29 / 06 / 2024

Ev sahipleri kira sözleşmeleri ve tespit davaları için Temmuz ayını bekliyor!

Ev sahipleri kira sözleşmeleri ve tespit davaları için Temmuz ayını bekliyor!

Fahiş fiyat artışlarını önlemek amacıyla 2 senedir uygulanan kiraya yüzde 25 zam tavanında sona gelindi. Uzmanlar yaptıkları açıklamada yüzde 25 artışın sembolik kaldığını, zam oranlarının yüzde 100’ü aştığını kaydederek, kira tespit davalarının Temmuz ayınu beklediğini belirtti.



Borçlar Kanunu’na 8 Haziran 2022 tarihinde eklenen geçici maddeyle konut kiralara getirilen yüzde 25 zam tavanının sonuna gelindi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bitiş sinyalini verdiğini zam sınırının, piyasada tam karşılık bulmadığını, yüzde 100’ü geçen artışların görüldüğüne değinen sektör temsilcileri, şu anda konut sahiplerinin, sürenin dolacağı 1 Temmuz 2024 tarihini beklediğini kaydetti.

Dünya'dan Hamide Hangül imzalı habere göre yaptıkları açıklamalarda bu süreden sonra, yeni sözleşmelerin 12 aylık TÜFE ortalamasına göre yenileneceğine değinen uzmanlar, ayrıca beş senesini dolduran kiracılar için de kira tespit davaları açılabileceğini kaydetti. Diğer bir taraftan kira davaları da halen sürüyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Mayıs'ta yaptığı açıklamaya göre, kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’e ulaşırken, yapılan başvuruların 62 bin 783’ünde ise  anlaşma sağlanamadı.

TAHLİYE DAVALARI YIĞILIR


Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kiracıların ciddi sıkıntıya gireceğini söyledi. 

Elvan Kakıcı Şimşek açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Konut kiralarına getirilmiş olan yüzde 25 kira artış sınırı, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. 2 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kira artışları, 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenecek. İki senedir yüzde 25 kira artışı üzerinden kendi ekonomisini zar zor götüren kiracı, temmuz sonrasında yüzde 65 oranında kira artışları ile karşı karşıya kalacak.

Kiracıların söz konusu bu yükü kaldırması mümkün değil. Bu defa da kiraların ödenmemesi sorunu ortaya çıkacak ve yeniden mahkemelerde tahliye davalarıyla yığılmalar yaşanacak. Şu an başkent  Ankara  ve mega kent İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemelerinin sayısının artırılması da bunun açık bir göstergesi.”

Ev sahipleri kira sözleşmeleri ve tespit davaları için Temmuz ayını bekliyor!

YÜZDE 65'LE BAŞLAR

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman da yaptığı açıklamada TÜFE’nin bir alt kalemi olan “gerçek kira” endeksindeki senelik yüzde 120’nün üzerindeki artışa değinerek, söz konusu yüzde 25 kira sınırlamasının piyasada karşılığını bulmadığını kaydetti. Açıklamasında kira sınırlamasının kalkmasıyla 12 aylık ortalamalara göre TÜFE oranında artışların beklenebileceğini dile getiren Ahmet Büyükduman, “Kira sınırı nedeniyle gelecek sene artışları dikkate alarak rayiç belirleniyor.

10 bin TL olan bir yere 15 bin TL kira bedelle, ‘önümüzdeki sene kira artışının gerisinde kalacağı için rakam bu’ diyor mülk sahipleri. Şimdi bir rahatlama sağlanmış olur. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren 12 aylık ortalamalara göre yaklaşık olarak yüzde 65 kiralar artar” değerlendirmesi yaptı. 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada konut kiralarında iki senedir uygulanan yüzde 25 sınırlamasının kira değerlerini frenleyen bir unsur olduğunu dile getirdi. Söz konusu uygulamanın her sene  beklenemeyeceğine dikkati çeken Maya, “Bir gün bitecekti. Normal koşulda kira artış oranları son 12 aylık TÜFE ortalamasında belirlenir” diye konuştu.

Kira tavanının uygulandığı 2 senede, tüm piyasada uygulanan bir yüzde 25 konut kira zammı oluşmadığına değinen Maya, “Yani bu süreçte, konut kiraları tam o oranda artmadı, çok üzerinde artışlar görüldü. Hukuki yollara başvuran olaylarla da karşılaştı. Temmuz ayı itibarıyla bu anlamda koşul şartı da kalkıyor demek olacak.”

Ev sahipleri kira sözleşmeleri ve tespit davaları için Temmuz ayını bekliyor!

DAVALAR AÇILIYOR

Keller Williams Ekol Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu da yaptığı açıklamada konut sahiplerinin Temmuz ayını beklediğini belirterek, “Süresi dolan sözleşmelerde TÜFE oranında artış talepleri başlayacak. Şimdiden konu ile ilgili davalar da açılmaya başladı. En son sözleşmeler isteniyor mahkeme için. Vatandaşlar bekliyor. Hem 5 senesini dolduran kiracılar için kira tespit davasının açılması hem de TÜFE oranında yeni zam için mülk sahipleri bekliyorlar. Özellikle kira sözleşmesi dolanlarda yeni zam için bekleyenler de var. 5 senesini dolduranlar için ciddi yeni davalar açılabilir” değerlendirmesini yaptı.


KİRA BEDELLERİ TAVAN YAPTI


İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa yaptığı açıklamada konut kiralarında yüzde 25 sınırının piyasa koşullarında çok fazla uygulanmadığını gördüklerini, bazı ihtilafların da uzlaşmayla çözüldüğünü dile getirdi.

Nizamettin Aşa açıklamasında “Bizim tavsiyelerimiz hep uzlaşma yönündeydi. Bize intikal eden olaylarda yüzde 50’den çok uzlaşma sağladık. İş mahkemeye gitmeden, ancak bunu kabul eden de etmeyen de oldu. Bu iş artık sembolik kaldı Fakat tabii uygulayanlar, yüzde 25’den çok zam yapmam diyenler oldu. Kira bedelleri bizce tavan yaptı. Yüzde 25 geçici bir uygulamaydı. Eğer yeni bir düzeleme yapılmazsa, bundan sonra 12 aylık ortalamalara göre TÜFE oranında artış söz konusu olur” dedi.

 

Ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiriyor! İhtar, dava açma süresini uzatır mı? 

Gündemden düşmeyen kira bedelleri, gelirin 3’te 2’sini geçti!

6 ay önce kiralık konut bulmak imkansızdı, şimdi 750 ev kiracı bekliyor!


Geri Dön