Otomobil

Uzmanlar açıkladı! İkinci elde fiyatlar daha fazla düşer mi?

Bazı güvenlik donanımlarına sahip olmayan araçların satışını yasaklayan düzenleme 31 Ağustos 2024 tarihine ertelenmişti. Sıfır araç bayileri kampanyalarını devam ettiriyor. Otomobillerde liste fiyatı üzerinden ne kadar indirim yapılıyor? Kampanyalar ne zamana kadar devam eder? 

İkinci el piyasalarında son günlerde yaşanan durgunluk ve sıfır araç piyasalarındaki kampanyalar tüketicilerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Son olarak 7 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) 31 Ağustos 2024 kadar ertelenmişti.

Yönetmeliğe göre bazı güvenlik donanımları bulunmayan araçların satışı yasaklanacak. Düzenlemenin 31 Ağustos’a ertelenmesiyle beraber sıfır araçlarda kampanya rüzgarı sürüyor. Kaydedilen indirim oranları ne? Kampanyalar ne zamana kadar devam eder?

LİSTE FİYATI ÜZERİNDEN NE KADAR İNDİRİM VAR?

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Konu ile ilgili İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel yaptığı yorumlarda, tüketicilerin takasa yöneldiğini ve takas tekliflerinin son dönemde revaçta olduğunu kaydetti. “7 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren, ulusal tip onaylı bazı modeller için 31 Ağustos’a kadar uzatılan GSR yönetmeliği dolayısı ile yönetmeliğe uymayan araç stoklarının eritilmesi maksadıyla kampanyalar halen devam ediyor. Bu noktada markalara bu araçlara dair belirli bir kota tanındığından satışların 7 Temmuz sonrası devam ettiğini hatırlatmakta fayda var. Markadan markaya değişen oranlarla ortalama %10 ila 15 oranında indirimlerin devam ettiğini söylenebilir.

KAMPANYALAR NE ZAMAN SONLANACAK?

31 Ağustos 2024 tarihine kadar uzatılan süre sadece ulusal tip onaylı ve ülkemizde üretilen otomobilleri kapsar nitelikte. Dolayısı ile bu karardan 8 farklı model faydalanabiliyor. Daha önce ilgili Bakanlıklarımız markaların 2023 senesinde sattığı otomobil sayısının yüzde 10’u kadar oranda otomobil satabilmesine müsaade etmişti. Bu oran ticari araçlarda ise yüzde 30. Bu sebeple 7 Temmuz 2024 tarihi geride kalmasına rağmen, bu kota dahilinde yönetmeliğe uymayan araç satışı sürüyor.

‘SÜREYİ STOKLAR BELİRLEYECEK’

Öte yandan, kampanyaların süresini araç stoklarının seyri belirleyecek. Ulaşılan satış adetleri göz önünde bulundurulursa yaz sonu itibarıyla kampanyaların sonlanacağını veya dozajının azalabilir. Yılın son çeyreğinde GSR yönetmeliğine uyan araçların piyasada yer almaya başlaması ve getirdiği ek maliyetler kampanyalarla desteklenebilir. Ancak artması beklenen fiyatlar üzerinden kampanyalar yapılsa dahi, fiyatlar bugünkü koşullardan avantajlı olmayacaktır.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR DAHA FAZLA DÜŞER Mİ?

İkinci el otomobilde fiyatları belirleyen farklı dinamikler var. Bu noktada otomobil satıcısı meslektaşlarımızın kar oranları sıfır otomobile nazaran çok daha limitli olduğundan, fiyatlar indirim yapmaya müsait olmayabiliyorlar. Ayrıca, araçlarını elden çıkarmak isteyen kullanıcıların satın aldıkları fiyatlardan daha düşük rakamları kabul etmemelerine dair genel bir refleks var. Koşullar bu şekilde olunca reel fiyatlarda gerileme olsa dahi maliyetler ve tercihler sebebi ile bu durumun talep edilen fiyatlara yansımayacağı kanaatindeyiz.

İkinci el otomobilde fiyat düşüşü olmayacaktır. Bunun aksine GSR kaynaklı fiyat artışları sıfır otomobil etiketlerine yansıdığı takdirde senenin son çeyreğinde ikinci el otomobil fiyatlarında da bir miktar artış yaşanabilir.

En çok tercih edilen ikinci el hafif ticari ve otomobil markaları belli oldu! 

İkinci el otomobilde en hızlı satılan marka hangisi oldu?

Ticaret Bakanlığı uyardı! İkinci el otomobil alanlar satanlar dikkat! 

300 bin TL'ye araba sahibi olmak artık hayal değil...