Vakıf Bank ve Halkbank, Finans Merkezi'nde yer kavgasına tutuştu!
Vakıf Bank ve Halkbank, Finans Merkezi'nde yer kavgasına tutuştu. Aktifte Vakıf'ı geçen Halk önde yer istiyor
Projesi tamamlanan ve inşaatına yakında başlanması planlanan İstanbul Ataşehir'deki Finans Merkezi'nde iki kamu bankası arasında yer kavgası çıktı. Aktif büyüklüğü sıralamasında son iki yıldır aralarında büyük rekabet olan Halk Bankası ile VakıfBank'ın arasına, Finans Merkezi projesindeki yerleri için kara kedi girdi. Vakıf Bank, projenin önceki hafta kamuya açıklanan ilk projesinde Halk Bankası'nın önünde Ziraat Bankası'nın yanında yer alan yerinde kalmak için ısrar ediyor. Halk Bankası ise, 2010 yılsonu itibariyle aktif sıralamasında arkasında kaldığı VakıfBank'ı, 2011'de geride bıraktığını gerekçe göstererek, Ziraat Bankası'nın yanındaki yerin kendisinin olması gerektiğini iddia etti.
Nitekim Halk Bankası'nın 2011 yılı mali sonuçlarının açıklandığı perşembe günkü basın toplantısında konuşan bankanın Genel Müdürü Süleyman Aslan, 2011'de aktif sıralamasında, isim vermeden, bir bankayı geride bırakarak altıncı sıraya yükseldiklerini söyledi. Vakıf Bank 2010 sonunda 73.9 milyar TL ile aktif büyüklüğü sıralamasında altıncı sırada yer alırken, Halk Bankası ise 72.9 milyar TL ile yedinci sırada bulunuyordu. Fakat 2011'de Halk Bankası aktif büyüklüğünü 91.1 milyar liraya çıkarırken, VakıfBank'ın aktif büyüklüğü 89.2 milyar lira oldu.
İki banka borsada yarışıyor
VakıfBank ile Halk Bankası arasında borsada da yaşanıyor. 2009 yılı sonunda Halkbank'ın piyasa değeri 14 milyar 875 milyon lira VakıfBank'ın 10.6 milyar TL olan değerinin yaklaşık yüzde 40 üstünde bulunuyordu. Bu makas özellikle geçen yıl VakıfBank hisselerinde yaşanan düşüşle açıldı. Halk Bankası 2 yılı biraz geçen bir süreçte VakıfBank ile aradaki farkı neredeyse iki katına çıkardı.
Bankalar 2. Bölgede yer alıyor
2 milyon 500 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek Finans Merkezi'nde 560 bin metrekare ofis, 90 bin metrekare alışveriş, 70 bin metrekare otel, 60 bin metrekare rezidans ve 2 bin kişilik bir konferans merkezi olmak üzere, 810 bin metrekare inşaat alanı bulunacak. Merkez tamamlandığında 30 bin kişiye istihdam kapısı açacak. 4 ana bölgeden oluşacak Finans merkezinin kalbi olarak işlemesi planlanan 2. bölgede banka ve finans merkezlerine ait binalar yer alıyor. 1. Bölge ise özel kurumlar ve denetim kuruluşlarına ait binalar yer alıyor. Kongre ve kültür merkezi ile oteller ve konutlardan oluşan 3. bölge kapalı çarşıdaki gibi fonksiyon sürekliliğini sağlıyor.
Radikal