29 / 04 / 2024

Uzmanlardan Elazığ depremi açıklaması!

Uzmanlardan Elazığ depremi açıklaması!

Elazığ'da bu sabah saat 09.37'de 5.3 büyüklüğünde yaşanan deprem sonrasında SÖZCÜ'ye açıklamalarda bulunan Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, "Bundan sonra bu bölgede buna bağlı olarak 5’in altında küçük depremler meydana gelebilir” dedi.



Elazığ merkezde bugün  sabah saatlerinde 5,3 büyüklüğünde deprem oldu. AFAD, depremin 7 kilometre derinlikte gerçekleştiğini açıkladı. Deprem çevre illerden de hissedildi.

5'İN ALTINDA DEPREM MEYDANA GELEBİLİR

Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre; bölgede korku yaratan deprem sonrasında SÖZCÜ'ye konuşan Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, meydana gelen bu depremin bir artçı değil kendine bağımsız bir deprem olduğunu aktardı.

Uzmanlardan Elazığ depremi açıklaması!

İlerleyen günlerde 5 altında depremlerin olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Feyzi Bingöl, şöyle konuştu: 

“Bu depremde Doğu Anadolu fay zonu içerisinde ancak ana fay üzerinde değil. Ana fay üzerinde olmayan ki Doğu Anadolu Fay zonu Palu ilçesinden başlayarak üç kola ayrılıyor. Bunlardan biri kolu da bugünkü depremin olduğu Uluova fayı dediğimiz ve Elazığ'a en yakın olan fay. Bu fay ana fay olmadığı için 6'nın üzerindeki bir depremi oluşturmasını beklemiyoruz. AFAD'a göre 5,3 olan Kandilli'ye göre 5,6 büyüklükte olan bu deprem söylediğimiz bu fayın üretebileceği büyük depremlerden birisi.

Dolayısıyla bu fay üzerinde daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Aynı yerde dün 4,1 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Dün meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki deprem 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin artçısı olabilir diye yorumlarda yapılmıştı. Ben bugün meydana gelen depremin artçı değil kendine bağımsız bir deprem olduğunu tahmin ediyorum. Bundan sonra bu bölgede buna bağlı olarak 5'in altında küçük depremler meydana gelebilir. Vatandaşlarımızın korkmasına gerek yok.”

Uzmanlardan Elazığ depremi açıklaması!

ERCAN: YAŞANAN DEPREM ARTÇI DAHA BÜYÜĞÜ OLMASI ŞAŞIRTICI OLUR

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, daha büyük bir deprem beklemediğine vurgu yaptı. Ercan, Kandilli Rasathanesi'ne göre 5.6, AFAD'a göre 5.3 büyüklüğündeki depremin orta büyüklükte bir deprem olduğunu söyledi. 

“ARTÇILAR DEVAM EDECEK”

Depremin, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da yaşanan 6.8'lik depremin artçılarından birisi olduğunu belirten Ercan, “Bu deprem bu yıl içinde olan 6.8 büyüklüğündeki depremin artçılarından birisidir. Ardında daha büyük bir deprem olması beni şaşırtır. Artçı depremler henüz bitmemiş, bunların oluşumu 2021 yılına, hatta 2022 yılına sarkmış olup, gelecek yıllarda sarsmayı sürdürecektir. Artık Elazığ'da hem yapılar, hem de onların yüklerini taşıyan toprak aşırı yorgundur” diye konuştu.

Elazığ'da hasar tespit çalışmaları başladı!


Geri Dön