19 / 11 / 2024

Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde mağaza açanlara 12 milyon lira teşvik ödenecek!

Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde mağaza açanlara 12 milyon lira teşvik ödenecek!

Ekonomi Bakanlığının ‘Hedef Ülke’ olarak belirlediği Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde mağaza, ofis yada depo açanlara 4 yıl boyunca yüzde 70’e kadar destek olması girişimcilerin rotasını Uzakdoğu ülkelerine çevirdi.





Devletin ihracat yapan firmalara verdiği teşvikler girişimcileri yurt dışında mağaza ve depo açmaya yöneltiyor. 


Ekonomi Bakanlığının ‘Hedef Ülke’ olarak belirlediği Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde mağaza, ofis yada depo açanlara 4 yıl boyunca yüzde 70’e kadar destek olması girişimcilerin rotasını Uzakdoğu ülkelerine çevirdi. 


Yakın zamana kadar, yurt dışında ofis veya depo açanların Avrupa ve Rusya pazarına öncelik verdiğine  dikkat çeken Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray Aksu, "Son yıllarda girişimciler Avrupa yerine Uzakdoğu’da ofis açmayı tercih ediyor. Hedef ülkelerde devlet yüzde 10 daha fazla  teşvik desteği sağlıyor. Türkiye’den bir firma Çin’de ofis açıp, malları için depo kiralayabilir, 15 adete kadar  mağaza açabilir, marketlerden raf kiralayabilir ve kira masraflarını, 4 yıl boyunca 12 milyon TL’ye kadarını devlete ödetebilir” diye konuştu. 


Devletin ihracat yapan firmalara hibe niteliğinde ödediği teşvikler 1 milyar dolara yaklaşırken, yurt dışında ofis açmak isteyen girişimciler Batı yerine Doğu ülkelerine yönelmeye başladı. 

Bugüne kadar 5 binden fazla firmanın ihracat teşviki  almasında aracılık eden KOBİ Türkiye'nin Genel Müdürü Koray Aksu, “Avrupa  gibi geleneksel pazarlarda devlet girişimcilere yüzde 60’a kadar destek sağlarken özellikle ‘Hedef Ülke’ olarak belirlenen Çin, Hindistan, Pakistan, Ortadoğu, Singapur, Tayland gibi ülkelerde bu destek yüzde 70’e çıkıyor. Şu anda yurt dışında ofis açmak için başvuru yapan 250 firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu firmaların 130'u Uzakdoğu ülkelerine öncelik veriyor. Devletin cazip teşvikleri sayesinde firmalar Çin gibi zor pazarlara bile ihracat yapmaya başladı. İş adamlarımız örneğin Çin’de 4 yıl boyunca açtığı her mağaza başına yılda 120 bin dolar, depo başına 100 bin dolar, ofis başına 100 bin dolar devletten kira desteği alabiliyor. Bunun yanı sıra showroom açma, reyon kiralama, yurtdışı seyahat harcamaları, kalite belgeleri ve yurtdışı marka tescil belgeleri, CE Belgesi , genel test ve analiz giderleri, fuar harcamaları, eğitim, katalog broşür, promosyon malzemesi, görsel ve yazılı medyada reklam, web sitesi tasarımı vb yurtdışı markalaşma ve tanıtım, ayrıca Pazar araştırması ve istatistik raporları  gibi pek çok alandaki masraflarının yaklaşık yüzde 70’ini devletten hibe olarak alabiliyor” ifadelerini kullandı. 


100 firmadan 85'i teşvik kullanmamış


İstanbul genelinde 4000 firma üzerinde yaptıkları araştırmada yüz firmadan 85’inin teşviklerden haberdar olmadığını veya hiç başvuru yapmadığını tespit ettiklerini anlatan Kobi Türkiye Genel Müdürü Koray AKSU, “Firmalar yurt dışı harcamalarının yüzde 60 ile yüzde 70 arasında miktarı devletten hibe alabilir. Maalesef firmalar bu haklarını ihmal ediyor veya prosedürlerle uğraşmak istemiyor. Bu teşvikleri firma adına devletten biz tahsil ediyoruz. Ağırlıklı olarak İstanbul genelinde Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet gösteren 4 bin firma ile yaptığımız ankete göre 100 firmadan 85'i hiç teşvik almamış. Araştırmaya katılan firmalara yurt dışı yatırımlara devletin hibe desteği verdiğini söylediğimizde hemen başvuru yapmak istiyor. Bizim aracılığımızla hem ihracatını katlıyor hem de yatırım maliyetlerini devlete fatura edebiliyor. Eskiden bize gelen danışmanlık taleplerinde Rusya, Avrupa ve Amerika pazarı öne çıkıyordu. 2013 yılında 250 başvurudan 130 ‘nun  Çin, Hindistan, Pakistan, Orta Asya, Singapur, Tayland, Avustralya gibi ülkeler öne çıkmaya başladı. Mermer, Tekstil, elektronik, makine, gıda, ilk baştaki sektörler" ifadelerini kullanıyor. 



Dünya


Geri Dön