancı, Sayın Bakanım, yalvarıyorum yeni destinasyonlar verin dedi.

PEGASUS Havayolları, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırımın da katılımıyla İzmir-Üsküp seferlerine başladı. İstanbuldan da Üsküpün yanı sıra Sofyaya uçan Pegasus, bölgede daha fazla noktaya sefer yapmak üzere çalışmalara başladı. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Pegasusun, Sofyanın ardından 28nci nokta olarak başlayan Üsküp uçuşlarıyla Avrupa, Rusya, Ortadoğunun ardından Balkanlara da açıldığını söyledi. Sabancı, Biz buraya göz kırpmaya gelmedik. Burada büyük bir pazar var. Bunu genişletmeye geldik dedi. Üsküpte Bakan Yıldırım, Üsküp Havalimanında, Makedonyalı meslektaşı Mile Janakievski ile hava ulaşım anlaşmasını da imzaladı.

Dış hatlarda büyüyoruz

Ali Sabancı, dış hatlarda hızla büyüdüklerini belirterek, şunları söyledi: 2010 yılında yurt içi ve  yurt dışında toplam 8.6 milyon yolcu taşıdık. 2006-2010 yılları arasında yurt içi yolcu trafiklerini yıllık yüzde 42, yurt dışındaysa yüzde 26 arttırdık. 2011 yılında gerçekleştirilen 3.2 milyon dolar değerinde uçak siparişi sonrası 31 Temmuz itibarıyla Boeing 737-800 filosu yaş ortalaması 2.32ye indi. 2011in ilk 7 ayında kalkış ortalaması yüzde 93.4 oldu. 2011 yılında artan yeni hatlarımızda misafir sayımızı her geçen gün artırıyoruz. Bu noktada bugün  karşılıklı seferlere başladığımız 28inci nokta olan Üsküp, Balkanlarda Sofyadan sonra ikinci destinasyonumuz olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Yalvarıyorum sayın Bakanım

Misafirlerin yeni uçak, zamanında kalkış, geniş uçuş ağı istediğine vurgu yapan Sabancı, Sayın bakanım size yalvarıyorum. Bize yeni destinasyonlar verin. Üsküpe düşük fiyatla uçacağız. Hem İstanbul, hemde İzmire haftada 5 kez uçacağız. Ama bunu çoğaltmamız lazım. Ayrıca Üsküpten gelen misafirlere de gerek iç hatlarda gerek dış hatlarda bağlantı sağlıyoruz. Biz buraya göz kırpmaya gelmedik. Burada büyük bir pazar var. Bunu genişletmeye geldik diye konuştu.

Ulaşım anlaşması imzalandı

Üsküp Alexandar Havalimanında, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Makedonyalı meslektaşı Mile Janakievski, iki ülke arasında hava ulaşım anlaşması imzaladı. Yıldırım, anlaşmanın iki ülkenin hava ulaşımının geliştirilmesine büyük faydası olacağını belirterek, şöyle konuştu: Bu anlaşmayla beraber bir ilk uçuşu da düzenlemiş oluyoruz. İstanbula ilaveten Üsküp ile  İzmir  arasında doğrudan seferleri de Pegasus marifetiyle düzenleyeceğiz. Karşılıklı olarak turizm, ticaret ve iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak. İzmirde Üsküp ve Makedonya ile bağları olan hatırı sayılır nüfus var. Pegasus Havayollarının başlattığı bu tarifeli uçuşların verimli olacağına inanıyorum. Değerli meslektaşımın ve benim hedefim her alanda ikili ilişkileri geliştirmek. İlişkileri geliştirmenin yolu da ulaşımı artıracak altyapıyı oluşturmaktır. Önümüzdeki dönemde ilişkileri geliştirmek için tempoyu daha da artıracağız.

Makedonyada Türk yatırımı 500 milyon doları aştı

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Makedonların Türkiyede iş yaptıkları alanların giderek arttığını, Türk yatırımcıların da Makedonyadaki yatırımlarının 500 milyon doların üzerine çıktığını belirterek, Bu havayolu köprüsünün, havayolu taşımacılığının, uçak seferlerinin artırılması ve buna İzmirin de dahil  edilmesi, bu ilişkilerdeki artışı daha da hızlandıracak ve bundan her iki ülke de kazanacaktır diye konuştu.

İlk seferde kimler vardı

İZMİR Adnan Menderes Havalimanından, saat 16.00 da kalkan 189 kişilik İpek adlı Boeing 737-800 tipi uçak, 1 saat 5 dakikalık yolculuktan sonra Üsküpe Büyük İskender Havalimanına indi. Üsküpe ilk sefere Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Cahit Kıraç, eşi Berrin Kıraç, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Ak Parti İzmir Milletvekilleri İlknur Denizli, Nesrin Ulema, Rifat Sait, Hamza Dağ, Aydın Şengül , Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ve işadamları katıldı. İlk uçuşun ardından Üsküp Havalimanına inen uçaktaki heyeti, TAV CEOsu Sani Şener, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Makedonya Ulaştırma Bakanı Mile Janakievski karşıladı.

Ortadoğunun transfer bölgesi haline geleceğiz

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, Türkiyede havacılığın gelişmesinin sıradan bir olay olmadığına dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: Havacılık sektörü dünyada her yıl yüzde 5-6 aralığında gelişirken, Türkiye 5 yılda 4 kat büyüdü. İç hatlarda 8 buçuk milyon insan havayolu ile seyahat ederken 2010 yılı sonu itibariyle bu rakam 55 milyona çıktı. 46 havaalanımız sefer yapılır hale geldi. 80 milyon kapasiteli bir, 30 milyon kapasiteli iki, 15 milyon kapasiteli 3 havalimanımız olacak.  Ortadoğunun transfer bölgesi haline geleceğiz.

TAVın yaptığı terminal eylülde açılıyor

BÖLGENİN en büyük havalimanı inşaat ve işletme şirketi haline gelen TAV Havalimanları Holding, inşaatını tamamladığı Üsküp Büyük İskender Havalimanı terminalini 6 Eylülde açacak. Yeni bir terminal inşa eden TAV, Makedonyada Üsküpün yanı sıra Ohride St. Paul the Apostle Havalimanlarının işletim haklarını 20 yıllığına kazandı.
Hürriyet/Tolga Özbek


Geri Dön