Ekonomi

Vakıfbank hisselerinde neler oluyor? İlk saniyede 43 milyon lot

Borsadaki ani düşüşten payını alan Vakıfbank, hisse senedi seansın ilk saniyesinde beklenmedik bir şekilde 43 milyon lot satışla karşılaştı. Vakıfbank’taki bu düşüş Halkbank’ın da taban olmasına neden oldu. Geçtiğimiz hafta içinde borsada devre kesici uygulanmıştı. Hisse senetleri seansın ilk saniyesinde beklenmedik bir şekilde 43 milyon lot satışla karşılaştı

Borsadaki son yükselişin ortasında bulunan Vakıfbank hisse senedi düşüşün başlamasının ardından bu sabah da taban açtı. Hisse senetleri seansın ilk saniyesinde beklenmedik bir şekilde 43 milyon lot satışla karşılaştı.

Vakıfbank ve Halkbank ile başlayan borsadaki yükseliş bu hafta içinde aynı hızla yerini düşüşe bıraktı. Vakıfbank hisse senedi ise daha seansın ilk saniyesinde taban oldu.

Bu hissenin taban olmasıyla birlikte Halkbank’ın hissesi de taban olurken olurken, bankacılık sektörü endeksi XBANK toplamda yüzde 8’e yakın eskide.

Öte yandan borsadaki son operasyonun  bir başka başlangıç noktası olan vadeli işlemler de bazı yatırımcıların 1.9 milyarlık  teminat açığına düştüğü tahmin ediliyor.
 

Yeni ekonomi modeli sonrası Türk Lirasındaki çöküş ve yabancı yatırımcının çıkışına ve paralel endeksteki satışlarla oldukça ucuz hale gelen şirket hisseleri de aynı zamanda bir alım fırsatı doğururken, yüzde 400'leri aşan karlarla cazip hale gelen banka hisseleri ise temmuz ortasından bu yana aralıksız yükseldi.

Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcının 2020 yılı başında yüzde 63 olan payı bu tarihten sonra neredeyse aralıksız düşüş sergileyerek temmuz ayında yüzde 33'ün altına geriledi. Yabancı yatırımcının payı ağustos ayı ortasında düşüşünü durdurarak sınırlı artıya geçti ve 25 Ağustos itibarıyla da yüzde 35'i aştı.

14 Temmuz'dan 12 Eylül'deki kapanış zirvesine kadar Borsa İstanbul, yüzde 53.7, dolar cinsi ise yüzde 46.85 yükselirken, bankacılık endeksi ise aynı dönemde Türk Lirası cinsi yüzde 151.2, dolar cinsi yüzde 140 yükseldi.
Hisseler 12 Eylül'de zirveyi gördükten sonra keskin şekilde düşerken, analistler teminat tamamlama yükümlülüğünden dolayı da bu satışların artarak devam ettiğini belirttiler.

Banka hisseleri 12 Eylül'den bu yana yüzde 24'ün üzerinde düşüş eğilimi sergilerken, borsa endeksi bugün de yüzde 5'in üzerinde düşüş kaydetti.