29 / 04 / 2024

Üzerinde istimlak kararı verilen gayrimenkul satılır mı?

Üzerinde istimlak kararı verilen gayrimenkul satılır mı?

Tamer Heper Posta Gazetesi'nde köşesinde Tarlayı satmak istiyorum. Bir süre önce karayolları bir kısmını istimlak edip yola katmıştı. Şimdi alıcılar üzerinde istimlak var diye satın almak istemiyor. Bunu nasıl kaldırırım? sorusunu yanıtladı...



Sahibi bulunduğum tarlayı satmak istiyorum. Bir süre önce karayolları bir kısmını istimlak edip yola katmıştı. Şimdi alıcılar üzerinde istimlak var diye satın almak istemiyor. Bunu nasıl kaldırırım? 


Bir gayrimenkul için istimlak kararı verildiğinde bu husus tapuya şerh olunur. Ancak bu olayda bir kısmı istimlak söz konusu. 


Yola katılan kısım sizin parselinizden ayrılmış, geri kalan sizin malınız olarak kalmıştır. Dolayısı ile size kalan kısım üzerindeki kamulaştırma kaydının kaldrılması lazım. 


Bunun için öncelikle tapu dairesinden talepte bulunun. Kamulaştırma tamamlandığı halde kaydın tapu kütüğünde kalmış olması bir ihmalin sonucu olabilir. Kamulaştırma kararının tapuya bildirilmesinden sonraki altı ay içinde konu ile ilgili dava açıldığını gösterir bilgi tapu müdürlüğüne ibraz olunmadığı hallerde tapu şerhinin kendiliğinden kaldırılması gerekir. 


Bunu tapudan sağlayamadığınız takdirde işiniz Karayollan Genel Müdürlüğünde. Bu yere başvurup, istimlak kaydının kaldınlması için gerekli yazının tapu müdürlüğüne verilmesini sağlamalısınız. Bunlarda başanlı olamazsanız bu defa işiniz mahkemeye kalacak. Zira bir gayrimenkul üzerinde istimlake dair bir kayıt bulunması için kamulaştırma karan alınması şarttır. Size kalan parsel için kamulaştırma karan olamayacağına göre mahkeme karan ile bu kaydın kaldınlması gerekir. Ancak küçük bir ihtimal sizin parseliniz için yeniden bir istimlak karan alındı ise bunun için de size bildirimde bulunulmalı, pazarlığa davet olunmalısınız. Anlaşılan ya satın alanlann tapu kaydından yanlış intiba edinmiş olmaları veya gayrimenkulün kaydında hataen halen istimlak şerhinin bulunduğudur. 


Tamer Heper/ Posta Gazetesi


Geri Dön