28 / 12 / 2024

Uzmanlar uyardı: 2 bölgede deprem riski büyük!

Uzmanlar uyardı: 2 bölgede deprem riski büyük!

Datça’da 1 haftada en büyüğü 5.5 şiddetinde olan 300 deprem meydana geldi. Uzmanlar, yıkıcı depremin Datça’da değil Fethiye, Denizli bölgesinde etkili olacağına dikkat çekti.



Jeofizik Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emre Timur, Muğla Datça yakınlarında son zamanlarda peş peşe meydana gelen depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Mehmet İnmez'in haberine göre; Emre Timur, “Datça bölgesinde meydana gelen sarsıntılar normal, çok büyütülecek depremler değil. Asıl risk yıllardır olmayan Fethiye, Denizli ve Burdur bölgesindeki fay hattı” diye konuştu.

Uzmanlar uyardı: 2 bölgede deprem riski büyük!

HAREKETLİLİK VAR

5.5 şiddetindeki deprem hareketliliğinin normal olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Emre Timur, “Bu bölgede orta büyüklükte depremler olması normaldir. Daha büyük risk oluşturan ve beklediğimiz deprem Fethiye-Burdur Fay Zonu dediğimiz Datça’dan Isparta’ya kadar uzanan bir fay hattı. Uzun zamandan beri buralarda büyük bir tektonik hareket gözlenmiyor. Dolayısıyla bu bölgelerde bir hareket beklenebilir. En son doksanlı yıllarda Isparta civarında yıkıcı bir deprem oldu, ondan sonra neredeyse son yirmi yıldır büyük bir deprem gözlenmedi. Bu ana bir fay hattıdır ve Türkiye’deki ana tektonik sistemlerden birisidir. Bu fay hattında bir hareketlenme gözleniyor, bunu biz de zaten yakından takip ediyoruz. Son iki yıldan beri özellikle Girit’te, Datça’da ve Bodrum’da meydana gelen hareketler zaten bu fay hattının son dönemde biraz böyle bir hareketlendiğine dönük maalesef bir sinyal veriyor. Bu bölgede bir sismik hareket beklenebilir” diye konuştu.

Denizli-Fethiye bölgesindeki hatta uzun süredir deprem meydana gelmemesinin tedirginlik yarattığına dikkat çeken Timur, şunları kaydetti:

“Denizli ve Isparta tarafının daha riskli olduğunu düşünüyorum. Orası çok uzun zamandan beri büyük ölçekli bir hareket yapmadı. Hareket yapması gerekiyor. Batı Anadolu’nun tektoniği gereğince kuzeyde Çanakkale hareket etti mi onun altı Edremit, onun altı Ayvalık ve Bergama, Aliağa, ondan sonra aşağı doğru Foça var. Bütün bu bölgenin dönme ve ilerleme hareketini gerçekleştirmesi gerekiyor, bu hareketin tamamlanması lazım. İzmir ve Datça bölgelerinde büyük bir deprem beklemiyoruz ancak Isparta, Aydın ve Fethiye bölgesi şu anda riskli gözüküyor.”

Uzmanlar uyardı: 2 bölgede deprem riski büyük!

Sıcaklar etkilemez 

Aşırı sıcakların depremi tetiklediğiyle ilgili söylentilerin doğru olmadığının altını çizen Emre Timur, “İklimsel koşullar deprem hareketliliği ile ilintili değil. Yok, iklimsel etkiler kesinlikle yer kabuğunu veya yerdeki tektonik hareketleri etkilemiyor. Hele ki kilometrelerce aşağıda olan depremleri hiç etkilemez. Sıcaklık değişimleri yerin ilk birkaç metresini etkileyebilir” dedi. 

Uzmanlar uyardı: 2 bölgede deprem riski büyük!

300 DEPREM OLDU

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Datça'da 3-4 günde meydana gelen deprem sayısının yaklaşık 300’ü aştığını vurguladı. Prof. Dr. Sözbilir, “Bu bölgede bu büyüklükteki depremler sürekli oluyor. Korkmamıza ya da panik yapmamıza gerek yok” diye konuştu.

İstanbul depremi için alarm zilleri çalıyor!


Geri Dön