18 / 01 / 2025

Haladan miras kalır mı?

Haladan miras kalır mı?

Bir kimsenin ölümüyle, ona ait para, mal, mülk gibi maddi varlıkların o kişinin yasal mirasçılarına geçmesine miras deniyor. Miras, yasal mirasçılara mirasçılık sırasına göre kalıyor. Peki, haladan miras kalır mı?



Haladan miras kalır mı?

Bir kimsenin ölümüyle, ona ait para, mal, mülk gibi maddi varlıkların o kişinin yasal mirasçılarına geçmesine miras deniyor. Yasal mirasçılara yalnızca maddi varlıklar değil, borçlar, alacaklar ve diğer yasal durumlar da miras yolu ile geçiyor. Miras hukuku, Türk Medeni Kanunu'nu kapsamında düzenleniyor.


Medeni Kanun gereğince mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanıyor. Mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu olurlar.


Miras, yasal mirasçılara mirasçılık sırasına göre kalıyor. Mirasçılık sırası, mirasçıların hayatta olup olmadığına göre şekilleniyor. Öyle ki kimi zaman haladan doğrudan yeğene miras kalabiliyor. Peki, haladan yeğene miras nasıl kalır?


Amcanın, hala, teyze veya dayının vefatı halinde, eşi varsa ve çocukları yoksa eş; önce mirasta 1/2 hak sahibi oluyor. Ayrıca anne ve babasının hayatta olmaması durumunda; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor.


Ölen kardeşin miras payı kendi çocukları arasında pay ediliyor. Böylece, haladan yeğene miras kalmış oluyor.


Kan hısımı olan yasal mirasçılar:

I. Altsoy

MADDE 495.- Mirasbırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur. Çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


II. Ana ve baba

MADDE 496.- Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan ana ve babanın yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.

Bir tarafta hiç mirasçı bulunmadığı takdirde, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.


III. Büyük ana ve büyük baba

MADDE 497.- Altsoyu, ana ve babası ve onların altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, büyük ana ve büyük babalarıdır. Bunlar, eşit olarak mirasçıdırlar.

Mirasbırakandan önce ölmüş olan büyük ana ve büyük babaların yerlerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır.


Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babalardan biri altsoyu bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşse, ona düşen pay aynı taraftaki mirasçılara kalır.


Ana veya baba tarafından olan büyük ana ve büyük babaların ikisi de altsoyları bulunmaksızın mirasbırakandan önce ölmüşlerse, bütün miras diğer taraftaki mirasçılara kalır.


Sağ kalan eş varsa, büyük ana ve büyük babalardan birinin mirasbırakandan önce ölmüş olması hâlinde, payı kendi çocuğuna; çocuğu yoksa o taraftaki büyük ana ve büyük babaya; bir taraftaki büyük ana ve büyük babanın her ikisinin de ölmüş olmaları hâlinde onların payları diğer tarafa geçer.


IV. Evlilik dışı hısımlar

MADDE 498.- Evlilik dışında doğmuş ve soybağı, tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olanlar, baba yönünden evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olurlar.


Borç miras kalır mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön