28 / 04 / 2024

Türkiye'nin 2. büyük şehitliği Edirne'ye inşa ediliyor!

Türkiye'nin 2. büyük şehitliği Edirne'ye inşa ediliyor!

Edirne’de 1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan 1946’ya kadar defnedilen 52 bin şehidin bulunduğu alan yeniden şehitlik olarak inşa ediliyor. Türkiye'nin 2. büyüklüğü şehitliği için 5 bin 5 askerin yakınına ulaşıldı.



93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’ndan itibaren şehit olan 52 bin askerin istiratgahı 70 yıl sonra yeniden şehitlik oluyor. Yarın açılışı yapılacak Türkiye’nin 2. büyük şehitliği için 5 bin 5 şehidin yakınına ulaşılarak davet gönderildi. 


Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği Edirne’de yapıldı. Türk Şehitliklerini İmar Vakfı, Edirne Askeri Hastanesi bahçesine 1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan 1946’ya kadar defnedilen şehitlerin bulunduğu alanı yeniden inşa etti. Şehirdeki tüm askeri ve yazılı kaynakları araştıran vakıf, ismine ulaştığı 5005 şehidin halen yaşayan torunlarına yazı yazarak şehitliğin açılışına davet etti. 67 şehit yakınının gözleri dolarak kendilerine cevap yazdığını söyleyen Vakıf Başkanı Doğan Özyiğit, şunları söyledi:


“Osmanlı İmparatorluğu’nun son yılları savaşlarla geçmiş. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı ile birlikte bu alanda 52 binin üzerinde şehidin yattığını düşünüyoruz. Dua edecek bir mezarlarının olması sevindirici. Yazı yazdığımız şehit yakınları duygusal mektuplarla bizlere teşekkür etti” dedi.


Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, Çanakkale’den sonra Türkiye’de ikinci büyük şehitliğin Edirne Asker Hastanesi Şehitliği olduğunu belirterek, “27 şehitliğe ev sahipliği yapan kentimizde ilk defa 52 bin şehidi kapsayan muazzam bir şehitlik oluşturduk” dedi. Öte yandan şehitlikte yatanları tespit etmeye çalışan vakıf, Türkiye’de ilk kez yapılan bir uygulamayla şehit yakınlarına ulaşmayı denedi. Çanakkale Savaşı’nda şehit olanların çoğunlukla olduğu görülürken 5 bin 5 askerin yakınına ulaşıldı. Vakıf, şehitlerin adresi olmadığı için 53 ildeki nüfus müdürlüğüne yazı yazarak şehit yakınlarını törene davet etti.Bu arada şehitliğin yakınındaki dere, kıyısında kırmızı bir mantar türü nedeniyle ‘Kanlı Dere’ olarak anılıyor.


Milliyet


Geri Dön