Uzmanından 7.3 büyüklüğünde deprem uyarısı: 'Fayların üzerinde yerleşimler var, eyvah dememek için harekete geçilmeli!'
Son günlerde Bursa ve Gemlik'te peş peşe meydana gelen depremler tedirginlik yaratırken, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan 7.3'lük deprem uyarısı geldi. İşte o açıklama...
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, 53 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Türkiye'nin deprem gerçeği gündemdeki yerini koruyor. Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de kentsel dönüşüm tartışmaları yoğunlaşırken, dönüşüme hız verilmeye de başlandı.
Bunların yanı sıra, özellikle son günlerde Bursa ve Gemlik'te peş peşe meydana gelen depremler tedirginlik yaşatmaya başladı. Son olarak Bursa'da yeni bir fay hattının keşfedildiği gündeme gelmişti.
Peki deprem kuşağındaki Bursa'da kentsel dönüşümde nelere dikkat edilmesi gerekiyor? TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Ereğli Önder'de yer alan habere göre; TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, entsel dönüşüm projelerinin doğru planlanmadığının altını çizdi ve fay hatları, sıvılaşma alanları ve heyelan bölgeleri gibi jeoteknik özelliklerin ayrıntılı olarak incelenmesinin gerektiğini dile getirdi.
Söz konusu faktörler göz önünde bulundurulmadan yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yeni riskler oluşturabileceğini dile geitiren Engin Er, İstanbul ve Balıkesir gibi şehirlerin mikro bölgelendirme çalışmalarını tamamladığını fakat Bursa'da bu çalışmalarda henüz sona gelinmediğini aktardı.
Engin Er, mega kent İstanbul'da aktif yerleşim yerlerinden geçen fay hatları olmadığının altını çizdi ve "Bursa’da özellikle orta kol ve güney kol, yerleşim yerlerinin altından geçiyor. İznik’ten başlayan İznik fayı, Gemlik fayı, Gençeli fayı ve Mudanya’nın yanından geçen fay hatları bulunuyor. Bunlar yerleşim yerlerinden geçmekte olan fay hatları. Bunların bir defa 1/1000’lik uygulama planı şeklinde işaretlenmesi gerekiyor. Bunları işaretlemezsek burada inşa edilecek olan resmi ve özel kurumları, kişilere ait binaları fay hatlarının üzerine koyarsınız" açıklamasında bulundu.
7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, yeni yayınlanan bir çalışmayla büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip aktif bir fay hattı tespit edildiğine dikkat çekti.
"2 sene önce başlayan ve yeni tamamlanan bir çalışmamız var, yeni yayınlandı. 1855 depremini meydana getiren aktif fay hattının, 95 kilometre uzunluğunda Kayapa’dan başlayıp Yenişehir’e giden ve 7.3 şiddetinde deprem üretme potansiyelinde olan bir fay hattımız mevcut" diye konuşan Engin Er, bu çalışmanın da hala uygulama planlarında gözükmediğine, ayrıca bu fay hatlarının üzerinde yapılaşmanın devam ettiğine vurgu yaptı.
Er, söz konusu açıklamasında "Tsunami riski varsa buna göre önlemlerimizi alacağız. Bursa’nın ilk işi planlamadaki eksikler. Planlamayı, Bursa’da doğal afetleri masaya yatırarak ona göre yapmamız gerekiyor. Bir eksiğimiz daha var, o da denetleme. Zemin ile ilgili fay hatlarıyla ilgili denetlemeyi yapı denetim firmaları gerçekleştiriyor diye götünüyor ancak onlar bu sorumluluğun içinde bulunmuyor, çünkü görevleri değil. Yalnızca beton ve demir kontrolünden ibaret. Bunu ya belediyeler yapmalı ya da zemin denetleme kuruluşları kurulmalı ki bina zemin ilişkileri sağlanmış olsun" ifadelerine yer verdi.
Engin Er, eyvah dememek için kısa, orta ve uzun vadeli planlarla Bursa’nın daha güvenli hale getirilmesinin gerektiğini söyledi.