06 / 07 / 2024

Uzmanlardan kritik uyarı! Enflasyon baskısı arttıkça faiz oranları yükselecek

Uzmanlardan kritik uyarı! Enflasyon baskısı arttıkça faiz oranları yükselecek

Beklenenden daha güçlü olan ABD enflasyonu ve tüketici harcamalarındaki artış ve gelecekteki para politikasına ilişkin tahminler hızla değişirken, dünya çapında faiz oranlarının daha da yükseleceği yönündeki beklentiler kuvvetlendi.



Lombard Odier Investment Managers'ın makro başkanı Florian Ielpo, "Enflasyon verilerinin yukarı yönlü olmasına şaşırmaya devam ediyoruz ve bu bir sorun," dedi.

Çamaşır makinelerini, arabaları ve uçakları içeren dayanıklı mal siparişleri, bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarak ekonomistlerin yüzde 1'lik düşüş beklentilerini aştı. 

Beyaz Saray müzakerecileri bu hafta sonu Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi liderliğiyle bir anlaşmaya varmaya çalışırken, ABD borç tavanı müzakerelerindeki gelişmeler de ABD getirilerini yükseltti.

Avrupa ve Birleşik Krallık tahvil getirileri de yükseldi. İngiltere'nin iki yıllık borcunun getirisi bu hafta yüzde 0,6 kadar artarak yüzde 4,5'in üzerine çıkarak Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Eşdeğer Alman tahvil getirisi bu ayın başlarında yaklaşık yüzde 2,5'ten yüzde 3'ün biraz altına indi.

Yatırımcılar, resesyon riskine rağmen merkez bankalarının faiz oranlarını daha da artırmaları için baskı oluşturan yüksek çekirdek enflasyon - dalgalı gıda ve enerji fiyatlarını ortadan kaldıran bir önlem - özellikle tedirgin oldular.

Legal & General Investment Management'ın baş yatırım sorumlusu Sonja Laud, "Henüz tehlike bölgesinden kesinlikle çıkmadık" dedi.

Yakın tarihli bir notta, BlackRock'taki analistler, çoğu gelişmiş ekonominin "ortak bir sorunla boğuştuğunu" söyledi. . . çekirdek enflasyon beklenenden daha inatçı ve merkez bankalarının yüzde 2'lik hedeflerinin oldukça üzerinde kalıyor”.

"Bunun, merkez bankalarının yakın zamanda enflasyonla mücadele oranlarını artıramayacakları anlamına geldiğini düşünüyoruz" diye yazdılar.

Bu ayın başlarında piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 3,5'e bir oran artışı daha fiyatlamışlardı, ancak vadeli işlem piyasaları şimdi oranın Ekim ayına kadar yüzde 3,7'de zirve yapmasını bekliyor.

BlueBay Asset Management'ın baş yatırım yetkilisi Mark Dowding, "Avrupa, ekonomik döngüde ABD'nin bulunduğu yerin hemen gerisinde, bu nedenle ECB'nin [oran artışlarını] daha fazla sürdüreceğini düşünüyoruz" dedi.

Uzmanlardan kritik uyarı! Enflasyon baskısı arttıkça faiz oranları yükselecek

Birleşik Krallık'ta bu hafta yayınlanan veriler, çekirdek enflasyonun Nisan ayına kadar olan dönemde ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha hızlı bir şekilde yüzde 6,8 arttığını gösterdi. 

NatWest'te Birleşik Krallık oran stratejisi başkanı Imogen Bachra, rakamları faiz oranları için "oyun değiştirici" olarak nitelendirdi. Swap piyasaları, bir hafta önce yüzde 4,9 olan ve şu anki yüzde 4,5'ten çok daha yüksek olan Bank of England oranını Kasım ayına kadar yüzde 5,5'e kadar fiyatlıyor. 

Enflasyon, en çok toplumun en savunmasız ailelerini vuruyor

Xiaomi'den hayranlarına müjde! İşte 14 Pro'nun ilk görüntüleri

Google'a 32,5 milyon dolarlık mağlubiyet


Geri Dön