20 / 05 / 2024

Uzman isimden uyarı geldi! Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İşte detaylar!

Uzman isimden uyarı geldi! Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İşte detaylar!

İstanbul depreminin ne zaman olacağı merakla araştırılıyor. Uzman isimlerinden uyarılar gelmeye devam ediyor. İşte detaylar!



HER AN 7 ÜZERİ DEPREM OLABİLİR!

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü olan Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara depremi için Japon bilim insanları ile 5 yıldır Marmara fayını incelediklerini söyleyerek, "Burası bir deprem bölgesi. Her an 7 üzeri deprem olabilir. Ne zaman olur? bu sorunun yanıtını kimse bilmiyor. Bizim yer bilimleri camiasında yapılan çalışmalar orta ve uzun vadelidir. En kısa vadede yapılması gerekenler ise bina yapı stokunun güvenli hale getirilmesi olacaktır.

DEPREM OLMA OLASILIĞI YÜZDE 64

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürlüğü yapan Dr. Doğan Kalafat, İstanbul'da 2030 yılına kadar 7 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olduğunu söyledi. Kalafat, İstanbul'da 7 büyüklüğündeki bir depremin 2030 yılına kadar olma olasılığının yüzde 64, önümüzdeki 50 yılda olma olasılığı da yüzde 75 ve 90 yılda ise yüzde 95 olduğunu söyleyerek, "İstanbul'da 2090 yılına kadar büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 95" şeklinde konuştu.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: "MARMARA FAYI KIRILDI, KIRILACAK"

Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara Bölgesinde deprem üreteceğini düşündüğümüz iki adet aktif fay hattı mevcuttur. Bunlardan bir tanesi Adalar koludur, yaklaşık olarak 45 kilometre uzunluğundadır. Bu tamamen kırıldığı zaman ise 6'lar mertebesinde deprem üretme ihtimali var. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur. Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. Eğer ikisi birden kırılırsa 7.5, 7.6 seviyelerini bulabilir. Marmara'nın batısında bulunan Tekirdağ fayı muhtemel olarak 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceği kanısındayız. Bundan dolayı Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.


Geri Dön