Uzman isimden korkutan açıklama! Seçimden sonra kıymanın kilosu 500 TL mi oluyor?
2021 Kasım ayından bu yana düşük faiz politikasının uygulanması, son 24 yılın en yüksek enflasyonunu beraberinde getirdi ve temel gıda ürünlerinin hepsi önemli oranda zamlandı. Seçimden sonra kıymanın kilosu 500 TL mi oluyor?
Son 24 yıldaki düşük faiz politikasının etkisiyle enflasyon rekor seviyelere ulaşırken, temel gıda ürünlerinin hepsi önemli oranda zamlanmış durumda. Tarım uzmanı ve Oksijen Gazetesi yazarı İrfan Donat, kıyma ve ekmek fiyatlarının endişe verici seviyelere gelebileceğini açıkladı. Seçim sonrasında kırmızı et ve ekmek fiyatlarının ulaşabileceği rakamlar ise şu şekildedir:
Tüketici fiyatları 52 aydır kesintisiz bir şekilde yükseliyor ve gıda fiyatlarındaki artış da 32 aydır soluksuz devam ediyor. İrfan Donat, normalde "gıda enflasyonu açısından elimizin en güçlü olduğu bir dönemde" bile fiyatların artmaya devam edeceğini belirtiyor.
İrfan Donat, herkesin "Et fiyatları 500 lira olur mu?" şeklinde sorular sorduğunu ifade ederek, çiğ süt fiyatlarına dikkat çekiyor. Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt tavsiye fiyatının 15 Ekim 2022'den bu yana değişmediğini belirtiyor. Ancak enflasyonun gerilemediğini veya yerinde saymadığını vurguluyor. Çiğ süt üretim maliyetinin litre başına 12.64 TL olduğunu ancak serbest piyasada hala çiğ süt fiyatlarının 11 TL'nin altında tutulduğunu söylüyor. Bu durum, çiğ süt fiyatlarının düşmesine yönelik baskılar nedeniyle süt ineklerinin kesildiğini ifade ediyor. Karkas et fiyatlarının 200 TL'yi aştığı bir ortamda, hayvan sermayesinin yok edilmeye devam ettiğini dile getiriyor ve bu nedenle kıyma fiyatlarının 500 TL'ye kadar çıkabileceği sorularının arttığını belirtiyor.
Ekmek fiyatlarıyla ilgili olarak ise Donat, dünya genelinde buğday fiyatlarının düştüğünü ve Türkiye'de fiyatların dünya ortalamasının üzerinde kaldığını ifade ediyor. Ancak Türkiye'deki enflasyon gerçeğinin de göz ardı edilemeyeceğini belirtiyor. Beklenti, buğday fiyatının desteklemeler hariç 10 TL'nin altına düşmeyeceği yönünde olduğunu söylüyor. Bu da yeni sezonda buğdaya en az yüzde 35 civarında bir zam yapılması ihtimalini ortaya koyuyor.
İşte İrfan Donat'ın o açıklamaları:
"Bu sorunun altında yatan gerekçeyi de belirtelim. 15 Ekim 2022’den bu yana Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) çiğ süt tavsiye fiyatı değişmedi. Peki o günden bugüne enflasyon geriledi mi ya da yerinde mi saydı?
Tabii ki hayır... USK'nın resmi sitesinde 1 litre çiğ sütün üretim maliyeti 9.87 TL olarak hesaplanırken, aynı resmi sitede çiğ süt tavsiye satış fiyatı 8.5 TL olarak duruyor.
Halbuki TÜSESAD'ın mayıs ayı hesabına göre, çiğ süt üretim maliyeti litre başına 12.64 TL. Ama serbest piyasada hâlâ çiğ süt fiyatları 11 TL ve altında bir fiyat oluşumu için baskılanıyor. Çiğ süt fiyatlarını aşağı çekmeye yönelik baskılar ise süt ineklerinin kesimini teşvik ediyor.
Karkas et fiyatlarının 200 TL'yi aştığı bir ortamda hayvan sermayemizi yok etmeye devam ediyoruz. İşte o yüzden kıymanın kilosu 500 TL olur mu soruları artmaya başladı."
EKMEK FİYATLARI
Donat, ekmek fiyatlarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
"Dünyada buğday fiyatları düşüyor dolayısıyla Türkiye’de fiyatlar dünya ortalamasının üzerinde kaldı. Ama Türkiye’de bir enflasyon gerçeği var. Beklenti, bu sezon buğday fiyatının desteklemeler hariç 10 TL'den aşağı olmayacağı yönünde.
Bu da aslında yeni sezonda buğdaya en az yüzde 35 civarı zam yapılabileceği anlamı taşıyor."