Uygun temizlik prosedürleri ile mermerin ömrünü uzatmak mümkün!
Tureks Stone’nun mimarı Yüksek İç Mimar Gökçen Anlı, ev ve işyerleri için en çok tercih edilen dekoratif doğal taşların temizlenmesi ve korunması hakkında kullanıcıları bilgilendirdi.
30 yılı aşkın süredir mermer sektörünün önde gelen firmalarından biri Tureks Stone’nun mimarı Yüksek İç Mimar Gökçen Anlı, ev ve işyerleri için en çok tercih edilen dekoratif doğal taşların temizlenmesi ve korunması hakkında kullanıcıları bilgilendirdi.
Mermerin güzel görünmesindeki sırrın temizlikten geçtiğini söyleyen Anlı; “Doğal taşın temizlemesi ve bakımı seramik veya porselenden farklıdır. Doğal taşın korunmasında günlük olağan kirlerin ve toprağın giderilmesi gerekli bir adımdır. Yağ içeren süpürme bileşenleri yüzeyde renk bozulmasına neden olacak olmasından dolayı doğal taşlarda hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Asit veya ağartıcı içeren temizleyiciler yüzeyi çizer, taşın cilasını yok eder ve doğal taşı mahveder; bu nedenle nötr ve doğal temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Zeminde trafiğin yoğun olması durumunda ise günlük olarak tüm kir solüsyonlarının izleri kaybolana kadar temizlenmeli ve temiz su ile durulanmalıdır. Ardından doğal taş kurumaya bırakılmalıdır” şeklinde konuştu.
Uygun prosedürler uygulandığında, mermeri bir ömür kullanmak mümkün.
Uygun prosedürler uyulduğunda mermerlerin ilk günkü güzelliklerini ve dayanıklılıklarını bir ömür boyunca koruyacaklarını da belirten Anlı; “Alkali, asitli metalik tuzlar veya başka güçlü katkı maddeleri içeren uygunsuz temizlik maddeleri kir tutan gözeneklerin sayısını arttırır ve büyütür. Mermer yüzeylerde aşındırıcı türde temizlik maddeleri hiçbir zaman kullanılmamalı. Yerine doğal arap sabunu ve organik bitkisel temizleyiciler tercih edilmeli. Bu tür temizlik malzemelerinin durulama ile giderilmesi neredeyse mümkün değil. Doğal taştan en iyi hizmeti almak için döşendikten sonra ürün iyice temizlenmeli ve düzenli bir bakım programına uyulması gerekmekte. Temiz sıcak su ile yumuşak bez, sünger veya paspaslar doğal taş temizliğinde kullanılabilir, cilasını kaybetmiş ve leke tutmuş yüzeyler için masif malzeme olmasından dolayı sistire ve cila ile eski haline dönüştürmek mümkün” dedi.