02 / 05 / 2024

Üvey anneden miras kalır mı?

Üvey anneden miras kalır mı?

Miras hukukuna göre, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mal varlığı yasal mirasçılarına kalıyor. Peki, üvey anneden miras kalır mı? Üvey anneden miras hangi durumlarda kalır? İşte yanıtı..



Üvey anneden miras kalır mı?

Miras hukukuna göre, vefat eden kimsenin geride bıraktığı mal varlığı yasal mirasçılarına kalıyor. Mirasçılar, 4 farklı zümrede toplanıyor. 1. zümreyi mirasbırakanın altsoyu oluşturuyor. Altsoyda; çocuklar, torunları, torunların çocukları, çocukların torunları şeklinde devam ediyor.


2. zümreyi ise; üstsoy olan ölenin anne ve babası, kardeşlerş, yeğenleri, bunları çocukları ve torunları oluşturuyor.


Ölenin büyükanne ve büyükbabası ile çocukları olan amca, hala, dayı, teyze, kuzenlerden ve devamından oluşuyor. Bu grup da 3. zümreyi meydana getiriyor.


4. zümrede ise; büyükanne ve büyükbabanon anne ve babaları ile bunların altsoyları bulunuyor. Ancak, 4. zümreye miras hakkı düşmüyor. Peki, üvey anneden miras kalır mı?


Vefat eden kimsenin eşi mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte birini alıyor. Yani bu durumda, sağ kalan babaya üvey anneden geçen 1/4'lük miras, babanın da vefatı halinde, çocuklarına kalıyor.


Evlâtlık ve altsoyu da evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olmuyorlar.


Haladan miras kalır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön