10 / 05 / 2024

Uzmanlardan kritik uyarı! Enflasyon baskısı arttıkça faiz oranları yükselecek

Uzmanlardan kritik uyarı! Enflasyon baskısı arttıkça faiz oranları yükselecek

Beklenenden daha güçlü olan ABD enflasyonu ve tüketici harcamalarındaki artış ve gelecekteki para politikasına ilişkin tahminler hızla değişirken, dünya çapında faiz oranlarının daha da yükseleceği yönündeki beklentiler kuvvetlendi.



Cuma günü yayınlanan veriler, Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon ölçüsünün Nisan ayında beklentileri aştığını gösterirken, ABD tüketici harcamalarının geçen ay arttığını ve uzun ömürlü mallar için yeni siparişlerin beklenmedik şekilde arttığını gösterdi.

IMF başkanı Kristalina Georgieva Cuma günü, ABD faiz oranlarının beklenenden daha kalıcı olan enflasyonu dizginlemek için daha uzun süre yüksek kalması gerektiği konusunda uyardı. ABD Hazine piyasalarında güven kaybının küresel ekonomi için kargaşa anlamına geleceğini de sözlerine ekledi.

ABD, İngiltere ve avro bölgesindeki kısa vadeli devlet tahvili getirileri, yatırımcıların ekonomik yavaşlama üzerine bahis oynamaktan fiyat artışlarıyla başa çıkmak için daha uzun vadeli oran artışları beklemeye geçmesiyle yeniden yükselmeye başladı.

Oran beklentilerindeki değişim, yılın büyük bir bölümünü merkez bankalarının faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağını tahmin etmeye çalışarak geçiren fon yöneticileri ve tüccarlar için büyük bir değişikliğe işaret ediyor.

Vadeli işlem piyasaları, daha önce bir sonraki hamlenin faiz indirimi olacağını önceden tahmin etmişken, şimdi Fed'in Haziran'da başka bir faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 37 olarak fiyatlıyor .

Uzmanlardan kritik uyarı! Enflasyon baskısı arttıkça faiz oranları yükselecek
Özellikle yatırımcıların faiz oranı beklentilerine karşı hassas olan iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, bu ayın başındaki yüzde 3,7'lik düşük seviyesinden yüzde 4,6'ya yükseldi. Fiyatlar düştükçe verim yükselir.

ABD ekonomisinin ilerlemeye devam ettiğine dair göstergelere ek olarak, enflasyona göre ayarlanmış kişisel tüketim, sigorta ve sağlık gibi hizmetlere yapılan harcamaların artmasıyla Mart ayındaki düz okumadan Nisan ayında yüzde 0,5 arttı.

Uzmanlardan kritik uyarı! Enflasyon baskısı arttıkça daha yüksek faiz oranları bekliyor


Geri Dön