29 / 04 / 2024

Uzmanlara göre en çok kazandıran yatırım gayrimenkul! 

Uzmanlara göre en çok kazandıran yatırım gayrimenkul! 

Son dönemde yüksek getiri sağlayan mevduat faizleri yatırımcıları cezbediyor. Öyle ki bazı vatandaşlar gayrimenkullerini satıp faize yatırıyor. Ancak uzmanlar bu konuda vatandaşları evsiz kalabilecekleri konusunda uyarıyor...



Konut fiyatlarının artması, kira bedellerine getirilen yüzde 25 zam sınırlaması ve mevduat faizlerindeki yüksek kazanç yatırımcıların konuttan vazgeçmesine neden oluyor. 

Türkiye'de son dönemlerde yıllık mevduat faizlerinin yüzde 50 seviyesine çıkmasını fırsat olarak gören bazı gayrimenkul sahipleri, mülklerini satıp parasını bankada değerlendirmeye başladı. Fakat faiz geliri için başvurulan böyle uygulamaların enflasyonist bir ortamda mülk sahiplerinin zararına olabileceği uyarıları yapılıyor.

Uzmanlara göre en çok kazandıran yatırım gayrimenkul! 

FAİZ PEŞİNDE KOŞANLAR EVSİZ KALABİLİR

Yeni Şafak'ın haberine göre, Karmar İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, “Faiz geliri peşinde koşanlar evsiz kalabilir çünkü hem anaparaları enflasyon karşısında erir hem de gayrimenkuldeki fiyat artışını yakalayamayacakları için bir daha aynı evi almaları mümkün olmayabilir” dedi.

Yedikardeş; döviz, altın, faiz ve gayrimenkulün son 3 senelik karşılaştırmasının bile, yüksek getiri hayaliyle mülk satanların nasıl bir yanlışa yöneldiğini gösterdiğini anlattı.

Yedikardeş, 2020 senesinde parasını dövize yatıranlar bir doları 7,43 TL'ye aldıklarını anımsatarak, "Bugün dolar 29,13 TL oldu. 3 senede parasını dörde katladılar. Döviz mevduatına faiz elde etseler bile paraları asla beşe katlanamadı. Yine aynı dönemde çeyrek birikimini altına yatıranlar bir altını 725 TL'ye aldılar. Bugünkü değeri yaklaşık 3 bin 250 TL. Yani paralarını dörde katladılar. 2020 senesinde politika faizi yüzde 17 seviyesindeydi, bugün yüzde 42,5’e yükseldi" diye belirtti.

Faizlerin üçe katlandığını kaydeden Yedikardeş, "Peki aynı parayla İstanbul’da site olmayan eski bir apartmandan ev alsalardı ne olurdu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"İlan platformları ve online platformlardaki rakamlar gösteriyor ki yatırımlar 3’e katlanmış.

Diğer ilçelerde ise 3 senelik sürede neredeyse 11 kat artan fiyatlar görüyoruz. Örneğin; Bağcılar’da metrekare fiyatı 3 bin 215 TL'ydi, bugün yaklaşık 34 bin TL. Fatih’te 4 bin 125 TL olan fiyat bugün yaklaşık 26 bin 600 TL. 6 kattan fazla artış var. Silivri’de 2 bin 450 TL olan fiyat bugün 22 bin 730 TL."

Uzmanlara göre en çok kazandıran yatırım gayrimenkul! 

GÜVENİLİR YATIRIMDAN FAZGEÇMEYİN

Gayrimenkul fiyatlarının son 3 seneye kadar hızlı artmasa da önümüzdeki dönemlerde yükselmeye devam edeceğini aktaran Emrullah Yedikardeş, şunları kaydetti: "Bugün 1 milyon lira parasını yüzde 47 ile yüzde 50 arasında faizle mevduata yatıranların yıllık kazancı 480 bin civarındadır. 3 yılın sonunda tasarrufunuz en fazla 2 milyon lira daha artar, o da dönemsel faizlerini harcamayıp üstüne eklerseniz. Ama genel eğilim faizi harcamak yönündedir. Enflasyonun düşme eğilimine girmesi ile faiz gelirlerinin de bu seviyelerde kalmayacağını bilmek gerekir. İstanbul’da son 3 yılda gayrimenkul yatırımlarının 3 ila 11 kat artış gösterdiğini düşünecek olursanız, mülkünü satanın aynı evi yerine bir daha koyamayabileceğini hesap etmesinde fayda var.”

Konut kredisi faiz oranları ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini yıktı!

İstanbullular dikkat! Yılbaşı tedbirleri nedeni ile bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak


Geri Dön