Konut

Uzmanlar uyardı! Konut almak isteyenler, çok ciddi kriz kapıda...

Kiracılar ile ev sahiplerini yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlenmesi ile ilgili belirsizlik sürekli devam ederken de tartışmalar da büyümekte. Uzmanlara göre ev satın alma ve kiralama fiyatları yaz sonunda ciddi oranda yükseleceği ifade edildi.

Ev sahipleri ile kiracıları yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlenmesi ile ilgili belirsizlik de giderek sürüyor.Çalışmaları süren taslağın haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması beklenmektedir.

Yer alan taslak kapsamında; evini 5 senenin sonunda satanlara ise yüzde 40’a varan ek vergi getirilmesi ve kira vergisinin yüzde 50’nin üzerinde artırılması gibi maddelerin yer aldığı da öne sürülmektedir.

Ayrıca 2 ya da daha fazla evi olan kişilerden alınacak Emlak Vergisi’ne de zam gelebileceği konuşulanlar arasında. Tapu harcı yükünün de yeni düzenleme ile yükselmesi de bekleniyor.

Haber Global'den Kardelen Yükselen'e milyonlarca yurttaşı etkileyecek yeni düzenlemenin etkilerini anlatan uzmanlar ise büyük bir kira krizinin kapıda olduğunu kaydettiler.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, evlerini satan konut sahiplerinin satış fiyatı ile alış fiyatı arasındaki farka ilişkin vergi ödediğini kaydederek, "Onaylanması durumunda 2 ya da daha fazla ev alanların vergileri katlamalı olarak artacak. Satın aldıktan sonra konutunu kiraya vermeyi düşünenler bundan cayacaktır ifadelerini kullandı.

Konuşulan hali ile yasa çıkarsa talep düşer, yeni konut üretimi düşer, kira piyasasına da yeni konut girişi olmaz. Devlet tarafından kiralık konut seferberliği gerçekleştirilmezse büyük bir kira krizi birkaç yıl sonra kapıyı çalar." ifadelerini kullanmış oldu.

Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların mağdur olacağını belirten Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de; "Kimse evini kiraya vermeyecektir. Artık ev sahipleri 12 ayda aldığı kira gelirinin yarısını devlete vergi olarak verecek.

Öte yandan da kira fiyatlarının misliyle artması ve tahliye taahhütnamesi imzalamayanlara kiralama yapılmaması bu durumda gündeme gelecektir. Yasa çıkarsa, konutlar bir yatırım olarak düşünülmez, hisse senedi veya borsaya yönelinir.  Kimse piyasa daraldıkça ev alamayacak ve kira fiyatları da yukarı fırlayacaktır." diye konuştu.

Ev sahipleri dikkat! 2024 kira vergisi ne kadar?

Merkez Bankası kiralarda soğuma bekliyor!

Ev sahipleri kira sözleşmeleri ve tespit davaları için Temmuz ayını bekliyor!

Gündemden düşmeyen kira bedelleri, gelirin 3’te 2’sini geçti!