16 / 05 / 2024

Vakıf üniversitelerinin ücretlerine yüzde 150'ye varan zam! 400 bin lira isteyen okullar var! 

Vakıf üniversitelerinin ücretlerine yüzde 150'ye varan zam! 400 bin lira isteyen okullar var! 

Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre üniversitelerin ücret oranını belirlemede önlerinde herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Bu yıl yapılan zamlar ise yüzde 150'ye kadar ulaşırken, öğrencilerin tepkisine de neden oluyor. 



6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerinde yeni bir düzenleme yapıp yapmayacağı ise merak konusu olmuştu. YÖK’ün aldığı kararların ardından, tüm üniversitelerde önce online sonra da nisan ayında uzaktan ve yüz yüze olmak üzere hibrit eğitime geçilirken depremden etkilenen öğrencilerden bahar yarıyılında katkı payı ve öğrenim ücretinin de alınmayacağı açıklanmıştı. 

YÖK'ten gelen açıklamalara karşın öğrenim ücretlerine yüksek oranlarda zam uygulayan vakıf üniversiteleri, ödemede zorluk yaşayacağını dile getiren, borcunu erteleme ya da zam oranının düşürülmesini talep eden ara sınıf öğrencilerinin taleplerini dinlemiyor. 

Vakıf üniversitelerinin ücretlerine yüzde 150 ye varan zam! 400 bin lira isteyen okullar var! 

Yeni dönem öğrenim ücretlerine iki katından fazla zam uygulayan üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin görüşleri şu şekilde: 

Yüzde 50 burslu okuduğunu belirten Ebelik bölümü 2. sınıf öğrencisi, geçen sene ilk tercih indirimiyle 24 bin lira ödediğini, bu sene fiyatın 51 bin lira olduğunu aktardı. 

Bölümünde yeni dönem ücretlerinin, 15 Nisan-14 Mayıs tarihleri arasında peşin ödeme için 38 bin 851 TL, ağustos ve sonrası için 47 bin 250 lira olarak belirlendiğini dile getiren Gazetecilik bölümü 2. sınıf öğrencisi, önceden taksitle yıllık 21 bin lira ödediğini, şimdi senelik 48 bin 300 lira ödeyeceğini aktardı. Arkadaşının zamlar sebebiyle üniversiteyi bırakacağını söyleyen öğrenci, kendisinin de çalışmak zorunda kalacağını dile getirdi. 

Endüstri mühendisliği 1. sınıf öğrencisi ise senelik 55 bin lira ödediğini, 2023-2024 akademik yılı için erken kayıtta taksitli senelik 98 bin 10 lira ödediğini belirtti. 

7 bin 500 TL üzerinde maaş alan emekliler müjde! Bakan Bilgin açıkladı! O tarihte kademeli zam yapılacak!

Otomotivde tüm zamanların nisan ayı rekoru geldi: Satışlar 100 bin sınırında!

Yarısı Bizden kampanyasının başvuru sayısı 83 bine ulaştı!

Deprem bölgesindeki o illerde çeklerin ibraz süreleri resmen durduruldu! 


Geri Dön