05 / 07 / 2024

Uzmanlar uyardı: Kiralardaki artışlar kent içi göçü artırabilir!

Uzmanlar uyardı: Kiralardaki artışlar kent içi göçü artırabilir!

İki senedir süren yüzde 25 sınırından sonra kiralarda yeni zam oranı yüzde 65.07 şeklinde  oldu. Emlak piyasasının dengeye oturması için enflasyonun dizginlenmesi gerektiğini dile getiren sektör temsilcileri konu ile ilgili olarak kaygılı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının Haziran ayına ilişkin enflasyon oranlarını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kiralarda yüzde 25 şeklinde olan zam sınırının kaldırılmasından sonra konut ve iş yerlerine yapılacak kira artış oranı da belirlenmiş oldu. Söz konusu zam oranı yüzde 65,07 şeklinde kaydedildi. Kiralarda yüzde 25 zam sınırı sona erdi fakat sözleşme tarihi Temmuz'dan önce olan kiracılar gelecek sözleşme dönemine kadar mevcut kira miktarını ödeyebilecek. Konut sahipleri de 12 ay için yüzde 65.07'nin üzerinde herhangi bir zam yapamayacak. Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen yeni zam oranlarının konut piyasası üzerinde önemli etkileri olacak. Enflasyon sebebiyle artış gösteren inşaat maliyetleri, yüksek krediler nedeniyle artan konut fiyatları ülkemizde de konut sahipliği oranını düşürüyor. Yaşanan bu arz talep dengesizliği fiyatları daha da yukarı çekiyor.


GELİR ENFLASYON ALTI

Haber Global'den Ertan Altan imzalı habere göre merakla beklenen söz konusu yeni kira zammı oranlarının arz-talep dengesi açısından düşünülmesi gerektiğini dile getiren gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün şunları söyledi: "Kiralardaki sınırlamanın kaldırılacağı açıklanır açıklanmaz yeni durum gayrimenkul piyasasındaki arz talep dengesinde kendisini göstermeye başladı. Halihazırda oturanlara yapılacak olan zamlarla yeni kiralayanların ödeyeceği kira bedelleri arasında ciddi dengesizlikler olacak. Maaşına enflasyonun üzerinde zam alamayan kiracı çalışanlarla mülk sahipleri arasında ciddi bir kriz çıkacak gibi görünüyor."

Uzmanlar uyardı: Kiralardaki artışlar kent içi göçü artırabilir!

KENT İÇİ GÖÇ BAŞLAR

Yaptığı açıklamada piyasada yaşanabilecek olan sorunlara da değinen Rıdvan Akgün şunları söyledi: "Kiracıların ekonomik imkanları mevcut kira bedellerini ödemeye yetmeyecek. Söz konusu bu durum da arabulucu ve mahkemelerin dava yüklerini artıracak. Şehir içinde hareketlenme olacak. Çünkü bulundukları bölgelerde yüksek kira artışına yetişemeyenler, daha düşük segmentli bölgelerde, daha uygun fiyatlı konutları kiralamaya yönelecek. Bazıları da eğer küçük arsalar bulursa oralara hücum edecek."

ENFLASYON DENGEYİ BOZDU

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu durumun arz-talep dengesini nasıl etkileyeceğini dile getiren Rıdvan Akgün, "Konuttaki arz talep dengesi enflasyonla bozuldu. Zaten insanların alım gücü de düştü. Konut fiyatları 2-3 milyon Türk Lirası'ndan başlayarak, 5-10 Türk Lirası'na kadar çıkıyor. Alım gücü olmayan yurttaşlar çadır bile kurmaya razı hale geliyor" dedi.


KONUT SAHİPLERİ ÖFKELİ

Açıklamasında son günlerde gündemden düşmeyen piyasanın kendi kendine bir dengeye oturmasının da mümkün görünmediğini dile getiren Rıdvan Akgün, uyarılarının devamında da şunları söyledi: "Çünkü buna uygun bir alt yapı yok. Konut sahiplerinin iki sene uygulanan yüzde 25 zam sınırı sebebiyle beklentileri oldukça yüksek. Bu iki senenin acısını çıkarmak isteyeceklerdir. Ben konut sahiplerinin ödenebilir bir miktar kira alıp piyasayı dengeye getireceğini düşünmüyorum. Mülk sahipleri bu konuda kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyor. Çok az bir kısmı daha ödenebilir kiralar talep edecektir. Piyasaya devletin müdahalesi de tartışmalı. Fakat enflasyon düştüğü ve stabil katıldığı zaman denge sağlanabilir. Ona da bir kaç sene var gibi görünüyor" dedi.

ARZI ARTIRIR


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da açıklamasında, yeni zam oranının piyasaya bir denge getirebileceğini belirtti. Aşa açıklamasında "Yüzde 25 zam sınırı zaten yaygın olarak uygulanmıyordu" diyerek, yeni zam oranlarının piyasada emlak arzını artırabileceğini; söz konusu bu durumun da fiyatlara olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Emekliler en düşük emekli maaşını 13 bin TL istiyor! Uzman isimler umutsuz konuştu ve zam tarihini verdi!

Mevduat faizlerinde peş peşe deprem! 400 bin TL'nin aylık getirisi şaşırttı! 

İzmir'de TOKİ'nin toplu konut inşasına imkan veren imar planları iptal edildi! 


Geri Dön